Sveti Nikola

     Moj sv. Nikola bio je radostan dan. Očistio sam navečer čizmice a ujutro u jednoj brezova šiba a u drugoj naranđa i bomboni 505 sa crtom. Nije bilo slastica nije bilo igračaka. Šah sam sam napravio od šperploče. Mama sačuvala figure. Neke su se s vremenom pogubile. Prva ozbiljna igračka, vjeverica koja skakuće. Još i danas skakuće a donio mi je netko ko je bio u Z. Berlinu. Proizvodnja pokrenuta 1945 u zoni Amera. Za Prvu pričest dobio sam pravi šah. Za Firmu na opće čuđenje svih, želja mi je bila 10 knjiga o Tarzanu od E.R.Burroughs.
   Sv. Nikola, dan koji budi sjetna sjećanja na drage osobe koji više nisu sa nama. Da budem što bliže njima, odem ranom zorom sa partnerom po vodu a usput da udahnemo zdravog i ljekovitog zraka. 
   Vozimo se snijegom pokrivenom cestom. Još nismo odmakli od grada kad partner počne plakati. Toliko je nestrpljiv. Jedva dočekao da uzmem vodu i tjerao me da krenemo po friškom snježnom pokrivaču. Bili smo jedini u Šumi, koja je bila tiha, maglovita, čuje se gromoglasna tišina. Nema ni ptičjeg pjeva. Tišinu narušava samo cilik povodca od partnera. I pucketanje stiješnjenog snijega pod tenisicama.
  Tišina mi pomogla da se vratim mislima u mladost i na osobe sa kojima sam provodio dane u raznim događajima i poslovima. Koliko se drastično promijenilo vrijeme. Priroda a i ljudska priroda. Do skoro nepopreznavanja. Da nema fizike ne bi shvatio drugi Zakon termodinamike. A to me vraća na Heideggera. Eto i on je bio suvremenik. Nažalost nisam ga upoznao. Bile su mi druge misli u glavi. Njega spominjem kao filozofa a bio je važniji kao znalac fizike i matematike. Koliko bi mogao naučiti. Šteta. Mnogo sam vremena potrošio na nebitne stvari i osobe. Sad vidim koliko je istina da površina daje dubinu. Malo zakašnjelo ali sam se vratio na pravi put. Moj kateheta /88/ bi rekao vratila se zalutala ovčica. Često sam mu na grobu i zamjeram mu što je otišao a nismo se rastali dogovorno. Ostala i jedna njegova knjiga bez posvete. Knjiga bez posvete kao i njegova knjiga: Da sol ne obljutavi. COVID je presudio. Fale mi naši razgovori. Nije mu bilo suđeno da bude biskup a kamoli kardinal. Prerano je kukuriknuo. Poštenje i ekumenizam. Da je bilo pravedno. Ranije, mlađi i papa Franjo. Malo ih ima Red Danice lik R.B-2014. 
       I dok promiču kilometri prema vrhu, u mislima mi promiču drage osobe koje su otišle bez da smo obavili po još koji razgovor. Jedino sam bio sa majkom kad je tiho otišla. Svaki dan sam dolazio u bolnicu u isto vrijeme. Uvijek me dočekala. Zadnji. Kad sam došao ona je pošla. 
   Sa nadmorskom visinom, magla sve gušća. No ona nam ne remeti osjećaj zadovoljstava. Stopili smo se sa prirodom, posebno partner. Bio neumoran. Temperatura -2 a on plazi jezik. Na moj kilometar on dodaje svoja 3. Priroda ga odabrala da bude naporan. Pored toga na svoju veličinu, mali pas ima šape kao vučjak a lavež mu je kao u kangala. Vratili se do izvora, obavezno tuširanje. Voda topla +9. Na povratku od Ivanca zaspao je kao malo dijete. Sveti Nikola nam podario prekrasno prijepodne bez sunca ali pun duhovnog zadovoljstva.
 

