Karmine

       Kako se ono kaže, slika govori više od tisuću riječi. Smrznuta i skamenjena lica koja ne vjeruju u sebe a još manje u svog vođu. Sve su zaboravili a plaćali smo im odlazak na razne team bildinge. I klauzure.? /Pa kako su se samo dosjetili tog termina./  Smiješiš se kad lupaš najveće gluposti, body language i izvodiš trik tehnike rukama. /Mađioničari. Uništili su ono što nebi ni vrtička djeca./ Da potvrdiš govorne gluposti. Neka se ugledaju u svog vođu koji je izvrsno savladao body tehniku kad je bio u minkenskoj bojni. Odlazio na tečajeve kako biti dobar orator i radeći na sebi, mašući rukama pred špiglom.
  Program za novi izborni ciklus, ocjena luk i voda. Šteta vremena. A što je sa starim obećanjima, reformama. To više nije važno. Novi program na jednom portalu ocjena je, najluđe do sada.
Stara obećanja na prastara obećanja. U prilog ide vic.
  Dođe žena u zrelim godinama doktoru. Doktore neugodno mi je ali imam problem. Nema problema koji ja ne mogu riješiti. Pa vidite ja sam još nevina. Doktor zatečen uspije propentati, pa tri puta ste se udavala. Pa u tome jest problem. Prvi muž je bio pekar, samo je mijesio. Drugi je bio slastičar, samo se slastio. Doktoru su navrle sline. Žena nastavi, mislila sam da će biti bolje pa sam uzela trećeg muža političara. On je pak samo obećavao.
   Koliko je Program vickast može se nastaviti sa vicom. Dođe vamp žena kod doktora. Kaže svoj problem a dok ju zamoli da se skine. Žena zapanjena i upozori doka da je poštena i udata i da joj to nije prikladno. Dok, moram vas pregledati, skinite se. Ali ja imam i djecu, skinite se iza paravana. Ode žena iza paravana i skine se. Prođe dosta vremena i dok pita jeste li se skinula. Ja jesam a vi doktore.   
    O INI sam sve već napisao. Neće Lazar uskrisiti staru INU. Bačen novac, mogli su i pro bono dobiti vrijednost INE, ako već sami neznaju procjeniti. Više od 1  milijarde ne vrijedi a ja ju nebi ni kupio. Istjerao bi MOL iz Hrvatske, legalno. / zbog obećanja, modernizirati obje rafinerije-nisu ispunili ugovor/ Dižući cijene koncesije a onaj inšpektor plexiglas da im svaki tjedan naplaćuje kazne. Od naših izvora bi napravio ponovo naftnu kompaniju.
Za kraj umjesto zaključka o programu, vidi sliku. I dodatak. Hrvatskoj ne kruži bauk /Bauk/ već Humoreska. Razgovarao sam sa Orbánom, odlučno i snažno. Ne može on crtat stare karte i posezati za Baranjom, Međimurjem i Fiumom. Sve sam mu rekao. Njegov odgovorio je bio da se radi o krivom tumačenju.! 
Podignuti spomenici ostaju i na njima Rijeka je Magyar ország.
 Endeš, kendeš, na moj sjedneš /bicikl/ banku platiš pa se klatiš... 

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 11 JUNE 2020 04:51 )

 

Ive, Sretan ti rođendan

    Zar je moguće da se nitko sjetio našeg majstora. HDZ-u je bio dobar kad je dijelio nezaboravne sinekure i političke pozicije. A sad kad je čoik u gabuli, lanjski snijeg. Barem da mu netko odnese kolače, makar ih smije samo gledati.
  Treba da mu se čestita, ma gdje kod bio, zadužio nas je, pa je red da mu se porezni obveznici oduže. I dok je bio u filmu "Zna se" pare su ispred svega, bolje prevedeno u Hvaljen Isus. Kako bi se to moglo protumačiti kad se dugoprstići toliko hvale da su vjernici. Činjenica da se može lopovština odriješiti vjerom. Čim netko kaže Hvaljen Isus on je bezgrešan skoro da je božanstvo. U prvim su redovima u crkvama. Vjerski dužnosnici tu ne vide nikakav problem, posebno Kaptol. Samo reci riječ /Hvaljen Isus/ ozdraviti će dušica moja /kesica, kesa, taškica, torbica ili baš ako je netko želi biti zločest onda može torba/. 
   I nova sustanarka, tajnica /na račun poreznih obveznika/ završavala je svoje zapaljive govore na predizborima kampanjama sa Hvaljen Isus.   
Sadašnje prebivalište, okupilo se puno pajtaša, sve iz iste partije ili simpatizera. Iako će biti na toj adresi u sukobu interesa, ima ih dovoljno da formiraju Vladu. To će biti pravovaljana Vlada u sjeni. 
   Biće dobri savjetnici Betmenovoj Vladi.

