Makrogluposti

     Jučerašnji incident /HOS/ eklatantan je dokaz da mi nemamo političare državnike, nego politikante i demagoge. Umjesto razuma i odgovornosti. Trebali su donijeti zakon o upotrebi insignija samo zbog pijeteta. Ja bi tu zatražio i potporu Židova, objasnio bi problematiku. Ovako će nas stalno prozivati u svijetu.  
Važnije incident je najava reformi. Kao i do sada od ove Vlade ni "r" od reforme. Financ ministar kaže, pa vidite da smo već u reformama, jer se sad mnogi poslovi rade putem interneta. Aha a do sad nije bilo moguće nego si morao tražiti uhljeba da udari svoj intelektualni pečat.
   Želio bi da objave kako su izračunali pad BDP-a 9,4%, kojom metodom. Ili je to bilo onih 42 milijarde pomoći pa su od iznosa izvukli postotak. Jak makroekonomski zahvat. A da sve bude u kontekstu neozbiljnosti iduću godinu su obdarili sa rastom BDP-a od 6,1%. ?? 
Ovakav dilentatizam još nije viđen. Na čemu se temelji taj rast. Ako su dobili znanstvenom metodom, kojom. Zašto dilentatizam. Ima jedna nepoznanica a to je COVID. Kad u modelu imaš nepoznanicu i ne možeš ju ni na koji način izračunati, znači nema rezultata. Ili postavi 0/1 pa imaš beskonačnu glupost. 
 Prije mjesec dana kad su još svi komentatori spavali najavio sam dvoznamenkasti pad a od najavljenih 42 milijardi pomoći, da će biti samo 5. Što je isto točan predviđen podatak. Za treći mjesec država je pomogla sa 1,5 milijardom. Puta 3 mjeseca to će biti oko 5 milijardi.
  Nisu poslušali glas razuma ne samo od mene. Novac potpore dobili su oni koji ga uopće ne trebaju, čak će ga konvertirati u  a time još spustiti tečaj kune. 
Premijer priča o solidarnosti, kojoj. Samo jedan primjer. Da su pomogli socijalu razmjerno, sve što bi dali otišlo bi natrag u proračun kao PDV a pomogla bi se gospodarstvo jer bi  bi se zarotirala potražnja. Opet bi proračun dobio PDV. Država bi dobila više nego što je dala. Sirotinja nema štednju, sve potroše. A potpore su dobili pjevači koji za nastupe naplaćuju po desetke tisuće € .    
   Za kraj, nisam za izbore. Ja bih produžio utakmicu, dao bi produžetak HDZ-u, petu godinu. Da dokraja unište Hrvatsku.
Krenulo je 91 sa pretvorbom, pa ko je jamio je jamio, pa prodaja banaka 87 milijardi za 5, pa 2008 kad za njih nije bilo krize pa nam je pao DBP za 7,3% i sada je prigoda da ga obore za 20%. 
   Gdje je nestao inšpektor plexiglas

Zadnja izmjena ( Subota, 02 Svibanj 2020 05:43 )

 