Zimska liga Prelog 23/24

        Prelog 02.12.23 prvo kolo lige 2023/2024. Vrijeme pravo zimsko. Rijetki snijeg pršio i sjevernjak kršio. Temperatura pozitivna nula a osjet minus 3. Bio sa njuškom. Prvi puta je vidio divlje patke, kormorane i sivu čaplju. Premjerio je dobrano nasip akumulacijskog jezera. 
  Za mene prva utrka od Globetke. 
 

Globetka 2023

     Na sv. Martina zatvorili smo dvodnevno prešetavanja i feštanje. Malo trčanja i 500 km sa autom. Sa fešte na feštu. Nismo pošteno odmorili tijelo a već je bio start zadnjeg kola Globetke. Trčanje pa druženje. Opet švedski stol poslije trke. 
   U kategoriji M70, prvi predsjednik kluba, drugi Cmrečnjak i treći Tumpić. Sir u M60, deveti.
Nismo zatvorili Meta bar, krenuli smo ranije kući. Opet pjevajući. Kod voćnjaka u Nedelišću sv. Martin je bez velike štete sa cestu uputio na livadu tri auta. Prisutni oni koji rade očevid. Tako da su "rahlo ovinjeni", /stara narodna u SLO/ imali čistu cestu. 
 

AATC i KTRV cup

     Kraj ovogodišnje triatlonske sezone obilježen je rezultatima i proglašenjima članova kluba. Dvojica licenciranih ispunila su uvjete za osvajanje Alpe Adria triatlonskog kupa. Zvonimir i predsjednik. Tumpić je drugi varaždinec osvajač tog kupa od njegovog osnivanja 2008 g. triju država A, ITA, SLO. Hrvatska se pridružila 2017 g. zahvaljujući lobiranju Pichlera. Za uspješno lobiranje bilo je u referenci u osvajanju kupa od strane Pichlera koji je bio prvi Hrvat  osvajač od svih kategorija. Bilo je hrvatskih nastupa ali nije bilo zapaženih rezultata. Dodatan utjecaj na lobiranje kod osnivača bilo je članstvo od 2015 g. u austrijskom šampionskom kluba HSV Triathlon Kärnten Klagenfurt. Bio je prvi stranac u vojnom klubu i skupljao bodove za sebe i za klub. Na osnovu članstva u HSV-u, dobio je pravo na austrijsku licencu i za neke posebne vještine.   
  Od 2012 do 2023 osvojio je deset puta AAT cup, bez 2020 zbog COVIDA. Od 2016 do 2023 zaredom osvojio osam puta kup na hrvatsku licencu. Austrijski kup KTRV osvojio je na austrijsku licencu /HSV Klagenfurt/ od 2016 do 2023, zaredom šest puta, bez 2020 i 2021-COVID. 
Za osvajanje AAT cupa bio je blizu i Mladen. Spriječila ga ozljeda.   
    Dana 10.11.23 upriličena je ceremonija proglašenja KTRV kupa u St. Kanzianu na Klopeiner jezeru. U kategoriji M70 prvo mjesto za Pichlera. Apsolutno je zauzeo 43 mjesto od 761 triatlonaca sa austrijsko licencom. Predsjednik je nagrađen prekrasno stiliziranim kupom, vrhunskim naočalama za plivanje iako se sad  jedva održava na vodi. Te sa bonovima za opremu i gastro ponudu u visini 60 €. Prijatelj Erich u znak pažnje poklonio mu paket Vilachera za 6 nezaboravnih godina. Istovremeno je proslavljen jubilej 40 godina od osnivanja Austrijskog triatlonskog saveza i najstarije službene triatlonske trke u Europi na istom jezeru 1983 godine. Poseban gost na ceremoniji dodjele kupa bio je Tumpić s naslova nastupa na raznim trkama u Austriji pod hrvatskom licencom.  
  Poslije spektakla na proglašenju gdje je predsjednica saveza Koruške izgrlila /Grlić/ člana HSV-a i najstarijeg laureata, prišlo se predmartinskom slavlju. Prvo se prišlo švedskom stolu. Predjelo. Razni kanapei od kozica, rakova, ribljih pašteta, karpačo, razne ribice. Bilo je i dobrih riba za napasati oči. Paleta eko pekarskih proizvoda i Gazpacho od tikve i pohano pile. Tekuća pitanja. Bez alkohola, nije bilo Romerquelle ali je bilo Birtera od 1270. Za predsjednik 4 pive, riba voli plivati. Pa pobogu zašto 4. Zato jer su ga prošle godine ni 100 m poslije ceremonije i druženja u WI-FI tower Klagenfurt zaustavili i morao je gledati u Dreger. Uslužno i uljudno im je puhnuo i bili su razočarani u danima kad se može potegnut. Popio je samo 2 piva. Zna se da predsjednik može potegnuti ali i povući. 
   Organizator je vodio računa o eko prehrani i nije bilo "slastica" pa su naša dva junaka okrenula kući preko Trojana po krofe /20 dkg/ i gibanicu. 2 kom skoro kila!! I paprena cijena.
   Vraćajući se kući pjevajući, kad ponoćna vijest da se je policija pohvalila hapšenjem terorista pionira. Sa kakvim su arsenalom raspolagali nije još objavljeno. Eto nesmiješ ni na par sati napustiti državu već ti pripreme puč. 

