Kamp i čip 27.7.23

    Obogatili smo hrvatski jezik sa turcizmom. Neka. Kad ga naprave Cure iz Centra. Dobre su, ma kakvi dobre, najjače i sve su bogate.  
U nedostatku fotosa, čekajući Lacija da isporuči fotose sa traila iz Gačica. Malo rusvaja. Pronašao se čip. Jebivjetar se sakrio u ruksaku. Uhvatio se čičkom za gornji unutarnji dio i nije bio vidljiv. A ja sam digao na noge pola Gösselsdorfa. 
Spremam se u kamp kad eto njega na dobar dan. Stavio sam ga na nogu i fešta je mogla početi. Slavila se i noga. Iznad čipa dio kosti je odletio 1991 od malo jače petarde. Pravac po gljive. Nabrzaka pokupim golubice i jednog vrganja. Taman za petero ljudi navečer.
  Golubice mi je pomogao naći pesonja. I on je imao feštu, Najurcao se najmanje 20 km. A vrganj se sakrio među dvadesetak mliječika bljuvara.
U kampu je teško zapaljena vatra, sve je mokro u šumi. Uspješno ispečena 2 para kobasa od Kokol mesnice Borl. Jedan par za njušku, za šalatu smo imali zelje, domaće od Štefa, sa bučinim uljem, srpski kajmak i senf. A društvo sa nam pravile Cure. https://www.youtube.com/watch?v=qOO8ufGyT7Q
 Po povratku domu nađem nestajuću travu Marijine suze. 
   U društvu smo se spomenuli Izvanredne sjednice. Kao što sam predvidio, ne može se ništa zbog 76 lumena. Pristali su da lopovluku daju akreditaciju. Lopov je i onaj koji drži ljestve. Po pitanju plina od jednog centa ništa. Štete ima ali odgovornosti nema. Sartre je dao svoj obol, sloboda ali odgovornost. Možda da tu upleten i Descartesa koji je od sebe tražio da ako misli dakle jesam. 
  A kako o odgovornosti misle zemljopisno bliske zemlje a neobične krajnosti. U Japanu odgovoran direktor sam sebi presudi bio on kriv ili ne. Presuda je između ostavke /ne smjene/ i oduzimanja života. U Kini kratko, javno metak i isporuči se račun za metak, obitelji. Kod nas politička presuda da tu nema ničega. Bog dao Bog uzeo. I da je sve po Zakonu odnosno Uredbi i nema odgovornosti a ni kriminala. To je pokušao objasniti Šef  HROTE da je nemoguće znati ko će kupiti po jedan cent. Znači nema "štele".
   Malecka digresija. Na Carini se prodaju zaplijenjeni auti. Prigodom pregleda i odabira auta /ima i novih/ izvjesni se dogovore ko će koji kupiti. Na licitaciji formalno ima par kupaca i sa mizernom cijenom kupi se novi auto za trećinu vrijednosti. Rusvaj nastaje kad se pojavi kupac koji želi kupiti auto i licitira do skoro prave vrijednosti.  
   Izgleda ima neke sličnosti. Kada, kako, koliko i cijena. Kapaciteta za pohranu plina nema a plin se sumanuto proizvodi. Biće zanimljivo ako se utvrdi da su Toplane u vremenu kada kiša ima u izobilju, radile punom parom. Kod nas na jezeru Aquacity razina vode 70 cm viša nego prijašnjih godina. Ima je čak 10 cm na šetnici. Razina spojenih-dogovorenih posuda ? A rusvaj ? A SRUUK ništa. Kažu nema pravilnika. Aj, jaj, jaj

Zadnja izmjena ( Petak, 28 JULY 2023 05:45 )

 