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 08 JUNE 2020 18:45 )

 

Ušna Bubica izazvala provalu panike

     Poslije jedne godine ? praćenja istraga se bližila nekim važnim osobama. I istraga je pala, zbog bubice. Nikad viđena tolika panika u redovima HDZ-a. Treba korektno kazati da u HDZ-eu ima poštenih osoba ali vrhuška je ugrezla i ogrezla u korupciji. U Ministarstvu uprave i ministar i tajnica na najprizemniji lupeški način zarađuju sa strane iako imaju solidna primanja. Pola Vlade je smijenjeno zbog korupcije??. Nikada do sada toliko, a u EU smo rekorderi. U svakoj normalnoj državi bili bi odmah novi izbori jer ova Vlada nema legimitet. Moralni. Plenković je sve te osobe sam instalirao. On je odgovorniju od njih. Sumnja pada i na njega, zašto mu USKOK ispituje desnu ruku Tenu Mišetić. Kao šef morao je o svima znati čime se bave redovno ali na crno. Ako on baš ništa ne zna tko što radi u Vladi na crno, tko onda vlada Vladom i državom?. Po stanju u Vladi, neformalne grupe a izvršitelji ministri su samo dekoracija i manekeni za javnost. Njegova Vlada ima 155 osoba, najviše od svih Vlada do sada. Ja sam bio šef par tisuća osoba i nitko nije mogao raditi nešto što nije bilo u njegovom opisu radnog mjesta. A naš vrli brojač minornih rezultata nije znao što mu radi najbliži suradnici. Treba snositi odgovornost, posebno jer je neke svoje pajdaše branio do granice dobrog ukusa. 
  Drugi legimitet je politički. Sklepali su Vladu od preletača suprotnog političkog usmjerenja. Kao i održavanje večine u Saboru, sa preletačima, žetončićima od bageriste i optuženicima. 
  I kad su se ponadali da će na valu virusa konačno sigurno ponovo osvojiti vlast, bubica sve poništi. 
 Vjetroelektrane, započete su u 4 evaluacije od Austrijanaca. Kad su shvatili u kakvo su osinje gnjezdo upali, prodali sve našim majstorima, pokrili troškove i zbrisali. Ti naši majstori su odlazili u ministarstva na razgovore kao da se odlazili na prošćenje ili kirbaj.
  Bez iznimke treba sve dobro protresti od Čačića, Vrdoljaka do Čorića. Posebno one u šumarijama koji su tražili nemoguće uvjete, kao, da im koncesionar elektrane radi ceste i prosjeke u šumi a da bi direktori primali posebne bonuse po tajnim ugovora koje je obznanio MOST-ov ministar Romić. Zašto su bili tajni u javnom poduzeću. Jer su ti bonusi kasica prasica za politiku. I to onima koji su te tajne ugovore omogučili, dijelila se pinkica. Poznata je činjenica da HR šume vode članovi HDZ-a. Ministar Romić samo u 174 dana, prije nego je smijenjen, napisao sve reforme koje treba napraviti u šumama. Nepoznata činjenica je, da je Zelena akcija podnijela kaznenu prijavu za krađu drva u šumama za 1 milijardu €. 
To su izračunali stručnjaci prema dokumentaciji samih HR šuma. Površina nestale šume je veličina županije varaždinske. Bonuse i krađa a ubirali su porez na šume od svih poslovnih poreznih obveznika. Uvesti prijeke sudove za ovakve drske postupke. Za krađu 100 000 €, metak.     
A zašto se događa tolika raširena korupcija. GrECo 4 godina upozorava da nema Zakona o korupciji. Zadnje izvješće tajili su 8 mjeseci tvrdeći da se čeka prijevod. To Plenković uopće ne spominje u svojim nabrajanjima.
Predložio sam da još vode državu godinu dana, da se sami uvjere da su uništili državu.
Međutim sad i mene hvata panika ako paničari opet budu vodili državu 4 godine.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 07 JUNE 2020 17:37 )

 

05.06. 1973.