Zadnja izmjena ( Utorak, 14 NOVEMBER 2023 06:32 )

 

Plava ptica

    Morao sam se prisilno vratiti u mlađe dane, vezano na vještine i sposobnosti što nije loše ali loše je što su prohujali. Loše je što sam bio primoran napustiti sigurni posao zidara, drvodjele-stolara i bravara. Neću na vrijeme zatvoriti balkon. Sjever je završen, jug započet a bogzna kad bude istok. Istok bolna točka, ljudska. Kako je jeftin život oko UKR i Bliskog istoka. 
   Zahvalan sam da imam zanimaciju i odlutati od takvih tema. Da, ali je Slovenac zalutao u moj smjer vožnje i sad moram dotjerati staru ljepoticu u prvobitno stanje. Nedajbože imati stari auto. Moja Plava ptica je oldtimer. Vrata se više ne proizvode. Našao sam ih na otpadu. Majstori. Eh majstori. Otišli pravi majstori, sa pola milijuna ostalih Hrvata trbuhom za kruhom jer su ih naši vrli "fušarski majstori demagogije" otjerali. Nisu imali članske iskaznice, Zna se.
   I tako sam ja ostao osuđen. Na majstore fušare, niš koristi, pokvarenjake, neznalice, dugo i lakoprstiće, vucibatine i kak je otac znao reči vlečipalice. Ja se ne dam zajebavat pa sam se primio zanata i alata. Ubrzo su krenuli radovi bez natječaja sa prvim pomoćnikom. Nadam se me neće posjetiti OLAF budući je kuhan i pečen kod naših "majstora". Zna se. Trenutno se vrzmaju oko ministrice Koržinek, možda joj ofiraju na brzom natječaju za sanaciju potresa. Kaže ona, na pjevuckajućem dijalektu, bila je hića. Baš, potres je bio prije 3 godine. I nastavlja, partneri su joj institucije a ne privatnici. Da bi partneri dali posao privatnicima i da je sav posao obavljen na veliko njeno zadovoljstvo. Zašto su partneri iza rešetaka ? To za sada ne objašnjava. OLAF je utvrdio da su poslovali na isti način kao i onaj koji je došao u Zagreb "na cestu" i pokopan je na cesti. 
  Da sam u Švedskoj na kraju dana bi morao otići u Poreznu i platiti porez na svoj fušarski rad na svojem auto. 
   Moj pomoćnik bio je više smetalo nego od koristi. Htio je biti glasniji od kompresora. Posao smo sfušali u dva dana jer je u četvrtak zapuhao vjetar i od lakiranja nebi bilo ništa. Ne može biti radiona pod vedrim nebom. Treba biti zatvorena komora i optimalna temperatura. Nije mi sve uspjelo baš zbog preniske temperature. Ali za dobro obavljen posao dobio sam šampanj a pomoćnik je dobio krekere sa svježim sirom. Uz pojačanu hranu, piletinu. Za slasticu pečene kostanje i goveđu kost. Za vrijeme fušanja, pored kompresora, laveža naslušao sam se nebuloza iz Sabora. Najzanimljivije je bilo, predsjednik Sabora morao je prekinuti sjednicu jer se ap razbahatio na riječ zastupnika i Vukovarskog Branitelja Ćipe. Croissant.  
    Za danas sam pozvan u Austriju da preuzmem šesti puta zaredom triatlonski KTRV kup. Da nije bilo COVIDA bilo bi 8 puta. Malo zadovoljstvo da se i ja hvalim. 
Kao i ap koji kaže. Pre neki dan sam sve dogovorio a prošlo je 15 dana. Da je stalno u intenzivnoj komunikaciji sa Micotakisem. Za očekivati je da će naši biti još kratko vrijeme u zatvoru. Još 3 mjeseca. Grci su se pokazali vrhunskim istražiteljima. Od prvog dana su imali osumnjičenog koji je od prije poznat sa vještinama sa nožem. Uporno su tražili Hrvata 3 mjeseca kojem bi prišili ubojstvo. Moramo im biti duboko zahvalni i za prvi požar odmah poslati svih 6 Kanadera.   https://photos.app.goo.gl/dHHxKkizJqbEuxML9