Neodgovoran i neozbiljan

      Bracek ovo ne bu dobro. Rekel bi Jarnjak.
Čelična lady slomila je štrajk rudara u godinu dana. Lako jer su zalihe ugljena bile ogromne. Rudari su teško patili nisu imali prihoda. Najveći donatori su im bili iz LGB zajednice. Rudari su im kasnije uzvratili. Povijesno su iz solidarnosti ušli u pravnu sigurnost.  Posljedice štrajka. 10 godina industrija se nije oporavila.
  Kod nas svi govore najduži štrajk / sudski službenici/ u povijesti HR. Ne, najduži je na prostorima Yuge, jedne i druge. Posljedice se već osjećaju u svim segmentima države. Privreda trpi, građani a posebno država ne funkcionira. Kolika će biti šteta zbog kaprica i sitniša za uravnoteženje plaća. Sad je veća 5 puta od povećanja koliko traže s. službenici. 
   Nitko nije primjetio da država ne funkcionira. Trodiobe vlasti nema. Sve ptičice iz gore. Samo jedna ostala koja mi je pivala. Izvršna. A ona krade. Sudska štrajk, duh je pušten iz boce, suci dobili hitro povećanje koliko ovi imaju plaću. Zakonodavna u nemaru i malicioznosti uz cerek šefa. Neka skupe 76 glasova pa će biti Izvanredne sjednice. Predsjednik države nalaže šurjaku da održi sesiju. Ovaj sav unezvjeren i drhtavim glasićem na presici brani prvo svoju kćer a onda određuje za vikend izvanredni Sabor. Tako da nitko neće pratiti eksplozivnost plina. Zanimljivo kako plin može biti zapaljiv. Gdje je živčana, neurotična i vrišteća Majda. Po meni taj Sabor neće biti od neke koristi jer onih 76 bez morala drže državu zarobljenu sa uzdama ap.
    A gdje je ap. Ode u Brisel za 220 milijuna €, toliko HR napravi biznisa sa J. Amerikom. Manje nego plinska afera. Važno da se pohvalio da se napričao sa svim predsjednicima. Više biznisa bi napravio doma da je razgovarao sa Lukšićem. Neki bi rekli, zavukao se u mišju rupu. U Briselu nema novinarskih ajkula kao Novokmet, kojeg je predsjednik Milanović javno uzdigao na pijedestal rekavši da konačno jedan novinar zna više od njega. Da mi je samo znati koji je mamlaz dozvolio da taj dečko ode sa katedrale duha. Katedralu duha više nitko neće gledati.
   No ap se obrušio na Predsjednika suda da on nije političar, nije izvršna vlast, nije sindikalista. Umjesto da primi P. suda on mu šalje poruku, šuti. Ne odgovara ni na dopise. Nema vremena. Ali se mogao naslikavati na šahovskom turniru i feštanju na klauzuringu Slobodne dalmacije. 
    A što je tako uvrijedilo ap. Sudac je stručno, koncizno i uvjerljivo objasnio da je za nered u sudstvu odgovoran ap. Pri tome nije ponavljao 5 puta svoje misli i nije za pojave i radnje 33 puta koristio sinonime. Posebno je napomenuo da je ap Neodgovoran i neozbiljan.
Gdje je živčana, neurotična i vrišteća Majda. Da li se ispričala Grmoji i MOST-u zbog plinske afere ili je to u kontekstu kućnog odgoja. Nema je. A tako lijepo odgovara na kriva pitanja.
   No da iz neozbiljnog prijeđem na odgovorno. Plin, eksplozivni nekome će omogućiti da si kupi toplu piđamu kako reče prof. Raspudić. Krivo, to se zove " topli zec". Štrajk. Lažu Svi Koji govore da su im povećali plaće čak 70%. Rugaju se službenicima. Sa svim tim povećanjima na plaću, ostali su socijalni slučajevi. Ako dobe povećanje koje traže. Plaća će biti oko 1200 €.  Po statistici ap penzije su 37% prosječne plaće. Kako je sad nered u raznim povećanjima plaća, penzije se ne povećavaju pa padaju na postotak od 30% Ako se ništa ne dogodi kod penzija. Penzije gledajući prospektivno. Biti će 360 €. U lijepu budućnost nas poslao. U pučku kuhinju. 
Za sve što se ovih dana događa, sami priznali štetu. Nitko ne odgovara. Zalepile se fotelje za dupeta. Jednostavno, fuj.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 20 JULY 2023 05:44 )

 