It,s My Life

     Kronologija mi je pogrešna kao i političarima rješavanje problematike u gospodarstva. Dan sam počeo lošim popodnevnim vijestima da bi završio dobrim jutarnjim.  
  Jedva sam dočekao da svane nedjeljno jutro.  https://www.youtube.com/watch?v=vx2u5uUu3DE
Kupim kruh i to partizanski /kalnički od Mlinara/ i pravac bazni kamp.
     Parkiram plavu ticu. Odmah naletim u šumi na đurđice, koje cvatu baš na Jurjevo. Jurjevače i smrčaka nema. Krpelja pak ima i za gulaš. U šumi je suho ko barut. Problem se je kretati, staneš na suho lišće i možeš se skijati. Jedva sam došao do kampa jer treba proći sedam gora i dola /izvrstan trening za kvadricepse/ pa je par puta bio direktan prijenos Milke Babović, bez šljokica. Tulup i aksl, sa padom. Doručak, po samoupravnom dogovoru, grejp+ tri guca voćne rakije, Darovao mi ju moj bivši vozać iz GK  Međimurje. Alkoholne pare zatuku svaku poznatu i nepoznatu neman.
  Šumom je vladala tišina koja se čuje. Remeti ju moje kretanje i lupa djetlića, na bukvi. Traži hranu na samom vrhu zaražene bukve pune bukove gube. Kamp me je dočekao kako sam ga ostavio prošle godine 18.10. Grobna tišina. Ubrzo se čuje pucketanje vatrice za par kobasa i kilu pilećih prsa. 
 Dok je vatra dosezala svoju jarost da ostane samo žar, obiđem šumu da snimim stanje. Spazim na sjevernoj međi, netko je označio među za samo 2 metra u svoju korist. Prisjeo mi je dolazak, počeo sam divljati. Ljutnja je brzo došla i još brže prošla, bez psovke. Vratio sam se da si pripremim ručak. Meso je spomenuto, prilog paradajz, namaz sir sa hrenom, ajvar i senf. Taman sam uzeo zalet i krešem piletinu, kad čujem glasove sa gornje strane šume. Idila je kratko trajala. Kako je konfiguracija šume malo obla, nisam ih mogao vidjeti. Ubrzo na dvadesetak metara pojave se vlasnici glasova-četvorica. Jedan zaželi dobar dan. Ja, bokdaj. Počeo je propitivati da li čistim šumu. Ne prilaze ali je isti počeo i dalje propitivati. Čutim. Oni se okrenuli i vraćaju se prema vrhu brda. Mrzim kad me se smeta kad jedem i psa se pusti da u miru jede. Pa ne može to tako, pustim ja jelo, pračkalicu u džep i pojurim uzbrdo za njima. Oni prešli 5 metara ja 50. Kad sam ih stigao oni ko pilići kad se sjuri kobac među njih. Bili su raštrkani a nelagoda je sjekla zrak. Imao sam dojam da bi rado dali petama vjetra. Mirnim glasom pitam u čemu je problem, stoje u mojoj šumi. Javi se onaj koji je pozdravio i ja prepoznam u njemu mog sjevernog susjeda. Sad već režeći pitam ko je označavao među. Od pamtivijeka je pravilo, ako se želi utvrditi međa, onda se pozove međaš. Da skratim priču, razgovor nije bio ugodan naroda slovinskog /franjevac Andrija Kačić-kip Mesnička-Rendić/. Susjed mi je došao ko naručen, kakva koincidencija. Pa smo utvrdili po mojem kako treba biti međa. U opremi uvijek imam sjekiru  i međa je bila utanačena da budem ja zadovoljan. 
  Nije lijepo na svetu nedjelju, u mislima sam ih otpratio, idite s vragom.
Nastavio sam u samoći uživati iužinat. Pola sam pečenja spakirao u svoju torbicu, zalio sam ga sa B2, B6 i B12 a pola je krenulo doma. Krenem domu, uslikam polje đurđica. U blizini naletim na kaljužu od divljih svinja. Ups, oprez, sad imaju mlade i smrtno su opasne. Kod izvorišta potoka Plitvice bijeli glog, mlade listove Irci koriste kao sir za sendvič sa kruhom. Ja sam ih žvakao bez kruha. A onda mi se ispunila želja. Nije bilo mukača, zmijica ali u čistoj vodi ima školjaka i jestivih zelenih žaba. Poslije 40 godina opet sretnem  zelembača, mladunca. Iz porodice velikih. Naraste do 40 cm. Tijelo zeleno, rep prelazi iz zelenog u smeđi a ispod glave je plavi. Ima strahoviti brzi rad nogu, trči po vodi.
Još mi se jedne želja ispunila, 20 metara do auta iskočila mama srna iz gustiša u cik caku odskakutala od mene, zavaranje lovca. Nisam taj. Lane ostane u skrovištu. Dvije zadnje fotke potvrđuju da je to nekad bilo dno Panonskog mora, stijena od kamenca i u sebi ima okamenjene školjke. Na istom mjestu morske i riječne školjke.    
 