Zadnja izmjena ( Petak, 10 NOVEMBER 2023 05:19 )

 

Cross liga Drava 2023

       Varaždin, Petak 13.10. proglašenje lige. Zlatko u M60 treći, nije bio na proglašenju jer nastupa na duplom ironmanu. Zvonko 2 mjesto u M70 i predsjednik prvi, treći Perica. Poslije medalja. Dva klipića i dve bire.
   Za nagradu /medalja/ ali i za kaznu /junk hrana/ u subotu ranom zorom pod brijeg. Bio je još mrak, 3 auta, natočili vodu i prema vrhu sa njuškom. Za bolju izvedbu uzeo sam doping, boogi woogi. Onda rock, pop i završno UB40. Muzika završila mi smo bili na vrhu. Povratak je bio teži jer svaka druga grupa imala je psa. Mnogi su htjeli iskoristiti zadnji dan Babljeg ljeta. Prekrasan dan pred najavljenu kišnu oluju, koje na kraju i nije bilo. 
Moja njuška dobar i sa lošim i dobrim psima kao i ljudima. Bio je nemoguć. Sa svima je želio podijeliti svoju radost izleta. Toliko se raspametio da se na vidikovac popeo i spustio sam. Imali smo dobar trening na ljestvama. U kući sad imamo dva balansera.
 