36. Gösselsdorfer Volkstriathlon ll dio

    Negdje je zapelo oko organizatorskog foto albuma. Još čekamo.    
Na stranici trenutno imaju foto 36 Volks ali iz prošle godine-2022.
Nekako sam iščupao aktualne, nisu bogzna kakve kvalitete ali poklonjenom konju ne gledaju se zubi. 
Početna fotka je vesela ali za mene je ipak trka bila tužna. Izgubio sam osobni chip sa kojim sam se družio 17 godina. Opet bolje da sam na takvoj trci izgubio nego na nekoj šepavo levoj. Sve ide kraju. Ili prevedeno na fiziku. Entropija je blizu maksimuma. 
Druga su moje domaće smokve. 7 komada 1 kila. Treća se odnosi na moje čuvare vrta. Bez njih ne bilo voćki i povrčki. Tamane sve što gmiže. Trenutna poznata bolest Zlatna žutica je suzbita kod mene. Američki cvrčak, vektor bolesti, kod mene ne postoji. Moja kažnjenička pačja vojska nemilice sve čisti. Na žalost i tu ima gubitaka. Od 6 pačića ostalo je samo troje. Jednog je otac patak ubio. Drugog je moja njuška iz nehaja svojom velikom šapom. Za trećeg sam ja kriv.
  Nastavlja se Volks, uhvatio nas dron svu trojicu pred plivanje. Jezero puno lopočima. Sa Janom /1948/ sam razmijenio sjećanja, Vezano na moj jubilej 10 godina. Tada nije bilo lopoča. I ljepše je bilo plivanje jer se plivalo sa druge strane jezera. Slijede fotke na bicu i u cilju. Ima sam dramu na bicu. Koljeno me nije služilo uzbrdo. Pa su me najmanje 50 triatlonaca na bicu prestigli. Na 16 kilometru pregazi me Jan kao potočić. Tog trenutka sve su nade propale u entropiji. Još  poraznija činjenica ja ulazim u cilj sa bicom a Jan je imao 2 km prednosti na trčanju. Ali dan još nije završio i nema predaje. Koljeno trpi ali ja meljem. Na kilometar do cilja stignem u šumi Jana. Nije izgledao dobro. Stanem uz njega i pitam ga dali treba pomoć. Jebeš trku ako strada prijatelj. Ugradio je drugi pacemaker i nikad se nezna kako može srce reagirati. Rekao neka samo ja idem. U cilju je bio iza mene i tad mi je rekao da ga je uspon na 4 km uništio. Sad je skor 15 prema 4 za mene. Veliki smo prijatelji ali ljuti sportski protivnici. Inače je legenda u Ironmanu. Na svjetskoj listi za plasman na Hawaii 2002 bio je 1008 od 70 000 koji su krenuli da izvade upad na trku. 100 ih ulazi kao lucky loser na tomboli. I na kraju naš Zvonko koji je dobio veće ovacije od pobjednika. Dočekan sa pljeskom elite i organizatora. 
  Ostatak dana sa medaljama i kući pjevajući.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 19 JULY 2023 13:29 )

 

36. Gösselsdorfer Volkstriathlon

    Negdje je zapelo oko organizatorskog foto albuma. Još čekamo.      
   Subota 08.07. krenula trojka po europske bodove u maleno mjesto u Koruškoj ali sa najstarijim triatlonom u Europi. Triatlonska manifestacija okupila je skoro 1000 takmičara iz EU zemalja, čak dvojicu iz Ukrajine. Bilo je i prekomorskih, poznatih triatlonaca iz USA i Canade.   
Specifičnost tog triatlona da ima dvije tranzicije. Prva je kod jezera, 3 km od mjesta- plivanje /među lopočima/ i bicikl, te se kružnom stazom od 32 km vozi do druge  tranzicije do Gösselsdorfa i nastavlja se trčati kružnom brdskom  stazom do cilja. Trka težinski u rangu olimpijskog triatlona.
  Natjecanja su počela u 11 sati sa najmlađima a start glavne trke u 16 sati od 237 elitnih triatlonaca. U isto vrijeme startale su i štafete od po 3 člana. 
Pichleru je to bio jubilarni 10 nastup. Prigoda je bila da sa prijateljem Janom /Canada ima 18 ironmana/ evocira dane kad se plivalo sa suprotne strane jezera i nije bilo lopoča. Za jubilej, poseban događaj, Pichler je donio organizatorima. Crvenu ružu za Lisu a za Marca butelju za sportsko i prijateljsko druženje svih ovih godina. To dvoje nisu samo organizatori nego sudjeluju u trci. Lisa je izvrsna triatlonka a Marco je više okrenut ironmanu. Uzvratili su sa obilnim paketom eko proizvoda i znajući da je Pichler sladokusac, dobio je i domaće tradicionalne kolače.
Pichler je naj trci zauzeo je 224 mjesto i bio bolji od jedne štafete, Tumpić 229 i dobio urnebesan doček i pljesak. Pichler je organizirao svoje iz HSV-a za pljesak a Lisa preko razglasa najavila da dolazi Zvonko noseći fenjer u cilj. Stecević odustao poslije bicikla zbog ozljede. 
Treba spomenuti da se na trci provode veoma rigorozne pravila pa su dva Talijana diskvalificirana jer su draftali i bili bi u kategoriji na postolju.
 U kategoriji M70 Pichler je bio drugi. Tumpić u M75 treći. Obojica su sa tim nastupom dobili bodove za Alpe Adria kup a Pichler i bodove za austrijski kup kao član HSV Triathlon Kärnten.
    Istovremeno u Hrvatskoj je održana noćna trka Bela- Čevo i proglašenje. Trka je poznata kao godišnja doba na Čevu 9 izdanje. Nastupima kroz godinu Stecević je osvojio 1 mjesto u kategoriji M60 a Pichler M70 drugo mjesto.
 

