Poraz maske

       Bila je pobjeda a sad je poraz maske. 
Neki se pitaju zašto su političari dobili vrhunske maske a medicinsko osoblje obične. Neznam, ali ni te ih neće spasiti nego samo postupak iz srednjeg vijeka, potpuna izolacija, recimo da su svetioničari. Kako kaže klupski kolega Zvonko nije virus kuruza. Virus je veličine nebodera ali u mikronima. Proći će kroz svaku masku, a najlakše prođe kroz oči. Pomaže plinska maska ali ne svaka. Moj savjet je da zdravi ne nose maske jer će tako dobiti lakše neku drugu zarazu.
   Društvo, čisti zrak je lijek.
   Svakodnevno se hvale kako se odlično nosimo sa virusom. Istina, samo to nije njihova zasluga, kite se tuđim perjem. Došli su na gotovo, na tuđi minuli rad.
Sve blagodati, /a moglo bi biti i bolje/ naslijedili smo od Andrije Štampara iz socijalizma. Još u staroj Jugoslaviji  /01.12./ tražio da sirotinja ima isti tretman kao i bogatuni.
Nije uspio u zabrani komercijalizacije u staroj ali u novoj/29.11./ je udario temelj koji danas imamo: Javno zdravstvo.
Za razliku današnjih kapitalista imao je čudan stav. Recimo, liječnik treba raditi tamo gdje žive ljudi a ne u ordinaciji. Još neobičnije je bilo da liječnik mora biti učitelj. Suzbio je endemski sifilis na Kosovu.
  Javno zdravstvo. Znači, da smo svi solidarni kod plaćanja koji imaju prihode a korisnici su bolesni imali li prihode ili ne. Značaj javnog zdravstva najbolje će se vidjeti u USA, gdje 37 milijuna stanovnika nema zdravstvenu zaštitu, jer svako plaća za sebe. Obama ju djelom uveo a sadašnji ju je stornirao i sav kapital preusmjerio u biznis plan. Gospodarstveni rezultati su mu izvrsni a ljudski će biti nakon prolaska virusa.
Stoga našima savjet, manje samohvale a više rada u nadolazećim vremenima i novim izazovima. Hitno, jer sada prave maske padaju. Iz Hrv. gospodarske komore javljaju da je sa 27.03. 60% naših vozača u izolaciji ???? Zbog sulude odluke.

Zadnja izmjena ( Subota, 28 MARCH 2020 05:54 )

 

Popravni za 2008

      Drugovi ništa nisu naučili iz 2008 g. Bildaju međusobno kako su uspješni. Vrhunac nekritičnosti jučer na sjednici Vlade. Međusobno su si čestitali kako se dobro nose sa krizom. 
    Nisu svjesni trenutka, da sa virusom ne mogu više ništa napraviti sve je u božjim rukama i u rukama onih koji imaju zadatak da provode odluke. Ma kakve god bile. Na sceni su sada izvršioci, upravitelji, poslovođe, vratari......
Međutim, zadnji trenutak je za prave mjere, hrabre za gospodarstvo, ne parcijalne i patetično partikularne. Mjesec dana su profućkalo. Trebamo krizne ljude, empirija ih zove menadžeri i državnici. Pravi državnik će pronaći kriznog menadžera, stručnjaka, operativca koji će donijeti krizni plan za opstanak gospodarske aktivnosti u ratnom stanju. Plenković je odbio struku, jer je on sveznadar. 
    Kao i 2008 zakasnili su. Pa financ ministar smiruje riječima, polako još ćemo donositi mjera. Nema taj više što reći, pretekao ga SDP. Poslali su svoj program u Sabor. Treba odmah djelovati a ne spavati na lovorikama razno raznih zabrana.
    Slovenci imaju novu Vladu ali već imaju mjere, da ne spominjem Austriju ili Njemačku.
EU komisija sprema paket od 350 milijard € od toga je naših 1,5milijardi € /baš me zanima kako će ih sprčkati/. Njemačka je pripremila mjere od 730 milijardi€ ???
Naši se bave kako opteretiti naše oslabljene privrednike kreditima, ha, ha ha.
   Umjesto da se bavi nabavom, vrli ministar gospodarstva nek se izvoli primiti prodaje naših roba na ino tržišta. Ne samo on nego i vanjski ministar /koji se hvali da radi 24 sata/ zajedno sa cijelom svojom ekipom, ambasadora i konzula. Neka zaborave na kozice, škampe, jastoge, losose. Neka izvole pljunuti u šake i zaraditi svoju plaću na način da od prodaje te robe dobiju 10%. Ako ne žele to raditi ili ne znaju odmah doma na minimalac koji se nudi radnicima od 3250 kn.
   Neka pokažu veliki domoljubi iz minkenske bojne kako se ljubi domovina.