104 brigada ZNG

     Memorijalna 15 trka koja se malecko tiče mene. Biškupečka Poljana 01.10.23 trasa 10,4 km po asfaltu, kružna trka. Nekad je bila u Sjeverozapadnom kupu ali je organizator Francek nešto zapackal pa mu se Kruno zahvalio na učešću i šutnuo ju sa popisa. Mogla je biti jedna od najpoznatijih i popularnih trka u HR. Osim toga ja sam ju obogatio sa duatlonom. Bilo nas samo petorica 2017. Gost mi je bio dragi prijatelj Mladen Čižić, koji više nija sa nama. Kad bismo se sreli, mi smo imali poseban pozdrav. Jedan bi rekao: bio sam kući a drugi bi dovršio: a onda sam izašao vani. Slavilo se 10 godina kluba i mojih 66. Prijatelj Roman /Krško/ uručio mi je dar a ja sam sve počastio pršutom, sirom, grickalicama, makovnjačom domaćom i nekoliko boca šampanjca. 
Za 2018 godinu imao sam potvrđene dolazak nekoliko svjetskih šampiona u raznim disciplinama i svjetskog prvaka u triatlonu sa Hawai. No ruralna filozofija nema granice bedastoće.
  Bilo je dvojbeno da idem trčati ali kako sam imao izvrsne pripreme u subotu. Bio sam za moju domovinu spreman. Blagujući vlastite smokve za doručak upalim TV i zurim u N1. Voditeljica Sandra Križanec /ima tečaj u CNN-u/, gost Branko Bačić, geodeta. Sprema doktorat u Osijeku. Sandra diplomirala u Osijeku marketing. Intervju negledljiv. Sandra postavlja pitanja na volej. Degutantna. Gadljivo snishodljiva, nije lijepo za reći ali istine radi dozvoliti da lik pametuje o ekonomiji o kojoj nema pojma. Ko Marica u krivi.... Pitanje: kako gleda EU na uspješno trošenje EU novaca. I sad BB poentira kako su uspjeli sav novac potrošiti. Uspješno nakon 3 godine a jadnici još uvijek nemaju krov nad glavom. Prestao sam gledati kad je BB izjavio da postoje dvije Hrvatske. Jedna radi a druga kritizira. I bi nastanak svemira. Navečer gledam ap. Kad ga novinari pritisnu o nekoj neugodnoj istini onda se izmotava, nisam gledao, neznam, pitajte njega..... A sad ničim izazvan pred novinarima poslije svojih postignuća /izgradio Pelješki most i izbušio cijev Učkoj- valjda je to napravio Bouygues /odjednom kaže kako je jutros BB na N1 rekao dobro. Imamo dvije HR. Jedna radi a druga samo grinta i nema konstruktivne prijedloge. Može kratko. Jedna krade a drugi gledaju.
 Sjajno. Pa ako nije nitko prigovorio onda ću ja. Slušao i gledao sam 40 godina Kardelja. Čak što više, da budem strojarski inženjer morao svladati elemente  Kardeljeve konstrukcije a onda konstrukcije mostova i kranova. I poslije Kardelja opet Kardelj. Pa dokle. Evo Agitpropa. ap se pohvalio. Trebali ste čuti kako nas hvale, misleći na sesiju u Splitu. Na koju novinarima bilo zabranjeno ući. Dakle ap nam prenosi što je netko rekao a on je osvjedočeni lažljivac prozvan u Saboru. I nije nikog tužio.
   U prošlom eseju je bilo malo o OECD-u. Zašto već nismo u klanu ako je to toliko važno. Evo odgovora od Mathiasa Cormana, šefa OECD-a. Od 268 ispita /uvjeta/ imamo samo 40. Kritika. Pravosuđe, strukturne reforme, ustaštvo i krucijalno- korupcija. Ah da i platiti 4 milijuna € samo članarine da Kardelj ode na godišnji sastanak i da nam donese prekrasne vijesti kako nas hvale. 
Trka. Jutro sunčano, idealna temperatura. Uzvanici od Sabora, Vlade, generalskog Zbora ...i gradonačelnik Bosilj-fotka. Koji je došao i otišao, ni riječi prozborio. Biće zanimljivo u čemu je bio problem. Start. Prošetao sam se kao jedini iz kluba. Poslije trke vojnički grah. Bio bi izvrstan da Francek nije nabavio čudesno nejestive kobase. Po običaju piva je popravila dojam i splavila gorčinu. Nakon što smo vratili izgubljeno, proglašenje. Na iznenađenje svih posebno mene, uručena mi je bronca. Konačno i ja da jednom budem treći. Ali bronca za ukupnog pobjednika !! 
 