     Ovaj tjedan trešti muzika u mom dvorištu, najčešće AC/DC. Cijeli tjedan se mučim sa orahom, malo pilim, tupim lance, pa ih oštrim i tako u nedogled. Usput četiri dana slavim odlazak u JNA. Jede se pisana pečenka, obiteljski specijalitet, lungić u necu i pije šampanj, onaj Chardonnay koji sam dobio za  Wörthersee Hero. A vojska. Stara uzrečica tko nije za vojsku nije ni za ženu. Otišao sam sa dosta znanja i vještina a vratio se obogaćen sa još jednim fakultetom. 
  Od kuda sad da sam se raspekmezio. Naviru sjećanja. Ima tri dana da sam ostao bez još jednog prijatelja iz osnovne škole. Mnogi su otišli iznenada. Prije mjesec dana ode i Edin Sprečo, Željezničar, igrao je krilo za Jugoslaviju.
  A moj odlazak je bio. Vratio sam iz Maribora i fešta sa kolegama koji smo odlazili u uniformu. Ja sam dobio služenje kod privatnika, na Plesu, bio sam najbliže što je moguće. Bliže bi mi bilo samo Varaždin. Predsjednik regrutne komisije bio je major, otac cure sa kojom sam se družio. Isti dan prodao sam Wartburg, da me ne čeka 15 mjeseci. Za sljedeći dan imao sam dogovor sa prijateljem da me odveze u Veliku Goricu sa Peugeot 404.
  Poslije obuke za šofera, /imam dozvolu za sve što se kreće na kotačima, čak sam vozio i Sabrea F86 po pisti, koje smo dobili od USA/, prebačen sam u kancelariju za ćatu. Dobio sam posilnog koji je bio zadužen za čišćenje, loženje vatre zimi i moje šišanje svakih 20 dana. Sprečo mi je bio poštar. Nosio je poštu iz Zagreba na Pleso. Za vrijeme radnog vremena nije uopće ličio na vojnika a družio se samo od majora na više činove. Poslije podne išao je Zagreb gdje mu je bila žena i kretao se u civilu. Još je jedan bio nevojnik u jedinici. Vujanović, odbojkaš C. Zvezde isto reprezentativac. Taj je stalno bio na nekim svearmijskim natjecanjima. Obojica su bili vojnici na papiru. Vujanović je dolazio kod mene u kancelariju na razgovor i jednom prigodom mi podijelio savjet kako moraš sam si pomoći. Dolazili su novogodišnji praznici i mnogi su išli doma. Pišem objave i gunđam, radim ko crv a na mene su zaboravili. Kaže on meni, ćato reci i da ti hoćeš doma. I skupim ja hrabrost i zapitam nadređenog zastavnika a ovaj zašto se nisam prije javio, kao kasno je. Ali mi je svejedno odobrio 10 dana. Poslije sam se  sam slao doma. Budući sam imao kod sebe sve osobne karte od čete i dozvole za izlazak ja sam si sam skratio rok sa 15 mjeseci na 12. Tri mjeseca sam sam sebi odobravao odlazak doma. Do Zagreba kao vojnik a od Zagreba civil. Presvlačio se gdje sam stigao, često u stanu / Petrinjska /B. Vučkovića kirurg, varaždinac. I poslije vojske smo se družili. Dva puta me je krpao, oba puta spašavao šaku, jednom sam cijelu poslao kroz cirkular. I on je otišao i to prije desetak godina. Sekunde sporo idu a godine lete.  
 Foto: pisana pečenka, nasljedio sam recept od dede, izučio je za mesara 1900 g. kod Vajde Čakovec. Nakon nekoliko godina šalje ga njegov otac na trgovački studij u Wiener Neustadt. Zahvaljujući mesarskom zanatu preživjeli smo najgore godine poslije rata jer je deda klao po kućama. Nož i čelični brus su od dede. 
 