Pijani miljunaši

     Ne bi se javio za najnoviju aferu. Jer svakog tjedna afera jedna. Kao i sarma tako su i HDZ afere sve bolje ako se krčkaju na tihoj vatri. Da bi skinuli odgovornost sa sebe na vidjelo izađe nekompetetnost, neprofesionalnost, neodgovornost, blasfemična opravdanja a najtužnije, nema samokritičnosti.
Afera je skoknula van HR u EU čak je i svjetska vijest, jer postoji država koja u godini drastičnog poskupljenje plina posebno u EU prodaje vlastiti plin, 1 MWh za 1 cent. 
Morao sam jer sam gledao uživo reportažu iz Like sa ličkom drmatoricom Majdom Burić, bivša državna tajnica, učiteljica hrvatskog. Reporter Ranko Stojanac.  Pita Ranko kako je u Lici. Prospe Majda pohvale na račun Vlade a posebno na svog voljenog vođu ap. A onda Ranko nekavalirski pita o aferi. Lice Majde postane kamenito kameno a nijanse lica od žutih do zelenih vragova. Počela je bučno ventilirati kao na vrhuncu ekstaze i učiteljski izjavila. Ne bojim se ja za ap, to zluradi MOSTOVCI izmišljaju afere. Par dana prije njezin vođa na isto pitanje odgovorio je ovako. Nemam pojma što govore iz oporbe /već se u svijetu sve znalo i HERA je imala 10.06. informaciju/ i niti sam o tome nešto čuo. Premijer ap još spava zimski san. Važno da se probudio da hitro otvori šahovski turnir. I nastavio kako oporba nije glasala za pomoć Ukrajini kad se on zdušno zalagao za pomoć. Imbecilni odgovor kad Nacional piše da je u 6 mjesecu HEP izgubio 10 milijuna €, a nedugo prije toga građani HEP sanirali sa 900 milijuna €. HEP kupio MWh po 47€ a prodao za 1 cent. A tko ne spava je Troskot iz MOST-a.
 Ranko i Majda. Razumijem da optužujete oporbu ali mi niste odgovorili o plinu. Majda se ustoboči i vrištećim glasom počne da ti koji lažu neka se više brinu da se bolje živi u HR. Ranko, ali niste mi odgovorila na pitanje. Majda uzneverena i izbezumljena navali opet na MOST da su suci i tužitelji. Ranko mrtav hladan fino i tiho opet pita: ali ima li istine o toj aferi. Majda glasovno vrišteći i sva zajapurena ispali, MOSTOVCI lažu. 
   Ranko na kraju odustaje. 
Komentar. Da li se netko sjeća kako su nas svaki dan obavještavali kako su spasili HR. Skladište Okoli se puni. Svaki dan su nam javljali o postocima. Ali nisu o cijeni. Onda Vlada donese uredbu o kupnji od 47 MWh. Danas će opet donijeti uredbu o poništavanju te iste uredbe. Hi, hi, hi,...Zar nisu mogli odma donijeti uredbu, kad se ispune skladišta da prestaje uredba. Diletantizam. Ili zar nije od nekih odgovornih mogao zaustaviti proizvodnju plina ako ako drugačije nije mogao proraditi "protok Pameti". 
 Mi imamo vrhunske stručnjake. Političare /HDZ/ opće prakse koji sve znaju. Ako nisu učili na faksu možda su kupovali diplome. Naprimjer, može se učiti i na tuđim greškama. Treba znanje znati /ekonomiju/ ili banalno zdravoseljački pratiti svjetske trendove. Tako je nafta 2020 na Londonskoj burzi pala na 18,10$ i prodavala sa minusom 37$. Ispod nabavne cijene. Ne mi smo pijani milijunaši. Netko je previše zavirio u čašicu /uredbu/ pa je na bačvi zaboravio zatvoriti pipu i istekao plin.
Netko će reći ja mislim da je to dobro.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 06 JULY 2023 06:08 )