Zadnja izmjena ( Petak, 27 MARCH 2020 18:50 )

 

Ubrzano učenje

      Kritike su bile učinkovite. Tržnice će proraditi a i vozači su na raspolaganju. Demagoško objašnjenje stiže u 18 i 10 minuta na N1. Da je virus popustio u napadu pa je ratno stanje olabavilo. Pohvalili se da ide drugi val pomoći. Pisaće te paketa mjera, po modelu da se mački reže rep desetak puta. 
   Što se tiče pomoći, molim ljubazno, nemojte nam više pomagati. 
Pridružio se i dr. Škoro napisavši doslovne sve ono što i ja, samo drugim riječima. Pozvao vladajuće da ne skupljaju političke bodove i da oni nama otvore račune koji plaćamo poreze. Na kraju eseja zahvalio je svima koji se sad bore sa virusom i bogami spomenuo i vozače. Nadam se da ne prepisuje.
   A sad malo lažnoj financijskoj pomoći. 
 Pomoć je poticaj kad nema posla a da se radnik ne otpusti i za to se dobije 3250 kuna neto na tri mjeseca ali se radnik ne smije otpustiti na 6 mjeseci. Tu mjeru korupcije neka slobodno koriste HDZ-ovci. Nitko razuman to neće koristiti, pa će radnici završiti na Burzi.  
Pričaju o pomoći od 30 milijardi kuna. Šarena laž, 12 milijardi se odnosi na odgode plaćanja poreza. To je bez veze odluka kao i mnoge druge.   
Da država uzme kredit uz 1% na 3 mjeseca, kako se hvale da dobivaju od stranih kreditora, onda je taj poticaj od 12 milijardi košta samo 15 milijuna.
Isplata u novcu išla bi zajedno oko 5,5 milijardi a to je ravno koliko su spiskali na Uljanik. 
    Da sam na ispravnom putu kao i mojih 60 000 patnika i jadnika, potvrđuje stav bivšeg direktora Europske banke /Mario Draghi/ koji je rekao da će gubitak realnog sektora država morati apsorbirati u cijelosti ili dijelom kroz svoju bilancu. To znači preuzeti gubitak ili prevedeno na jednostavan jezik. Otpisati a svoje ponuđene kredite neka objese mačku o rep kojega sijeku desetak puta. 
    Prije će virus biti poražen, nego naši ekonomski sveznadari donijeti ozbiljne, konstruktivne, razumne i razumljive odluke odjednom za pomoć gospodarstvu.
 