04.06.1973

      Krenem ujutro u 7 sati za Maribor, na ispit matematike kod prof. Jožefa Lepa /1928-2013/. Držao je kolegij /ruske/ matematike po Uščumliću /Beograd/ i pomoćni  B. Aspen, viša matematika 1,2,3. Par dana prije sam ga zamolio da me primi na ispit mimo roka jer idem u JNA 05.06. Došao sam po njega Wartburgom, uz mjenjač sam imao biljni liker Half od Segestica Sisak. Starina me je samo značajno pogledao a ja sam se posramio, zaboravio sam maknuti bocu. Bila je pripremljena za slavlje. Half mi je koristio jer sam se hvalio da igram centarhalfa kod curica.
  Profesora je imao akademsku titulu magistra i tri puta su mu rušili matematičke teorije u Lubljani, pa je pričekao Univerzu Maribor kad je 1988 doktorirao temom "Trećim rubnim problemom svinuća debele ploče". Kao što sam spomenuo bio je jako težak po pitanju materije, ruska matematika dosta teška. Poznato da najveći matematičari i šahisti dolaze sa ruskog područja.
   Autom smo išli iz Smetanove-Strojništvo Maribor na Pedagoško univerzo. Svi ostali ispitanici na ispitu bile su cure. Ja sam dobio svoje zadatke koje sam riješio bez problema. Bile su neke trigometrijske jednađbe. Odmah poslije pismenog ispita imao sam usmeni. Profesor je rekao da sam dobar matematičar i dao mi je pripremljena pitanja koje nisam ni pogledao. Pitao sam profesora da li mogu položiti ispit bez usmenog. Rekao da može ali da ću dobiti dvojku. Bio je razočaran, mojim pristupom, posebno jer sam bio jedini od svoje generacije koji je riješio jednostavan zadatak. Vidljivo u Indexu da sam dobio samo jednu ocjenu, dva a ispred je bio kolegij Pogonski i delavni stroji, ocjena 5/4. I tu sam napravio glupost. Kako je ispit išao kraju ja sam crtao peticu na margini svojeg papira a to je vidio profa pa sam poslije sam sebe tješio "Ampak to ni res resnica."    
  Jednostavan zadatak bio je da se od 12 kuglica treba utvrditi u tri vaganja jednu koja je lakša ili teža od ostalih 11. Sve su istih dimenzija. Za lakše rješenje ponuđeno je u tri vaganja ali sa 6 kuglica.   
  Kad je upisao dvojku, napomenuo je da bi volio da kad sam u Mariboru da navratim kod njega. Žao mi je, nikad nisam a toliku puta sam bio u Mariboru. Vodio sam svoju unuku na proglašenje kupa u Velden 2013, dva mjeseca prije nego je umro a bili smo nedaleko univerze na trgu gdje je Hitler držao govor.
   Kući sam sa ispita išao pjevajući, jureći, pa sam u Zlatoličju platio kaznu. Stao sam na Borlu /tada još nisam znao za strahotne događaje 1945/, gdje sam se počastio sa izvrsnim sendvičem i par škropeca od rajnskog rizlinga.
  Foto je od ovog vikenda, da mogu sa trupcem kod pilara. U samoj kruni korijenja urašteno kamenje. Šodra ko u Dravi. Sve sam ih povadio. Potpuno iracionalno. Imao sam ponudu da dobim za njega 500€, a ne ja moram po svojem. Uništio 3 lanca a o radnim satima da ne spominjem. Biće to skupi stol.  
Puno sam u životu kreirao i stvorio ali sam još više griješio i to u banalnim situacijama.
 

