Obveznice

    Netko pametan zaključio je, da je znanje imanje.     
Aha. Znači državne obveznice su najsigurniji vrijednosni papir. AP je o obveznicama tako slatko i šarmatno objašnjavao i hvalio jer se on u sve razumije i sve zna, da su mu profesionalni bankari iz moćne Silicon Valley banke povjerovali. Kupili državne obveznice i kad je FED-ova konjica jurnula galopom na indijance /kamata/ Ponzijeva piramida je iz mraka izletjela na svjetlost dana. Ode jedna od najvećih banaka fijuk. I to ne da se mrcvari po par godina nego u par sati. Bančica 10 puta jača od Hrvatskog proračuna.
     Kamata na obveznice je beznačajna i banka koja je bila solventna i likvidna da se spasi, najbržom brzinom počela je sa rasprodajom junk papira. Više je vrijedio WC papir. Novac je plašljiva zvjerka i komitenti su navalili po depozite ali sve je zaj...C. A. Ponzi. Fijuknula još Signatura a ispostava SVB u Engleskoj iako je bila likvidna prodana za 1£ ???
   E sad što. Često sam pisao da je ekonomija čista fizika. Nisam primjetio da je netko isto mislio ali tu je negdje oko entropije. Treba novcu pristupiti konzultirati A. Schopenhauera. Tko je vođa. Intuicija /ja mislim da je to dobro ili učinili smo sjajnu stvar pa je moj otac je za takvu inventivnu izjavu imao izreku-misliti je drek znati/ ispred intelekta. Tu sad počinje zamršeni košmar.
Digresija. Osobno ne volim AS jer je pesimista ali je smjestio Ponza po gornjim vrijednostima. Poštujem ga jer je zakazivao predavanja u isto vrijeme kad i Hegel, pa je na njegovom predavanju bilo 5 a kod Hegela 500 studenata.
Dakle. Banke mogu ali nitko drugi ne. Recimo onaj jadnik B. Madoff. Optužili ga i odrapili mu 3 doživotne kazne za 65 milijardi $. To je u USA sića. Sve su mu zaplijenili i gaće i papuče. Kihnuo je prije 2 godine u zatvorskoj bolnici u zatvorskoj odjeći.
 Za Hrvatsku bi to bilo /prijedlog 2023/ dva i pol proračuna. 
Banke isto to rade. Za nepostojeći novac daju kredit i za taj nepostojeći, izmišljeni novac naplaćuju kamatu i još 123 kojekavih pizdarija- naknada da može neki lik imati 10 000 € mjesečno i godišnji bonus od 1 milijun €. Ako je solidno oderao komitente. Kud ćeš ljepše, radiš sa tuđim novcem i još te plaćaju što ih pljačkaš.
Ali uredno banke propadaju jer rade sa alatima za koje nemaju pokriće. 
 