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 26 MARCH 2020 21:29 )

 

Kaos, zvan dvije države

      Da je kaos, dokaz o hvaljenim mjerama za gospodarstvo. Iz početnih 10, upućuju privrednike kako će se zaduživati kreditom. Moja im je preporuka bila, neka si oni uzmu kredit za svoje plaće. Iz tih 10 zbog sveopćeg nezadovoljstva odjednom izmislili još 63 mjera da se pomogne privredi. Ni to nije zadovoljilo one koji nose ovu državu na svojim leđima. Otpis ili ništa.
    Dobili smo dvije države, oni koji imaju a ne rade i oni koji rade a nemaju.
Kako objasniti te mjere. 
     Kao domaću zadaću Štefeka. Vrati se Štefek iz škole i pita ga tata kak je prošel sastavak. Mali kaže, nikak, učiteljica je odmah znala da si ga ti pisal i stric Joža. Pa kak je to mogla znati. Neznam, kad sam sastavak pročital, rekla je da takve glusposti nije mogla napisati samo jedna osoba.
   Odgovor privrednika na mjere. Drago mi je da od male grupe razumnih u kojoj se nalazi i moja malenkost od tog malog upozorajućeg zametka danas imamo 60 000 malih i srednjih poduzetnika koji traže jednakost u krizi. U petak 20.03 upućen je prijedlog u Vladu. Ništa se ne događa jer je to završilo u ministarstvu gospodarstva a do danas nema odgovora. Na te teme nema bildanja. Caruje nesposobnost i neznanje. Nismo restrukturirali administraciju i sad će nam ona doći glave.
   Zašto dvije države. Moj primjer, trebao sam nešto oko aplikacija za Fond energetike i zovem 17.03. Odjel za građevinske dozvole. Javi se cvrkutav glas, mi danas  ne primamo stranke. Pitam, dali radite. Naravno da radimo. Pa kako radite ako ne primate stranke. Onda ne radite. 
Eto ne rade a plaća u 100% iznosu ide. Realni sektor koji ne radi, za taj nerad će plaćati sva davanja kao da radi. Dakle, ovo je s ruba pameti. Ne radiš dobiš plaćeno, dok onaj koji zbog više sile ne radi taj mora državi platiti /i ostalim-parafiskalnim/ sva davanja. Ako ne može platitu neka digne kredit uz povoljnu kamatu. I uz blagoslov Štefekove zadaće.
   Da li je ovo trenutak da se čuje glas 60 000 poduzetnika, koji su 80% privrede Hrvatske. Mogu poručiti vladajućima a oni će izvrsno shvatiti jer to im je u zapisano u korijenu partije.
No pasarán a uzvik je skovala La Pasionara.
    Bedasta odluka o vozačima, pored toga optužuju trgovine za dizanje cijena. Ne shvaćaju da su se promijenili dobavne faktore i da su krivci oni koji su izbacili naše vozače iz kabina. Kalkulacija daje novu cijenu, a kazne će imati rezultat da neće biti nekih roba. Još bedastija je zatvaranje tržnica. Kud će sad poljoprivrednici sa svojom robom. Još više će se uvoziti strana roba i veliki strani centri će zarađivati. Trebalo je organizirati dezinfekciju kao u trgovinama, koje su zatvorene a tržnice su na propuhu. 
Kud će sada sa proizvedenim  cvijećem, sada su došle u cvijetnu fazu, sprovodi su minimalizirani. Zatvorene mnoge maloprodaje, kao za bicikle. Pa u tim trgovinama nema gužve a sada nam treba svaka kuna u proračunu.  Totalni kaos, stoga ministru gospodarstva cipela. A može i ministrici poljoprivrede.  Čime se Horvat bavi, nabavom maski i medicinske opreme, rekao Beroš. Postao refernt nabave a gospodarstvo se raspada. 
Trebali su svima kojima sada propada roba omogućiti da se kao gotov proizvod proda doma ili u inozemstvu. I tako se hvale da su svaki sat na veze sa stranim ministrima. Ako mogu drugi uvoziti nama, zašto mi ne možemo izvoziti njima.
I tko će nadoknaditi štetu. Nije važno.
Jer, imamo ne jednu nego dvije države.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 26 MARCH 2020 17:18 )

 