 

Aquatlon Klagenfurt 30.06.23

    Poslije brdovite Kostrene trojica članova odu za Petrovo i Pavlovo u Klagenfurt na trku koja ima visinsku razlika pola metra. Voda i staza za trčanje skoro pa u istoj razini. Slično kao u Almere /grad star kao autor teksta/ gdje je prvi puta ironman završen ispod 8 sati. Tamo je visinska razlika 2 m.
   Poslije mrcvarenja kroz Sloveniju. Vozi se najčešće 50 na sat. 200 km voziš 4 sata. Dođemo otplivamo, malo smo trčali po okolici jezera i uzeli medalje. Nastupilo skoro 600 takmičara. Start je na istom mjestu gdje je start poznatog Ironman Klagenfurt. Samo plivanje od 1 km ne završavamo u kanalu nego se pliva malo oko bove pa se izađe van na obalu, trči se bos po asfaltu, pa skok u vodu sa rampe a on se po atrakciji boduje i slijedi posebna nagrada. Pliva se opet oko bove i izlaz je u šašu i uđe u tranziciju. Jezero je bilo nemirno. Ponekad za jakog zapadnog vjetra mogu biti valovi od 1 m, sada su bili upola manji ali neugodni za plivanje jer su imali netipične amplitude.  5 km trči se u tenisicama. I sa njima se uleti u cilj. Točka. Postolje i kući pjevajući. Zvonko prvi u kategoriji M 75. Mladen u kategoriji M60 treći. Predsjednik u kategoriji M70 prvi. Trojka pokupila bodove za AATC a predsjednik sa austrijskom licencom osvojio naslov Meisterschaften Kärntner za 2023 i dobio bodove za kup KTRV. 
  U nedjelju 02.07. sva četvorica nastupila su na ligi Aquacity- 2 kolo u supersprint triatlonu. Od 40 triatlonaca, Stecević uzeo 20 mjesto, Pichler 21, Sir 24 a Tumpić 30.https://photos.app.goo.gl/UzpMGyxsAo19enhq6

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 JULY 2023 04:49 )

 

Bešker

      Mali osvrt za Velikana. Za razliku aktualnih piskarala, nepismenih, prodanih duša i plaćenika.
Rado sam ga čitao. Doslovce gutao njegove članke. Bio je veliki erudita. Baš je bio pravi zanatlija svog posla. 
Veličina u pisanju ali moralna. Nisam primjetio da je podilazio politici. Ni u onoj državi a posebno u ovoj. Svjestan svojeg snažnog potencijala i da može živjeti  od svog pera a ne od plaćeničkih para. Poznato je, da je riječ ubojita.
 Kad spominjem naše države stoji uz bok Spectatoru i slobodan sam primjetiti da mu je ravan. E taj Ivo iz Premanture je krivac da sam se ja primio piskaranja. Pisao sam ja i u osnovnoj. Ali zbog mog opisnog prepričavanja u 5 razredu povukao sam se u sebe jer mi se cijeli razred smijao, nije bilo tada ni psihologa ni pedagoga da se dijete usmjeri. Bio sam disleksičar. Pričao sam kao u vicu: Pljačka vam materina ovo je pi.....Da ću imati malo talenta za fabulu pokazao sam u 7 razredu. Uradak /slobodan sastav/ koji se čitao po svim razredima škole da bi na kraju u našem razredu obznanjeno da sam ja autor. Zbog malog milijuna pravopisnih grešaka nije bila petica, pala četvorka. Dobio sam aplauz na javnoj sceni a bio sam okrenut na kemiju i fiziku. 
   Talent se izbrusio u srednjoj kad me je uhvatio Spectator. I mi smo imali za maturalnu radnju politiku. 3 teme ali nisam birao Kardelja ni Broza nego Položaj Juge u svjetskoj politici. Škola tehničkog usmjerenja, bio na matematičkom natjecanju a piskaralo. I dobio nadimak od profesora, Spectator. Novi. Najbolja radnja te generacije. Predmet, Hrvatski, trojka. Ubijalo me učenje napamet.
 Sa velikim vremenskim odmakom, da budem iskren, pitam se da li sam ja bio zaslužan za tu radnju ili je iz mene izašao Ivo i on stavio sve to na papir. Ili se to zove učenje. 
Mogu bez zadrške reći da sam učio i od Bešker iako je bio stariji par mjeseci. Osoba koja je i sa papama divanila i objašnjavao naše zablude. U Vatikanu je bio kod kuće. Bio je blizak Svetoj stolici više nego mnogi sa Kaptola. Ponekad sam njegov članak pročitao nekoliko puta. Puno će mi nedostajati njegovo pero i misao.
  Ako je po crkvenoj dogmi. Imam širinu ali se držim Štefa Radića. Štuj vjeru, popa se čuvaj. Sv. Petar će ga dočekati sa crvenim tepihom i pod ruku odvesti u vječnost
Siguran sam da će svijet njegovim odlaskom postati lošiji.
 