Konferencija

       Vratio sam se baš na plačljivu konferenciju.
 Prvo. Molim oprost, bio sam nepažljiv u zadnjem eseju, samo da odem što brže iz kaljuže i da što prije dođem u Eden. U rečenici gdje sam spomenuo 5 tona opreme fali da je to količina za jedan dan u Hrvatskoj.
Pitanja novinara, logična i inteligentna, zašto je u staračkom domu u Splitu 10 mrtvih. Heroj ministar dao je opet odgovor da je inspekcija utvrdila da nitko nije kriv. Demagoški je rekao izrijekom da je kriv virus. Srećom nije moja prababa iz Ljutog Doca. To je 5,5km zračne linije od Pogane Vlake. Rođeno mjesto bageriste.
 Novinari su ga i dalje secirali, a on se opravdavao statusom, da neki starci, uvijek imaju temperaturu, razne infekcije, urinarne itd. I laik može zaključiti da je tu teška muljaža. Medicinska sestra je dala izjavu za novine-nije bilo opreme. Činjenica je da se i dan danas još uvijek uvozi. Bedasto pitanje zašto se uvozi oprema ako je ima dovoljno. Pa nismo hrčci da pakujemo zalihe. 
   Istovremeno, baš sada ide izvrsna emisija na HRT1- N2. Kažnjeni smo za rijetko dobru socijalnu komunikaciju, gost glumac Dragan Despot. Priča o Krleži, nagradio se tako da si je prvu knjigu kupio Balade Petrica Kerempuha. Bože, a ja sam istrgnuti lik iz knjige, Petrica. Lirik, uvijek za zajebanciju sarkazam i ironiju i obespraviti ljudsku glupost. Ni sebe ne štedim.
 Rijetko pitak razgovor sa glumcem, koji mi je zaokružio prekrasan dan.   

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 26 APRIL 2020 14:15 )

 

Triatlon Lignano

       Jučer sam u noći trebao krenuti sam na obranu prvog mjesta u kategoriji u Lignano. Nikad nisam bio bolje pripremljen. Prijatelj Mono /Argentinac/ rekao da će dovesti još jednog iz naše kategorije a i Talijani su pripremili ekipu svojih da na domaćem terenu ostane pokal. Zimske pripreme, dva puta sam tjedno plivao, svaka druga nedjelja na Ivanščicu,10km gore, 5 dolje,  bic od 20 do 45km svaki treći dan, poslije bica razgibavanje tenisica po kvartu. U drugom mjesecu napravio sam triatlon na 10 stupnjeva. Bazen, trčanje i 30 km do Šenkovca.
   Zakapario sam prvo mjesto unaprijed pa sam po razrađenom itineru, trebao danas, baš u ovo vrijeme biti u posjeti kod Savanarole. Borca protiv moralne ? korupcije. Preteća Gordana Bruna. Corona je sve zaribala do boli. Šteta u sportskom smislu a posebno u turističkom. 
   To su fizičke patnje plus normalan rad u firmi da ne budem na teret državi. 
Duševne patnje su bile teže. Svaki ubogi dan moram slušati plačljivu konferencija o koroni i samohvalu kako nas spašavaju. I specijalne zahvale. Onima koji samo rade svoj posao. 
Opominju nas stalno oko nekakvog socijalnog kontakta. Valjda fizičkog.
  Poslije 20 dana istrage /iako smo svi već znali 3 dan/ imamo informaciju da nitko nije kriv za Splitski starački dom. Imaju samo 9 mrtvih, za sada. Stožer nije rekao da nisu imali opremu za koju je zadužena državna nesposobna birokracija. Tu je i starački-Koprivnica, gdje za inat opet čelnica HDZ. 
   Izvanredna je situacija, uvedene su izvanredne mjere, neki su ih nazvali diktatorskima. Stoga su bili dužni sve organizirati a ne se samo baviti zabranama. Pa sad imaju proboj baš tamo gdje nisu smjeli imati, starački domovi i bolnice. A to znači da nije bilo pete kolone, nego nije bilo opreme. Sjećam se urnebesne hvale, stiže 5 tona opreme. To nije bilo da se podmire potrebe ni za jedan za cijelu Hrvatsku. Ministar Horvat se hvali i pravi važan da su ubrzo nabavili opremu" government to government /Kina/". I onda novinari iskopaju neku našu firmicu, koja do jučer nije ni postojala a od koje se nabavlja oprema.
 Ti unište svega čega se prima. Biće veselja kad dođe, dan poslije. Srećom mi nemamo tviteraša koji je svojima savjetovao ubrizgavanje klora i sličnih kemikalija za suzbijanje corone. Klora u vodi ne smije biti više od 5mg/l. Po njemu se čisti može piti do mile volje. Odlučio da više ne drži konferencije jer kaže da novinari prenose neprijateljske vijesti. Eto. Sad USA ima u bolnicama osobe se coronom i pijance klora.  
    Da se odmorim od politikanstva, gluposti, demagogije i populizma idem da me nema.
  Nadam se da će mi se sreća osmjehnuti da vidim socijalno zdravu prirodu, srnu, zeca, fazana, kukavicu, djetlića, zelembaća, zmiju/ prošle godine u to doba bile su ribarica i bjelouška/ i žabicu mukača.  