Peta kolona

        Kao da smo u Jugoslaviji, danas 25.03. na konferenciji za krizu u 9 sati, ministar zdravlja optužio liječnike da su peta kolona. Šef sindikata liječnika sve negira i kaže da u sadašnjoj situaciji stres je pojačan. Ili kaznenu prijavu na sunce.
Pohvalio sam stožer da su se dobro organizirali. Stvarno jesu. Ispala je najčešće samopromocija i bildanje da su Veliki dečki, jer su ratu /drugi nisu/, a svi redom iz minkenske bojne. Pače iz bivšeg režima. Pa onda imamo ovakve ispade, peta kolona, reklama nepoćudnih roba itd....
   Znači organizacija na vrhu izvrsna, na terenu kaos.
Donose se odluke, kao maske, dozvole za kretanje pa onda ide objašnjenja na objašnjenje. Koliki je kaos /šteta nemjerljiva/ nastao samo zbog odluke da vozači /domaći/ čim dovezu robu iz inostranstva idu u izolaciju, dok im nisu prevoznici objasnili da se to tako ne radi pa su sad organizirali konvoje i stajanke za vozače. Nažalost sad je naših 45% vozača u karanteni a strani prevoznici mlate zaradu. A istovremenu ide preporuka stožera da se sada treba raditi jer ako stane privreda imati ćemo bankrot na bankrot. 
Kad sam kod vozača, da im ja jedini odam zahvalnost, jer su oni po meni pravi junaci. Na svakoj konferenciji stožera a danas i svaki govornik u Saboru zahvaljuje, redom policiji, sestrama, liječnicima, vatrospascima, vojnicima, volonterima popisivačima štete potresa /što i treba/ a nitko da se sjeti osoba koji prevoze neophodnu robu za reprodukciju i prehranu. Odvojeni su od obitelji /dok svi pobrojani nisu/ spavaju i jedu u kabinama ili kontejnerima. Po ovom vremenu, snijegu, sjevernjaku, na pustoj cesti zabavljaju se kotačima od 80 kila kad ga treba mijenjati. Svi pobrojani tu povlasticu nemaju. A izloženost virusu maksimalna, u svim okolnim zemljama doslovno divlja. Dok, osim medicinskog osoblja ostali nisu toliko izloženi.
    Sve poduzete mjere bi trebale ostaviti dojam da je to ekipa spasilaca, a na to ukazuje česte tvrdnje da kod nas nije toliko strašno kao u okruženju do čak kako se u Švicarskoj čeka 7 dana na analizu zaraze  a kod nas samo 24 sata. Istovremeno nam izolirani šetaju okolo raznoseći virus ili partijaju sa društvom kao sisački župan i njegov sin /vodi stožer/.  
   Vodi se rat protiv virusa i taj rat se ne može dobiti. Virus je iz linearne jednadžbe ušao u ekponencijalnu. Stanje otežava što je ušao među liječnike i bolnice. Za sada krivci nisu označeni. Međutim rat za organizaciju gospodarstva u ratni uvjetima i spas proizvodnje pustili su kaosu.
 

Povrat u Jugoslaviju

      Imam u glavi nekoliko skica primjerenih za naša događanja. Nažalost kotač me vremena svaki dan pregazi. Meni je radni dan počeo u 5 sati i završio sam sada u 17. Ali pratim sve naše konferencije.
Stoga se mora odmah, odlučno, snažno i jako intervenirati zbog lupetanja poštovanog šefa stožera za COVID 19 i potres. Ima doktorat iz nacionalne sigurnosti pa je smetnuo s uma da smo u kapitalizmu a ne u Jugoslaviji. U Jugi je poslije rata Broz rekao legendarnu rečenicu.
   Šta će, bogati, seljaku traktor jer će postaće kulak. Znano je iz političke ekonomije socijalizma da bogat seljak je uvijek reakcionaran i van kontrole. Međutim ekonomija se preklapa sa kapitalizmom u smislu dohodak ili profit.
    Tako da moram poštovanog doktora Božinovića ponovo upozoriti da smo u kapitalizmu a ne da daje katastrofalne izjave u stilu: Ima nekih trgovina koji daju nebitne reklame kao prodaja televizora. Neću to elaborirati naučno kroz ekonomiju jer je gore sve rečeno.
Imam pitanje za njega, od kuda on dobiva plaću.
   A što se tiče mudre i pametne izjave prepoštovanog premijera da će ova kriza biti gora od 2008, Koju ću posebno elaborirati, jer ju je HDZ finalizirao i zabetonirao do sada.
Evo mu moj komentar, ova kriza kod nas i u svijetu biće ravna krizi 1929-33, ako ne i gora.    
  A pravi su cirkus napravili sa maskama, treba, pa ne treba za zdrave. Kako je jednom rekao Sanader, neznaju bi li piškili ili kakili. Jebale vas maske. Koristi vam sam plinska maska, jer virus možete dobiti preko očiju.   