Dobro je

      Izbori su sve bliže pa se treba odlučiti kome glas isporučiti. Rastrčali se panično vladajući po terenu. Svjesni su da ako izgube biće manjak toplih piđama. Pa da krenemo. Za početak i kraj. Motivacijski govor Grlića koji je sve pošteno stekao.
Građani su komotni. A, kako je? Kako je? Dobro je. Smatra se kad je dobro, dobro je, ali kako je bilo zadnjih 25 godina? Gdje smo mi bili i koliko smo se borili? A dobro je, znači: hvala Bogu da je dobro, a može biti još i bolje. Veoma poučno i afirmativno. Za smijati ili za plakat. Neka plaću branitelji sa prve crte, Vukovarci i logoraši. Poruka od lika koji je bio isto na prvoj crti najbliže 10 kilometara. 
   Idemo u In medias res. 
Sve za izbore fotelje nizašto. Zvoni mi u ušima poznati ali dobro ne čujem. Pukla mi jača petarda pod nogama 1991 pa eto, dobro je da sam na nogama. Dobro je.  
   Ima likova koji sanjare o OECD-u, samo nam još to fali pa iz 15 najnaprednijih zemalja spali bi na 36. Još jedna šarena laža. Što bi jedna privredna velesila radila u tom klubu. Velesila u EU sa ekonomskom snagom od 0,35%, svjetska sa jedva 1%. Dobroooo. Korist nikakva, šteta da. Članarinu treba iskeširati. Osim da bi se netko naslikavao i bildao svoj image. 
 Tome treba dodati od je apa jučer izjavio da je prije 10 godina bilo 4 zaposlena na 1 nezaposleni a sada  je 16 zaposlena na 1 nezaposlen. Dobrooo. Čini mi se da nas drži za neobrazovane budale. A gdje su onih 500 000 koji su pobjegli iz HR. Još jedna statistička "istina". Ima još. Ima likova koji od S&P rejtinga već pretvorili u A. Što bi imali radnici ili penzioneri od toga. Najviše ništa. Kako se sada raspodjeljuje, to je vidljivo. Bogati bogatiji a sirotinja siromašnija. Investicijski rejting je znak da se može investirati. Ko to može? Pa stranci. Primjer su sunčane i vjetroelektrane. Samo da se odere i krade. Poznati Vladin slučaj. Rimac-Čulina...
Konačno ne dolazi investitor u zemlju da donese novac nego da odnese dobit. Dobro je, da zaposli ljude kad Vlada ne zna zaposliti.     
   Idem da završim sa dobro je. Pošteno sam naslijedio kafileriju. Pa poštenje pršti od visokopozicionirane komunjare. 
Digresija. Imao sam 1987 u 4 oka razgovor sa jednim članom CK kojeg nisam mogao smisliti i tražio sam dok sam bio u GK Međimurje da se propita njegova komunistička savjest ali i odgovornost za izrečeno. Osjećao sam dah demokracije. Meni pukao film i pitam ja njega dali je udbaš. Gleda on mene i ćuti. Nakon dužeg vremena pita on mene. Zašto bi ja bio udbaš. Pa mi u CK određujemo politiku. Dobrooo.
   Idemo natrag u kafileriju. Prođe 1987. Dođe doba da se ljubav proba. Prema Kapitalizmu. U privatizaciji procijenjena na 3,5 milijuna DEM. Po nekima je vrijednost bila 35-40 milijuna, A kako imamo Zakon o nezastarijevanju, može se i danas procijeniti. Pošteno i dobro. Za vrijeme poslovanja / monopolista/ dobit ko šodra u Dravi. Pa se prao novac, klasika marketing. To je izjava izrečena na sudu u iznosu od 400 000 €. Suradnja je propala pa je osnovana sumnja da se nastavila sa nekim drugim, osobito kada se prihod uvećavao. Zadnji trenutak da USKOK uđe u tu firmu. Napraviti reviziju pretvorbe i naplatiti oštećeni proračun. A zatim utvrditi kvalitetu pranja i uzeti dobro oprano. 
   Za sve gornje akcije, lozinka za prepoznavanje: Još bolje.
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 89

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas359
mod_vvisit_counterJucer3193
mod_vvisit_counterOvaj mjesec43396
mod_vvisit_counterSve1951900
Sponzori