Inštitucije sistema u bubici

     Buba je imala bubu u bubi.
Banalna, Šarada, haps. I ptičice na grani znaju da je to prozirno izborno peglanje. Uz pomoć buba.
  Sa bubama su se tajnici bavili prije 50 godina. U današnje doba, sofisticirano. Bube? netko od dobavljača je imao preveliku količinu na zalihama. Prije par mjeseci išao je sudski proces o praćenju triju dama drugim tehnologijama. Ja to vidim nešto dublje.
 Svaki izborni ciklus, kad se proglasi fajrunt, zna se, idu hapšenja, od stoljeća sedmog. Onda ja neprimjetno strugnem u blizinu granice BiH. Pa nisam ni ja blesav. Imam prababu iz Ljutog Doca. Dvojno državljanstvo. To je 15 km zračne linije do rodne kuće bageriste sa certifikatom. Još kad sam čuo da se hapsi zbog vjetroelektrana, sumnja je bila osnovana. Namjera mi je postaviti mikroelektranu na krov. Kad ja dokažem razliku između jedne i druge, odu jaja. 
Haps obično ide petkom, Radi se preko državnog praznika pa nedjelje, shodno tome idu prekovremeni sati itd.  
   Tajming buba, predizborna kampanja? Afera nafta nestala, koja ima stvaran činjenični trošak, vrijednosno daleko veća od elektrana. To što je uzela kninska Kraljica Rimac nije ni za kavu. Snalažljiva curica. Ima više afera nego godina. Pa su lansirali kriminalnu radnju u budućnost na 2 milijarde kuna. I dodatak da je ona otkrila "bubicu" ili njezini stručnjaci. Kao u filmu James Bonda. A možda je buba puštena u uho. 
Zašto uopće vjetroelektrane ako smo u agendi od 20% obnovljivih izvora energije. Vrdoljak nas je zadužio sa 1,5 milijarde kuna, pa plaćamo skuplju struju. Onda zaključimo da je kod nas sve skuplje i da se ništa ne isplati raditi. Za iste novce smo mogli napraviti mikroelektrane, snizili bi cijenu struje, ne bi trebali toliki uvoz struje, povećali bi nacionalno bogatstvo. Vlasnici-građani imali bi svoju jeftiniju struju. Ujedno bi bili veći potencijalni potrošaći na drugim robama. Istovremeno bi naše izvozne robe bi bile jeftinije na svjetskoj sceni. Sinergija domaće potrošnje i izvoza umanjilo bi naš vanjski dug i povećao BDP. Povećao rejting, umanjila kamata na kredite. Eto vam mini New deal ili Marshalov plan. Mogli bi stići i u Kolindinu Švicarsku.      
  Kakva je dubina izbornog hapsa. 
Vidošević optužen za oko 34 milijuna i onda preko noći spalo na 9 milijuna. Što nam ukazuju ovi slučajevi. Na rezultate.   
Pamtim pompozna hapšenja, ministra Heraka prije 20 godina, Pa Marčinka vlasnika Glumine banke, Mladinića /SMS/. Zajedničko, greška im je bila nisu bili u pravoj partiji, raspale se im obitelji, najbliži im umrli mladi, neki su si oduzeli život a kasnije oslobođeni/ Đani Bažon/. 
   I ja sam imao Svoj petak. 
U eseju trupci zaboravio sam staviti orah. Neznam kako su se umiješala u foto pačja jaja od moje patkice. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 02 JUNE 2020 05:21 )

 