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 26 APRIL 2020 05:40 )

 

Ribić

        Poznati znalac ekonomije i atestiran ekonomist Ribić. Kaže.
Ne snižavati plaće, već se mora država zaduživati da bi isplaćivala plaće. Dakle egzorcist ekonomije nudi Poncijevu piramidu. Kad linija sreće dođe do kraja, dalje nema.
    Na portalu Indexa Zgombić mu je sve odgovorio osim par bitnih činjenica. Da sve u ovoj državi nose oni koji su u primarnom sektoru, neki to nazivaju realnim.
Na žalost Ribić je dijelom u pravu kad kaže da poduzetnici ništa ne doprinose u ovoj krizi. Zašto. ? Jer u našoj državi glavni poslodavac je država i to u 80%.
 Politika osigura posao svojima, da mogu imati dojam da su kao poduzetnici. Dokaz nam je bukiranost kaznenih postupaka. I svaki čas opomena iz EU komisiju, MMF-a, Svjetske banke ..... Oni koji su se slizani sa politikom ništa ne fali. Uvijek puna zaposlenost. 
 A oni koji nisu umreženi 20 %, ti doprinose 60% u buđet. Njima je poslovanje na krajnim granicama izdržljivosti.
   Gdje ne valja. Župani imaju po 2 zamjenika a sami nemaju posla, svaki novi župan dovodi svoju ekipu, u gradovima isto.                                                   A blasfemična parcelazicaja države na općine sa po 500 stavnovnika. Te minorne zajednice imaju načelnika, tajnicu, fikus i poštara a za njihovu plaću moraju drugi zaraditi. Tu treba rezati. U Estoniji državna uprava ima 128 zaposlenih kod nas 34840. Rezati akademicima, povlaštene penzije, disktreciono pravo predsjednika da dijeli penzije. Tu su i branitelji. 500 000?
Ribić i njegovi trabanti tvrde da nijedna zemlja u EU ne reže plaće. Istina, imaju realno zaposlene, pa netrebaju rezati plaće. Naš problem nisu plaće nego zapošljavanje po babi i stričevima, pajdaša, rođaka, ljubavnica.....Zlonamjerno je da se alibi traži na učiteljima, policiji, vatrogascima, medicinskom kadru... 
Tu činjenicu potvrđuje ovih dana sveprisutni glavni inšpektor Mikulić, njegova supruga zaposlena je u državnoj firmi, odmah kad je diplomirala u 47 godini.
Jedva su ju dočekali.