Zadnja izmjena ( Utorak, 24 MARCH 2020 17:41 )

 

Nesposobni

     Gledam u Saboru, prepoštovanog kako se pravi važan sa svojim programom za pomoć privrednicima. Rekao je da smo u ratu a izbjegao dva puta vojnu obvezu u dvije države. Jedni pričaju o ratu a drugi ratuju. Sada trebamo menađere i državnike koji znaju u kriznim trenucima donositi odlučne odluke a ne dispečere i prepisivače. 
Pozdravljam njegove riječi: moramo biti solidarni ako nećemo biti solidarni da ćemo propasti. A kako prepoštovani gleda na solidarnost, da njemu i njegovima ostanu plaće a  privrednicima će omogućiti da uzmu kredite/ jasno uz kamatu/ da plaćaju svoje obveze u doba kad neće moći raditi. Pa kad dođe dan za naplatu kredita neka se privrednici snalaze. Za to su izmislili 10 točaka kako se zadužiti. 
Ma nemojte me zajebavat. Izvolite vi mudrijaši iz Vlade u 10 točaka izdvojite sve svoje plaće u Fond za spašavanje privrede / sve ozbiljne zemlje EU imaju takav fond/. A za svoje životne potrebe uzmite kredite, pa kad prođe COVID 19, možete se opet prijaviti na državnu sisu.
   Do sada ste punili uši kako mi super stojima pa izvolite poduzete mjere da se ne puni Zavod za nezaposlene, navala na njega kao da se dijeli zlato. Ne prolongirati obveze, nego otpisati ako se ne radi. Oslobodite nas poreza na dobit, PDV-a, parafiskalnih nameta /Hrvatska Gospodarska Komora- koju usput vodi doktor nauka, član HDZ-a a do doktorata je došao preko čudnih školica, pa se ubacio u politiku, nabacio funkcije i onda ponovo u školicu do doktorata. Ha,ha doktor a živi od prisilnog nameta, od državnog terora/
Ukinuti članarinu pa neka zasluže svoju ogromnu plaću, za članarinu ništa ne dobivamo. Neka mu plaća članarinu Bago, kojeg vuče po svjetskim eventima za naše pare a koji se hvali da radi najbolji tramvaj na svijetu. Prodao nije ni jednog. Pardon prodao je 6 komada Latviji. Zato naša vojska stoji na njihovoj granici prema Rusiji. Inače je Bago poznat iz afere "Trio" kad ga je Granić obrađivao na Mirogiju sa poznatom formulom dijeljenja provizije a snimale su ih tajne službe. 
Model je bio ovakav> govori Granić: njemu pola, tebi pola i meni pola.  
Kao što sam već napisao ponavlja se obrazac krize 2008. Nesposobnost i neznanje. Glavni krivac, bivši ministar Šuker drži govor kako riješiti krizu. Vrhunac cinizma. Dokle. Dakle HDZ uništava zemlju od 1990 g.-pretvorbe, uništio strojogradnju, prodao banke strancima, uništio selo, prodao INU, uništio zemlju klijentilizmom i korupcijom /postupci na sudu/, propustili reagirati na krizu 2007-08. A sad nastavljaju. 
 Godinama upozoravam da nemamo supstituciju za uvoz. Vlada je ta koja nije poduzetnik ali mora stvoriti uvjete. A toga nema. Ismijavao sam naš turizam, koji se događa sam od sebe. Davno sam opisao kako je Grčka propala baš zbog favoriziranja turizma. Kad u nacionalnoj ekonomiji turizam zauzme u BDP-u 20% to je znak za uzbunu. Znak da je u ostalim sektorima nešto trulo. 
Sad bi trebao likovati jer sam bio pravu.
Bandić  im je dao putokaz, rekao je da treba smanjiti plaće u Holdingu i uzeti onima koji imaju i dati onima koji nemaju.
Kao uvijek imam generalno rješenje, malecko da pomognem vladajućima, kad se hvale da su Veliki dečki, pričom da smo u ratnom stanju. Kad je tako neka pronađu makar u najlošijem uđbeniku Ekonomske politike, na zadnjim stranicama, rješenje. Ovaj puta ne mogu zbrisati u minkesku bojnu.
Povećati poreze ili povećati deficit ili da banke daju kredite bez kamata. Ostalo će samo od sebe doći.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 19 MARCH 2020 06:17 )