Oksimoroni

       Mikulić ruši i pravi se važan. U kojoj se to državi EU može izgraditi kuća i u njoj živjeti par godina i nikome ništa. Takvih prijavljenih slučajeva ima 28 000?! Kod nas može jer glavni inspektor spava na radnom mjestu. Probudi ga AP pred izbore i naredi da se ruši. I to sirotinji i socijalnim slučajevima. Zakon treba poštovati ali gdje su oni stariji slučajevi sa viletinama. Ruši se. Da se prikriju ne teme tj. lopovluk vladajućih. Neki dan je bilo žestoko u Saboru i kao što je normalno dvije sabornice Orešković i Benčić branile demokraciju od lopova i lupeža. Javio se perjanica Habijan sa oksimoronom. Ako je direktor osuđen nisu svi radnici kriminalci. 
 Sjajno se snašao i implicite i eksplicite, sve nas išamario po zubima tako da su nam trnuli još dugo. Jedino nije uzeo u obzir pravničku činjenicu da mu je partija osuđeni kriminalac pored direktora. Uredno su platili kaznu i vratiti opljačkano u državnu kasu pa je tako porastao BDP. Pravi Oksimoron.
  Kad smo već kod rušenja, Mikulić nije suprostavio kriminal ministra Faljen Isus i Marija sa sirotinjom. Njemu još ništa nije srušeno, razlog jer ima vilu sa bazenom. Plenković je lopovluk Kuščevića branio sada, da je to bilo sve prije nego je postao ministar. Pa jel ga slučajno pitao imaš li ti putra na glavi. Ali, zašto ga je branio neprincipijelno, riječima. Ja sam pravnik, pogledao sam te papire i tu nema ništa. Točno, oksimoron isporuka, nema ništa, osim HDZ lopovluka. To se računa, to je ne tema i to je uobičajeno. Legaliziran nepotizan, krađa i lopovluk.
Pa kad sam se uhvatio tog ishitrenog i inspirativnog, probuđenog Mikulića iz zimskog sna, pitanje, koliko je naplatio kazne dvojici glavonja na otvaranju Omiškog mosta. Na gradilištu treba nositi propisano kacigu. 
U svakoj ozbiljnoj državi EU glavonja bi dobio primjerenu kaznu jer po gradilištu / i kod nas/ kažnjivo je paradirati u kupaćim gaćama i preko leđa nabaciti lajbek. Vladko Maček. 
  To bi bio 70% građana, sitnozor. Nije ni pogled iz HDZ-a drugačiji. Oni koji ne ovise o Plenkoviću imaju još gore mišljenje. Tako je Drago Krpina prijatelj Tuđmana javno mu isporučio da je skorojević koji je 20 godina dvojio kojoj stranci da pristupi. I to ne bilo kakav već prvi među skorojevićima koji nisu u politici iz uvjerenja nego zbog osobne koristi. Tako znači. A za nesretnu "anemiju" tvrdi da po njegovoj ratobornosti u svezi obrane Ukrajine, da bi u Domovinskom ratu svojom ratničkom neustrašivošću i junaštvu dobio sva moguća ratna odlikovanja.    

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 12 MARCH 2023 05:41 )

 

Globetka 2 kolo

     07.03, dan uoči Dana Žena. AK Međimurje, kao svake godine isporučio ženama karanfile. Trka pod idealnim uvjetima, vremenskim. Staza dobra osim mali dio uz oranice. Malecko blatno i klizavo. Moj otac je često znao koristiti primjedbu, da onaj koji maže /podmazuje/ vozi. Nikad mu nisam rekao da me svaki puta ta njegova primjedba nervirala. 
   Od članova kluba sva četvorica nastupila. AP bi rekao da smo dobro isporučili rezultate.  
 

159 Izborna Skupština

    Subota 04.03, državno prvenstvo Koruške u zimskom triatlonu. Nisam nazočio jer bhi bio jedini u kategoriji pa nije štos stalno biti prvak države. Ima malo žala jer su distance prepolovljene zbog iznimnog toplog vremena. Tako da bih bio na stazi oko 2 sata za razliku od propisanih oko 4 sata. Umjesto na prvenstvo, odabrao sam lakši napor, druženje preko dana sa njuškama a navečer na vatrospasilačku Skupštinu. 
     Dvorana je u prošlim Skupštinama bila popunjena do 70%. Ovaj puta tražila se stolica više. Kakva će samo biti gužva na sljedeću obljetnicu od 160 godina. Za pretpostaviti je da će se i iz Zagreba dotepsti. 
     Nisam bio najstariji na skupu ali sam bio po obljetnicama. Moj otac je također bio vatrogasac, komandir u Kalniku. Za proslavu 90-te godišnjice /1954/ osnivanja DVD Varaždin, držao me u naručju, ispod lipe, prva ako se ide od Placa prema crkvi sv. Florijana. Naravno bila je prisutna mama jer poslije vatrometa bila je vatrogasna zabava. 
 Događaj sam zapamtio baš po tom vatrometu. Ta svjetlosna fascinacija zadržala se u memoriji do danas. Preletelo je samo 69 godina.  
Na Skupštinu su bili kao gosti dožupanica Zagorec i gradonačelnik Bosilj.
 Prvi dio bio protokolaran, birano je novo vodstvo. Od zapovjednika spomenuti su i trkači, posebno Dinko Solić koji je i apsolutni osvajač vatrogasnog kupa Hrvatske. Drugi dio bio je druželjubiv sa kolegama uz piće i bogato iće. Treba nabaciti kondiciju za nadolazeće nastupe. Bio sam skroman, samo malo odojka i piletine uz mnogo salate i piće za sportaše. Pivce za živce.  
 