Zadnja izmjena ( Petak, 24 APRIL 2020 06:06 )

 

HOS

        Obilježavanje proboja 75 obljetnice iz konc logora Jasenovac, odredili smo se ponovo prema propaloj ideologiji i državi NDH.
 Nažalost poslije ceremonije na pitanja novinara predsjednik je rekao nešto sa čim se duboko ne slažem. Pitali su ga za spomen ploču obilježevanje poginulih HOS-ovaca,
Rekao da ju treba baciti i da ti poginuli nisu borili za političko opredjeljenje kakvo sad imamo.
Za predsjednika sam dva puta glasao, u prvom i drugom krugu jer je prije njega bila sramota, pa mu sada mogu oponirati.
Zaboravio je da predsjednik u demokratskoj državi /barem na papiru/. 
Tim HOS-ovcima moj duboki naklon, dali su život za Hrvatsku. Kakva će biti politički uređenje u Hrvatskoj i koji smjer će imati u svakom pogledu, odlučiti će svi građani. Njihov dar za Hrvatsku je nemjerljiv, dali su život uz pomisao Za dom spremni. 
Milanović često ističe da ima što manje struke a da politika treba u svemu učestvovati. Pa neka sada urede da ti poginuli neće biti u bilo čemu zakinutu makar  post humno.
A pozvao bih se i na Aristotela /često/ da je demokracija sranje. Ako najgori i najbolji imaju ista prava, onda oni koji su dali život za svoju državu, dužnost iste je, da se zahvali uz veliki pijetet, vječnu slavu i sva prava.
Njihova želje ili zahtjevi bez obzira kakvi su bili, bili su demokratski. Dokumenti postoje, prvi su krenuli u obranu.
  Za kraj smatram neprimjereno ponašanje svih onih, koji na bilo koji način komentiraju i evociraju našu borbu protiv četnika, a smucali su se po briselskim hodnicima ili bili ratnici u minkenskoj bojni.
  A dokle ide nepravda, slučaj eklatantan iz Varaždina. Zbrisao u Njemačku, ratovao na način da je bio teniski trener. Kad je frka prošla eto junaka u gradu, za dogradonačelnika. Trenutno konzul u Švicarskoj. 
Može pitanje, koliko takvih ima. I još nam sole pamet.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 23 APRIL 2020 05:45 )

 

Kozmička brzina

       Nije čak ni druga nego svjetlosna. Poplava informacija stvarnih, lažnih, pravilnih, smijurija ili svinjarija ne na tjednoj bazi, već za par sati ima ih mali milijun.
Jučerašnji dan je obilježen kusanje juhe, Glavnog inspektora, izvedene svinjarije. Naime donijeli su Pravilnik kako mogu restorani raditi. Prvo su se inspektori iživljavali kaznama a nakon kazne donose pravila. Neznaš jel bi se smijao ili rasplakao. Neki su i zatvorili za stalno. /za ugradnju plexiglasa koji za neke košta od 5000-10000 €/. Imamo majstore koji iz petnih žila rade u korist naše štete. Da, peta kolona, Pitanje, koliko su puta ti isti revni inspektori ušli u Agrokorpu. Je su li i sad kad je Agrokorpa bez Iveka.
    Izgleda da nitko ne komentira NBH. Jučer je bio guverner na N1 i potvrdio održavanje likvidnosti stranih ? banaka. Zato je izveden SWAP.  A koliko banke imaju kapitala. Onoliko koliko ima štednje hrvatske, nema u njima "stranog" novca. Stranci su dobili likvidne i solventne Banke i još naš novac koji ga nama posuđuju i za to uzimaju masne kamate jer nam je rejting u smeću.
  Ako nekome još nije jasno onda ide vic. 
Štef meni da svoju zaradu, plaću, štednju.... Kad on zatreba za neki posao, recimo obrtni kapital ili treba kupiti kamion ili sebi auto, ja mu odobrim veselo kreditnu liniju i udarim mu kamaticu od 10%.  Znači, elegatno je dobio kredit i to nije sve, još sam mu dao na njegov polog 1 % kamate. Zašto da on bude oštećen. Čist račun duga ljubav, božanski posao.
Ajd dobro nije baš sve sjajno još mu naplatim i 124 raznih bankarskih naknada. Nek se nađe, lakše će zarada preletjeti granicu.
Muslimanske banke ne naplaćuju kamatu.      
A što se tiče nafte, novinari pišu gluposti, barel za 0 $.?? Referentni USA West Texas I. crude nafta jučer 11,46 a brent stoji 26,44 $. Ne treba brkati vlasnike nafte /špekulante/ u tankerima koji se sada rješavaju na bilo koji način. U tim tankerima /parkirani/ je nafta koja se godinama preprodaje kako se cijene mijenjaju. Problem je da se sada ispumpana nafte nema gdje skladištiti, jer zatvoriti bušotinu i pokrenuti zahtjeva velike troškove. Kao što sam upućivao na Teoriju tržišta i cijena za brodogradnju isto vrijedi i za naftni biznis. 
Pored loših gornjih vijest ima i dobra. Danas je kod nas poskupio benzin. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 21 APRIL 2020 05:46 )

