Nemaš mira. Varteks je propao pa uobičajenoj pretvorbenoj špranci. Lik koji je vodio Varteks i NK Varteks započeo je svoju poslovnu i sportsku karijeru "učenja".
Kad su ga pitali o vođenju firme od 12000 ljudi koja je za vrijeme Šuge hranila cijelu Županiju i još dio Međimurja. Počeo je umno blebetati o reformi firme a i osvajanju ino tržišta kao recimo Engleske. Nisam mogao vjerovati svojim ušima, što balavac  lupeta. Varteks je izvozio u Englesku stoljeće prije njega. Čak i u USA. Mnoge vojske svijeta su se oblačile u Varteksu. Danas 700 radnika živi od lon poslova !!!
    Varteks je počeo propadati kad je umotvorina poslovnosti likvidirala vlastitu predionu. Nema baze, nema igre. No paine, no game. Isto se dogodilo Željezari Jesenice kad ih Voestalpine AG –Linz nagovorila što će im stari žičani pogon. Oni će im biti dobavljač. Kad su zatvorili pogon žice za elektrode i čavle, podigla VA cijenu za 50%. Propala željezara. Danas vlasnik Rus- Andrey Zubitsky a firma je SIJ Acroni.
  Lik koji je vodio Varteks prvi puta se susreo sa nogometom pa je vodio i Klub. 1996 je trebao biti prvak HR ali je to bila Croatia. Na kraju balade NK Varteks je izgubio i ime. Danas je Varaždin. Od Varteksa firme, ostati će ništa. Kako kaže ministar gospodarstva. To je privatna firma koja ima upravu, Upravni i Nadzorni odbor. Po izrečenoj presudi u svom neznanju mrtav hladan opere ruke kao Poncije Pilat. 
    Ma nemoj mi reći korporativni stručnjače. Pa i Agrokorpa je bila privatna firma. Nešto nam ne ide korporejšn. Napisati ću poseban esej za naše neznalice kako se u kapitalističkim zemljama rješavaju problemi u privatnim korporacijama. Pa nisam ja dobio dvojku kod prof Polovine na moje lijepe oči.
Sjeća se netko još Uljanika. Imao je svjetske poznate inovacije, certifikate..... i 26,5% državnog udjela. I onda lik se ustoboči pred kamerom i počne litanija. Dolazi Čajna korporejšn koja ima prihod.. i broj zaposlenika.....Wikipedija. Poslije Ukrajinaca bili su spasitelji Kinezi. 
   Danas Uljanika nema, nema. Ima Novi kojeg su nedavno spašavali novcima poreznih obveznika korporativni stručnjaci. 
Kako sam najavio prije 10 dana dolazi u regiju kineski predsjednik. Biće nam susjed na dvije granice. Mi sa najvećim ugledom u Svijetu ne možemo ugostiti Gosta. Naši vrli diplomati u mišjoj rupi. Brisel nije odobrio ili je ugled Fata-morgana. Nitko od novinara da pisne.
   Kako je to bilo 1978. Došao Hua Guofeng da vidi i čuje što je to samoupravljanje. Prije njega dotrčali su Francuzi, isto došli na instrukcije.
I tako Broz gosta voza. Uzvratio za svoj posjet Kine i Sjeverne Koreje godinu dana ranije. Brozov Cadillac nije vozi po asfaltu, ni po red carpet, već po tepihu od cvijeća. 
     Hua u jednom trenutku kad su obilazili tvorničke hale IMT Rajkovica /poznati traktori/ zaželio potvrdu priče o samoupravljanju i kakav standard ima radnik. Broz raširi ruke i kaže gostu neka sam odabere radnika u pogonu i da krenu njemu u kuću. Došli nepozvani gosti pred kuću i HUA uđe. Spazi televizor i hladnjak. Ostao bez riječi. Otišao zamuckujući. 
    E danas. Čajna korporejšn gradi HR, mostove, poznati Pelješki a i pruge. Mi smo u međuvremenu uništavali bazičnu industriju. Korporativni stručnjaci ala Habijan i Horvat. 
Nekad u platnoj i deviznoj bilanci države. Isporuči se brod a BDP poraste za 1 %. Treća brodograđevna sila svijeta. 2008 HR bila deseta, danas malo radi, malo štrajka. Najvažnije da smo stabilna država koja živi od domaće inflacije i uvozne akumulacije. Kroarejnšenje.