ISTINA isporučena

     Istina o Muji i Hasi. Stari vic ali u modernom isporučenom izdanju. Tunel Gotthard najdulji je na svijetu, oko 150 km. Ide tender u vicu, izgradio ga ATG d.o.o. Klasika. Javili se Rusi i Ameri i u zadnji čas i MH d.o.o.  Ameri su ponudili 11, Rusi 9 a MH za 5 milijardi $. Ponuđači A i R obrazlažu kako će napadi sa obje strane Alpa. 
 Kompjuterskim vođenim strojevi, po GPS-u, po laserskim zracima a Mujo i Haso kažu komisiji mi ćemo sa budakom i lopatom. Švicarci u čudu. Kako ćete se sresti na sredini. Bolan nemaš brige ako promašimo susret imat ćete za istu cijenu 2 tunela. 
Cijena tunela bila je 10 milijardi $.   
  Poslije ovakvog uvoda a naročito važna naslonjena i isporučena istina o našoj građ. operativi. Ona će biti kriva što obnova potresa nije uspjela a ne nesposobni vladajući kadar. Konačno to je izjavio u radijskog emisiji vitez od nekakvog mača koji se građevine lača i u sve se pača.
   A sad kontra demagogiji AP o 15 najrazvijenijih zemalja. Hajdaš Dončić u Saboru objavio po Eurostatu /istina/da smo čak u 5 prvih po inflaciji. Ja sam se potrudio da skinem istinu o plaćama po Eurostatu.
U šest godina prosječna bruto plaća u Hrvatskoj porasla je za 33 %, Slovačkoj 39, Poljskoj 42, Mađarskoj 55, Češkoj 56, Bugarskoj 80 a vidi Rumunjska samo 99.?!! U Sloveniji samo 25 posto, no Slovenci su tranzicijski prvaci s prosječnom bruto plaćom oko 2000 €. Naša oko 1150 €. 
Dakle, da sam AP nakon ovih poraznih isporuka sakrio bi se u mišju rupu i ne bih se blamirao pred ne samo našom javnošću nego i EU. Vidljivo je kako se prvaci tranzicija posprdno smijulje pri susretima sa AP.
  A sad osobna isporuka. 01.03 idem u RBA po ispis isporučenih penzija. Pao sam ispod 400 €. Ušao sam u sirotinju. Sad me čeka pomoć od grada za Uskrs i Božić. Zašto ? Inflacija divlja sa 12% a AP se hvali da je penzićima pomogao ko nitko do sada sa 4%. Istina. U GK sam imao plaću 2000 DEM, to bi bilo danas 2000 €. Dakle saborska plaća! Penzija od prosječne 40% a u Yugi je bila 75%. Ja sam još dobro prošao jer ovi novi će imati 320 €. Ja sam sa 18 godina shvatio da će doći vladajuće inovativne, kreativne, inteligentne i veoma sposobne spodobe, pa sam počeo štedjeti i ulagati. Od prvih plaća kupio sam svoje stoljetne šume. Čitao sam i ja Kardelja ali nisam bio zainteresiran za upokoriti i eksploatisati već sam upamtio da sreću čovjeku ne može donijeti ni država ni partija.... već se sam treba pobrinuti. Izvor: Pravci razvoja političkog sistema u socijalističkog samoupravljanja.
   Izađem iz RBA i sretnem penzića iz Sv Marije na Muri, pajdaša Drageca Gašparića sa kojim sam na stotine trka odradio. Bez uvijanja ga pitam kak je sa penzijom. Za 27 godina penzija 1250 €. Šljakerska iz Njemačke. Opla, dobra isporuka. Moja penzija za 42 godine po zakonu i još sam dodatno odradio 5 godina kao penziner. Sad bi se i ja mogao sakriti u neku rupu.   
  Suprotno ovim tužnim isporukama ima i jedna vesela. Ministar Filipović zvan semafor iz Bronxa, poslao mi je bijelu listu sa croassantima iz Lidla. Izgleda da je pogriješio adresu. Ja ne jedem junk hranu i nikad u životu nisam ni jedan pojeo. Osim toga u Šparu su jeftiniji.