 

Pobjeda Maske

      Sokrat je rekao da je demokracija sranje, odlučno i snažno zaključio je da lopovi i prevaranti žele vlast a tu mogućnost im daje demokracija.      
JEDAN ČLAN JEDAN GLAS, PA SPALA MASKA. Sokrat nije imao masku pa mu je Ksantipa bacila ručak u lice. 
Jupi, pobijedili smo, iako nas ima konačno sada točno 210 384 a glasalo 73 466 ???  A mogli su glasati i oni koji ne plaćaju članarinu.
Kako ja vidim pobjedu. Pobijedilo je i toliko njih vlada Hrvatskom a to je oko 50 000 članova. To je stvarna numerička činjenica.
  A što nam govori maska. Ono što se ptičice na grani cvrkutale a oporba u partiji javno obznanila. Kad su počeli skupljati potpise rekli su da se ljudi boje dati potpisa jer rade u gradskoj upravi u agencijama u javnim poduzećima u županijama u Vladi i Saboru..... 
Dakle svi su na državnoj sisi. Stoga je bilo iluzorno da može pobijediti oporba ako im je agenda biti protiv korupcije i klijentilizma. Oni su tražili čiste račune a to je potpisana politička smrt.
Nema tu teorija zavjera niti izvedbene matematičke jednadžbe već gola činjenica. Dva dana poslije izbora smijenjena su dvojica glavnih bunđija, sa svojih funkcija u Saboru. Potpredsjednik Sabora i šef odbora za vanjske poslove. Cipela.
Obrazloženje je, da ne prate politiku partije. Nekad se to govorilo nisu na liniji. Pitanje je koja je to politika.?  Vrhunsko elitna K&K.??
   Maska priča i dalje. Trenutno je obnovljen proces FIMI Medija. Ćaća i partija na sudu. Partija za 2 milijuna kuna i 300 000 €. To je iz prošlosti. Zanimljivo, banalan proces traje 10 godina.
  Zanimljivo ima i u sadašnjosti. Kako to da je blagajna partije puna ko brod ako ima toliko članova koji su izašli na izbore i još k tome ne plaća se članarina.
  Maska dalje ne priča. Kad će država stati na zdrave noge.
2007-8g. isti su pravili bedaka od krize. U toj krizi smo još i sada a nova je na vratima.
Sljedećih 15 dana doznati ćemo, na čemu smo. 
Prekrasno i nejasno da bi bila istina. Jinx.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 18 MARCH 2020 05:54 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 54

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas41
mod_vvisit_counterJucer311
mod_vvisit_counterOvaj mjesec6263
mod_vvisit_counterSve1655894
Sponzori