EU

         10 godina u EU. Počele su laude. Od, političara ali i nepismenih ekonomista /vjerojatno kupili diplome/ ali i priučenih ekonomista. Naučili ekonomiju čitajući neki esej o ekonomiji u Večernjaku. Raste plaća. Malo morgen. Prvo pitam teoriju. Nema lika na svijetu koji je pobijedio inflaciju. Bog tu ne pomaže. Zašto. Znaju oni koji se kuže u fiziku. 
   To je Zakon fizike. Drugi Zakon termodinamike. Poznatom i razvikanom ekonomskom analitiku podvalio sam par teorema. Čita on mene a konstatira da je entropija negativna. Nažalost, ne njegove nego svih nas ona je uvijek pozitivna i svake sekunde se povećava. Dokaz da jurimo strelovitom brzinom u pakao. Svaki dan nam to dokazuje. Drugi puta sam ga zajebal kad sam mu podvalio priču o dvije valute u EU za koje je čovjek siguran da neće ostati bez zarađenog novca. Jednu sam spomenuo a za drugu sam da napisao. U sljedećem eseju. Tako je i on napisao. Drugog eseja nije bilo. Sad me potajice čita.
   E sad rast plaća. Nominalno da, realno ne. Ako vlast ne zna ništa o ovom gore onda su nepismeni a ako znaju onda su manipulatori i demagozi i još k tome lažovi.
Rast je na osnovu turizma i građevinskih radova, svi ostali sektori, stoj. Gle više nema osobne potrošnje u BDP-u. A financira se tuđom akumulacijom. Iz EU. Tko radi u tim sektorima. Sve više uvozna radna snaga. Najveći dio zarađenog se odlijeva preko granice. U turizmu rade tuđi ljudi u tuđim hotelima. Da li netko čuo za Lukšiće. Najveća i najjača turistička grupa u HR. Kako su došli do kapitala. Dobili Karlovačku pivovaru za bagatelu a prodali ju 10 puta skuplje. To je bila jedan od najvećih lopovština u pretvorbi. I neki naši su dobrano omastili brk. Prodana KP kad se znalo da će doći do promjene vlasti. 
Tuđi hoteli, tuđa hrana, tuđa oprema. Sve to ulazi u BDP.  ap tvrdi da nemamo točan broj stanovnika. Kako se onda statistički određuje per capita ako u jednadžbi sa 4 podataka ima samo jedna poznata veličina i 3 nepoznanice. Tako da HR fasuje od turizma od svega navedenog što statistika prati ostaje bijednih oko 22 %. Badava svake godine imbecilno spominju koliko je turista projurilo autucestom i koliko smo zaradili. Ta basnoslovna zarada nije dovoljna ni da otplatimo kamatu a glavnica je još uvijek zaglavljena.  
 Tu je i kvaka 22 kad se naveliko priča o koristi od ulaska u EU. Malo morgen ili prazan k..... Sve što smo dobili demagozi veličaju a kad dodamo pola milijuna obrazovanih koje smo izvoljevali isporučiti u tuđe zemlje onda je to najteža entropija. Doslovno su otjerani jer nesposobna politička elita nije osigurala posao. A od imovine svih nas iz Juge pretvorili su u svoju osobnu ili ju uništili. U ovih 30 godina ništa nismo sami napravili. Realno je država u dubokom minusu. Isporučili smo obrazovane i spremne da odmah rade sa praksom i specijalizacijama od naših para, u druge države. Dugo ja tražim da se naplaćuju regresno naša obrazovana radna snaga. Nekad se to zvalo neokolonijanizam. 
Samo da se sad ne javi izvjesna budala o slobodnom protoku radne snage. Onog što nismo potpisali u "akiju", slobodan protok pameti.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 29 JUNE 2023 05:44 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 81

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas71
mod_vvisit_counterJucer104
mod_vvisit_counterOvaj mjesec524
mod_vvisit_counterSve1871605
Sponzori