 

Smijurija ili svinjarija

  Mislio sam pisati. Prvo o doprinosima i mirovinskim fondovima pa da se zamjerim ama baš svima i da me psuju na sva usta. 
 Drugo o probuđenim ekonomskim prorocima ala dr Škoro, propali predsjednik. On je katastrofu primjetio tek jučer dok sam ja o stanju gospodarstva napisao točno prije mjesec dana, stoji na stranici.
Ne mogu zaobići zločesto i blentavo ponašanje Ribića/ 14sati kod N2/, koji taji svoju javnu plaću. Dobiva ju od poreznih obveznika. A idiotskoj izjavi Severa nemam komentara. Rekao je da se javnim službama uzima da bi se dalo realnom. 
    Ovo gore su teške teme, radije će na laganiju. Kao u naslova.
Naši vrli inspektori su zatvorili nekih 30 restorana. Na noge se digla javnost, Obrtnička komora, Nove udruge poslodavaca i gle čuda, Hrvatska gospodarska komora /bastion HDZ-a/. Jasno da je bilo opravdano kad su se vidjela riješenja. I tako krene nedjeljom od jutra po raznim TV stanicama objašnjenje glavnog inspektora Mikuluća u smislu da im nije cilj represija. Ali su riješenja izvršna. Ticalo se jednog rješenja za drive-in jer je stol bio na javnoj površini. Pa ne može biti nigdje drugdje, može još na zelenoj površini ili na pločniku. To je inspektor mogao upozoriti a ne napisati kaznu i zatvoriti na 30 dana. Jedno rješenje je da je zatvoren restoran jer je radio. Pa gdje su našli tog inspektora. Možda za takva idiotska rješenja trebalo nešto dati kao onom koji je primivši mito od 40000 DEM rekao da je to samo za kavu.
  Kako je dan prolazio, svinjarija od rješenja, kako je jedan od aktera neuvijeno izrekao u kameru, do večeri u centralnom Dnevnike kod gđe Marte Šimić glavom  i bradom, Urbi et Orbi Mikulić /rudarsko usmjerenje/ pretvorio u smijuriju. Izmotavao se na epidiomologa ali je rekao da će riješenje biti obustavljena i da će danas sve dogovoriti i dati upute kako je moguće raditi. Ma nemoj. Otkud salto mortale. Vjerojatno pritisak zdravorazumski cijele nacije ili je glavni šef vrisnuo: pa što to radite.    Imamo pandemiju virusa ali je smrtosnija pandemija gluposti.   

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 20 APRIL 2020 05:28 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 57

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas95
mod_vvisit_counterJucer410
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5923
mod_vvisit_counterSve1716698
Sponzori