Čuda se događaju

     Danas se saga o nafti nastavila. Ministar se ispričao medijima?? Baš. Zar nismo rušili državu da više nema udbaških svinjarija. Momentalni Gržinićev rauhov vritnjak.  
  Primjetio sam, da nitko nije primjetio bitnu činjenicu oko naše nafte prodane MOL-u. Memorandum je potpisan 2018. Začuđujuće da se Premijer nije odlučno i snažno hvalio za izvrsno obavljen poslom. Obično se hvali sa kojekakvim tricima usput i megalomanskim kupovinama naftnim kompanija. Još bitnije činjenica koja je to cijena nafte. Još uvijek je tajna. Grmoja iz MOST-a u Saboru je prije 8 mjeseci tražio odgovor od ministra kuda ide naša nafta. Do danas nije dobio odgovor iako je rok odgovora 30 dana. Društvo je tu nešto gadno ušpičilo.
  Ćorić kaže da se je trebala zatvoriti rafinerija Sisak. Ja bi ju obnovio i kupovao bi naftu pored naše i neka se radi namještaj.  
Čudo se dogodilo u suđenju za Fimi Media. Nitko više ne priznaje krivnju. Čudno pa odakle sva ta lova dolazila. Sama je padala iz oblaka. Tako i šefica računovodstva HDZ-a tvrdi da nije kriva. Nosili su joj novac, ona nezna od kuda. Zašto je imala crni fond. Ako primaš novac moraš napraviti uplatnicu. Kad se isplaćuje treba isplatnica. Dakle za sve se mora znati imena i prezimena ili imena tvrtki. Sve što će tvrditi, demantira ju zakapanja dokumentacije kod roditelja ispod jabuke. Zašto je opterećivala majčicu zemlju. Zadnja informacija, izvadili crnu knjigu, jabuka se osušila.   
  Još je čudnije objašnjenje odvjetnika koji brani HDZ. Kaže da crni fondovi nisu od HDZ-a nego od pojedinaca. Ako on to zna onda mora to saznanje prijaviti.
Samo ima sitni problem. Od kuda ta silna lova koja je završavala u PVC Konzum vrečicama kod računovotkinje. I zaboravio je da kad je Sanader zbrisao, Jadranka Kosor u sefu našla bezimene 2 milijuna kuna i 200 000. I poslala svoj pronalazak po onom kojeg zovu torbarom u USKOK. 
Dvostruko Čudo se dogodilo poslije ročišta. Ministar pravosuđa bez zaštite, našao se sa uskočkim optuženikom u jednom podrumu restorana. Na novinarsko pitanje, kako to. Odgovor. Pa što.  Bomba, za sutra.
  Za kraj čudo kod financ ministra. Statistički zaključuje da se buđet puni sa 50% manje u odnosu na prošlu godinu. Spominje da je PDV negativan u apsolutnom iznosu.
I ništa. 
  Kako su ti doktori ekonomije došli da tih papira. Jedan tvrdi da pametnije prodati trupce a drugi ne vidi da po logici netko gomila zalihu. 
Tko. Čemu, kako i zašto kad je privreda u komi i izvoz crko. 
 Odlično su se pripremili za izbore.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 27 Svibanj 2020 23:51 )

 

T/r/upci

      Da nisam pre neki dan pisao o trupcima i namještaju, možda nebi imali sad aferu o zlatu, crnom. Dobro je to Štern rekao, izvozimo naftu / trupce / a uvozimo namještaj. Marx je to nazvao novo stvorena vrijednost. Sada pored nafte izvozimo trupce, pšenicu, kukuruz..... a vraća nam se, zna se... i svinjsko meso. Nekad se to zvalo neokolonijalizam 
Prije nego išta dalje napišem. Nije da se hvalim ali ovu Vladu pojedem za doručak.
Pa tu nema ni trunke supstance, dokaz, doktor znanosti. Ministar Ćorić je teško uvredio novinara Krešića rekavši da se bavi rubno naftnim biznisom.   A kao on nešto zna. Magistarski i doktorski rad odnosi mu se na monetarnu politiku. I nikad nije radio u privredi.
Za izjavu da zna što sve piše /Krešić/ u zatvorenom krugu svojim prijatelja novinara, u uređenoj državi odmah, sad bi dobio Gržanićev poklon. Da li je to, UDBA je naša sudba ili naknadna pamet, pa je naznačeno da je netko od prijatelja "špicl". 
   Vratimo se nafti, tvrdi ministar da je potpisao ali i da nije potpisao Memorandum razumjevanja. Razumjevanje se odnosi na prodaju gole nafte a uvozimo benzin i derivate. Da malo karikiram u Mađarskoj benzin 5,8 a kod nas 8,5 kuna.
Zanimljiva je i izjava iz INA-e, da riječka rafinerija podmiruje sve potrebe Hrvatske. Pa ne radi ona samo za selo, nego da proizvodi što više jer time i više uplaćuje u buđet. A katastrofično zvući Ćorić, premijer sa tim Memorandumu nije ni bio upoznat. Alal vam vjera.
  Ja sam jedan od rijetkih koji ima dionice, nisam se polakomio i prodavao kad je cijena bila viša za 40%. Zašto, prvo, ubrzo je pao snijeg pa je svaka zvijerka pokazala trag. Ne pada snijeg da pokrije brijeg. Nikad nitko iz Vlade nije tražio da se obori 49,1% MOL-a. I to traje od Sanadera.  Drugo, teorija tržišta i cijena.
   Sve mi je bilo jasno kad su prodali Bijele noći.
Za dva tjedna ćemo znati /Ćorić/ koliko trebamo platiti INA.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 27 Svibanj 2020 05:24 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 4 od 54

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas56
mod_vvisit_counterJucer311
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6278
mod_vvisit_counterSve1655909
Sponzori