Zadnja izmjena ( Subota, 04 MARCH 2023 06:39 )

 

Naknadna istina

    Mogu u spisak proroka. Neki me zovu Jeremija. Zašto opet prljam ruke. Gledam i slušam blebetanje koalicijskog partnera iz HLS-a. 
Naknadna pamet. Odmah poslije potresa / poznato u arhivi/ preporučio sam /očito da se eseji dobro čitaju i pažljivo prate/ da države preuzme sve na sebe. Poslije ovog eseja mogao bi zatražiti tantijeme za intelektualni napor.
K. partner Hrebak sabornik, doslovno je rekao: šteta da nije odmah za spasitelja obnove određen drug Bačić. Nevjerojatno da netko poslije 3 /tri/ donešena zakona u Saboru i 3 /tri/ propala i ništ koristi ministra može nešto takvo reći. Moram se pohvaliti da je i meni sinula genijalna ideja. Pametan uči na tuđim greškama.
   A može i Bandićeva mantra. Samo budalu može zmija iz iste rupe 2 /dva/ puta ugristi.  
 E tu nije završila naknadna pamet. Jučer je ministar financija rezultno rekao da se ne može svima pogodovati sa pomoći u struji, gorivu i hrani. Aha, pa to ja neumorno pišem još od imbecilnih odluka da se knjige dijeli svima badava. Kako sam napisao. Unucima Ivekovima, pa i mojima. Nemamo spisak /registar/ socijalne karte da se pomaže onome kome treba, a ne bogate bogatiti. AP na pitanje novinara o lamentiranja ministra, čudom se čudio. Baš čudno. Onda ništa od populizma i kupovine birača. Ovome gore mogu i pridodati moj prijedlog da se sve rusko naoružanje uz jedan sindikalni zajam pošalje kao pomoć UKR. Biće realizirano.
 Za kraj malo veselja. Ivek se bude, kaj se tiče...zvlekel. 8 ili 11 milijuna kuna / to je tajna/ plaćeno i bačeno za forenziku Velike Agrokorpe. 
Prvo Kamal je u sukobu interesa a drugo uopće nije revizor. Pa ovo se ni u ludilo ne može zamisliti. I tu imamo upitni intelektualni doseg i znanje. A plaćice solidne, kapnu svaki mjesec.
Malu Agrokorpu su uredno izgubili. Mogu se žaliti sv. Petru. Ivek još samo čeka Washington. Ako to dobije, zemljica će lijepu lovicu iskeširati. Biće zanimljivo. Ivek ima toliko godina ko i ja. Po procjeni sa ovom propalom forenzikom proces je trebao završiti najbrže za 10 do 15 godina. Sa novom forenzikom dodati još 5 godina. Dakle ako. Ako uspiju Iveku zamandaliti vrata, brat bratu biće najstariji Hrvat.  
  Baš sada kad šaram bez olovke, AP se hvali nekakvim rastom. Da ponovimo. Rast je jer smo puna vreća bespovratnih €. I to što nam daju svakim danom nam propada. Zašto ne rastemo organski. Koliko smo isporučili tankera, tenkova 84, izgradili mostova, gdje nam je građevinska operativa. ...Ja nevoljnik baš se u nedjelju sjetio GK. Svaka iole organizirana država ima g. operativu baš za takve nepogode kao što je potres. Tja, radi se o isporuci strategije i planiranja. Ako će biti mira u Ukrajini, biće to najveće gradilište poslije ll svjetskog. Mi ćemo za tender poslati kao Mujo i Haso kramp i lopatu.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 01 MARCH 2023 05:53 )

 

Pas i planina

    Nedjelja, 4 sata, biološki sat me probudio. Napravim svu pripremu. Moja oprema i za psa. Za njega obavezno voda. Njuški će biti prvi puta malo veća kilometraža i to brdska. Prvi puta osjetiti će pravu i surovu prirodu. Snijeg i sjeverac. U 6 smo pod planinom. Samo 7 auta, neki su od posade RTV odašiljača. Uzimam vodu za doma a on se ludira sa snijegom. Krenemo prema vrhu cestom. Nadam se da nam neće trebati usluge HGSS-a kao prije nekoliko dana kad su imali dvije intervencije.
  Jedini i prvi smo na cesti. Dvojac i planina. Snijeg visine 10 cm. Njuška se ponaša ko živo srebro. Sve ga zanima. Prati sve i lijevo i desno a njuška uvijek pri tlu. Usput uzima često snijeg tako da sam ja bez veze nosio njemu vodu. Pravi izdanak Anadolijske visoravni. 
 Mladi pas pa nismo išli do vrha, visina snijega sve veća. Poslije 7 km okrenemo preko Mrzljaka po strmijoj stazi natrag. I tu smo prvi prošli. Snijeg i do pola metra. Sjeverna strana a sjeverac brije. Temperatura -1 a osjet -5 stupnjeva. Ima starog snijega, sa novim napadalim na mjestima pola metra. Dok se mučimo sa snijegom sjetim se zgode kad sam radio u GK Međimurju. 
Poslovođa Mujo, stručan i veliki zajebant otišao na godišnji u Bosnu i poslao telegram u kadrovsku. Snijeg pao, ja ostao. Kadrovik ljudina i zajebant, kocka mu uništila obitelj i život, šalje Muji odgovor. Godišnji ti ističe, otkaz stiže. Mujo šalje odgovor. Snijeg gazim, odmah dolazim. Sa sjetom se sjećam vremena kad smo bili najpoznatija građevinska firma Jugoslavije. 12 000. Gdje su nakon 33 godina. 
 Vratili smo se pred ručak. Obojica pod tuš. Njuška se cijelo popodne družila sa svojom posteljom.  
 

Obveznice

     Korizma. Vonj lopovštine sve jači.  
Državne obveznice /o/. Najsigurnije ulaganje. U Hrvatskoj je poznata ađenda da državne /o/ kupuju penzijski fondovi, onda oni ulažu, gdje im gazda naredi da vežu konja. No to je druga priča.
   Ova priča koja je pripremljena za građane /koje ?/ ipak je čudna.
Po pričanji AP državna kasa je puna. Čemu onda /o/ ? Kao u onom slučaju Erste banke. Sadašnja zam. guvernera NBH, koja je zgrnula lovicu putem izdanih obveznica. Kakav je tu bio mutež nitko nije procesuirao. Naime banka ne treba na taj način skupljati novac. Po meni je to bio nekakav deal. Ekonomska Teorija- banka dobi recimo od mene 1 € i na taj € može izdati 7 € kredita. Tako me učio moj prof. Šokman. Dakle nema potrebe za dodatnim financijskim egzibicijama.
Obveznice neću kupiti iz prozaičnih razloga. Nepovjerenje. Ekonomskih i moralnih.
1. iz uvoda
2. sa državom sam potpisao ugovor za pasivizaciju kuće /stolarija, krovište, fasada i sunčana elektrana/, završne dokumente sam predao 20.11.22. Do danas nisam dobio povrat uloženih sredstava po ugovoru. 
3.sa lopovima nisam radio kao poduzetnik pa neću ni kao privatna osoba. Partija koja vodi državu, 64 % su bili u SKJ. Pored toga. Nestvarno zvuči da su osuđeni pravomoćno, za kriminal najgore vrste. Izdaja, krasti od svojeg naroda, koji ih je izabrao da mu služe i dao im basnoslovne plaće. Kradu i danas.
4. nije rečeno za što se raspisuju /o/. To su trebali napraviti na početku mandata /2016 kao i reforme/ a ne isplatu- vrući krumpir dati nekom drugom.
5. da samo ne kritiziram. Nemamo socijalni almanah jer bi ja podijelio obveznice kao vaučere da svaki mjesec sirotinja dobije pomoć. 33% građana živi ispod praga siromaštva. /To je prava isporuka Ap i njegovih/. Dakle podjela bi išla uvećano sa 7,5% kamata. A oni koji imaju lovu neka kupe pod ovim uvjetima od AP. Zašto 7,5% ? Pa sami su najavili inflaciju od 6%. Onda neka bude zarada /profit /od 1,5%
6. Dobit od 3,25% je mizerno, budući ja kao i mnogi drugi iz raznih poreznih opterećenja plaćam razne obveze oko 1,5% a za 1,5% ne isplati se na 2 godine kad mogu bankovne biti veće a to će biti sigurno, jer ja tako kažem. Ubrzo će a vista biti 1%. 
7. spadam među rijetke koji nisu upisali jugo zajmove. Bio sam na 5 vojnih manevara, Polagalo se za generalske činove. Manevar nije uspio ako nije bilo mrtvih. Spreman sam bio dati za tu državu život iako sam bio anemičan, kao i za ovu ali podršku političkoj ekipi nisam dao, pa neću ni ovoj.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 23 FEBRUARY 2023 05:40 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 8 od 81

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas66
mod_vvisit_counterJucer104
mod_vvisit_counterOvaj mjesec519
mod_vvisit_counterSve1871600
Sponzori