Samo istina

     Netko će reći da sam opsjednut osobom. Možda da sam psiho slučaj. No činjenice govore, baš u svakom obraćanju javnosti premijer kaže od neke gluposti pa do neistine. Budući se hvalio kako su nešto postigli sa tihom diplomacijom kod gubernatora Bosne koji je kao nešto uradio. Predsjednik Milanović te pokušaje, bez dvojbe nazvao je fijaskom, sramotom i katastrofom. Još je dodao da su mažoretkinje i zborno pjevanje otišli na odmor. Malo je pobrkao Šulca sa Šmitom.
Na pitanje novinara da li je mogao C.S. više učiniti, premijer odgovora da nije u ovom trenutku.?! Gubernator može sve što hoće. Po Bonskim ovlastima mogao je proglasiti izbornim pobjednikom i Sulejmana Veličanstvenog. Isto kao što je Paddy Ashdown smijenio N. Grabrovca.
Najmanje što je mogao učiniti pozvati Komšića i reći slušajte 4 puta su vas izabrali oni koji nisu Hrvati. Njih ne zastupate ne možete biti njihov predstavnik. Tko vas je izabrao njih zastupate. Točka. 
Nije bila loša ideja da Hrvati odaberu poznatu pozitivnu nestračku osobu i tada ne bi bilo glasanje protiv HDZ-a nego protiv Hrvata.  
   A da slučaj ne potone u zaborav jako su glasni iz MOST-a. To je uvrijedilo premijera pa je javno rekao da nisu ništa uradili za BiH. Nije dugo čekao, dobio je javni šamar od zastupnika Bulja. Da je on bio slobodan biti godinu dana u BiH ratujući i gledajući pogibiju suboraca. Dok je premijer bio slabokrvan a Grlić privatizirao Agroproteinku. Točka.
    Treba biti pošten i zahvalan svima koji su poginuli u BIH. Za Pume mogu potvrditi, 67 poginula 1 nestali. Krenuli su od Livna oslobađajući sve do Mrkonjić grada, kad su ih zaustavili Ameri sa BlackHawkom i putem razglasa zaprijetili da nema više napredovanja jer će dignuti avioni iz Aviana. Razlog, Banja Luka je odjednom bila najbrojniji srpski grad na svijetu a Pume na 20 kilometara. Haubica 203 mm ima domet 17 km. Više ih poginulo u BiH nego u Hrvatskoj.   
    Nikad nisam napravio intervenciju u esej. Ovog trenutka na Radiju je Grlić. Rekao i osta živ. Hrvatska je sve svoje vanjsko diplomatske ciljeve ostvarila.!
Pa nije u stanju dogovoriti najbanalnije, granicu na Dunavu sa Srbijom. Dogovoriti će se kad Srbi svu šumu popile.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 05 OCTOBER 2022 06:32 )

 

Sport i hedonizam

         Nedjelja. Svane sunčani dan. Krenem ujutro prema istoku, prema ratu. Ima li empatije. Ne može se nešto posebno pomoći. Isto kao što su pomogli nama. Uzdaj se use i svoje kljuse. Skočim na svoje kljuse i pravac do Rasinje. Da zabavim problematičan organ, razmišljam da li bi moj prof. S. Polovina bio zadovoljan o mojim lamentacijama i znanju sa odmakom od 40 godina o suvremenim teorijama ekonomije. 
Na žalost otišao je a da nismo neke teorije razbistrili. Možda da se ispričam za slomljeni stolac i dobivenu dvojku prisilom u prisustvu 3 skamenjena studentska svjedoka. 
  Na dnevnoj bazi uvijek nešto zagubim ili se ne mogu nečeg prisjetiti ali eto pamtim čak Ksenofonta, pajdaša Sokrata. Dakle u ono vrijeme kao filozof pisao je o dohocima i o ratarstvu. I dok ja zabavljam organ noge su me dopremile u Rasinju. Malo sam divanio sa ženom od poduzetnika i okrenem ja kljuse prema zapadu. Opla. Pogled u daljinu. Navukli se tmasti oblaci nad Varaždinom. 
   Ništa od veselja. Ništa od srakarskog gulaša. Ostao sam na 80 km bica, nisam zaokružio stotku.
Tempirao sam u 12 sati povratak ali u Sračinec, Scheissendorf, na sv. Mihovila i na njihov poznati gulaš. Pripremali su ga odvojeno, čak 10 profesionalaca, među njima 3 zlatna kuhara. Zbog promjene vremena nije mi se išlo do gulaša. Već sam hedonističku ovisnost zadovoljio sa mračnom picom. Pica sa svim sastojcima, dosta šunke, prebogata sa sirom bez origana da se crne trube osjete. Najmanje 4 olive. I pivce za živce. Ostalima sam pripremio carsku gozbu, specijalitet po obiteljskoj muškoj lozi pisanu pečenku. Omiljeno jelo na dvoru Habsburga. 
  Baš za inat, poslije ručka nestala je naoblaka i sunce granulo. Meni se smrklo.  
https://photos.app.goo.gl/nBAurUXCB6UM3eQw9     

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 03 OCTOBER 2022 05:43 )

 

John Stuart MilI

      J.S.M upoznao sam kao najstarijeg sina James Milla. Tata mu je bio pop, pa se raspopio. Dobro je učinio jer je dao veliki doprinos ekonomiji u 18 stoljeću. Nastavio je ideju i posijano zrno današnje političke ekonomije od  A. Smitha. Napisao je veliko djelo, Bogatstvo naroda. Mnogi današnji, posebno naši mudrijaši i demagozi mogli bi pročitati to djelce, možda bi i nešto naučili. Smith je opet dao poticaj David Ricardu za napredak ekonomije. Ricardo je bio poznati ekonomista ali i mešetar na burzi. On je bio pajdaš John Stuart Millu. A taj je bio filozof logičar, napisao Sistem logike. Posebno se osvrnuo na sreću pojedinca i društva i slobodu govora, 19 vijek. Sada HDZ uskraćuje slobodu govora, posebno u Saboru. A za Nacional premijer kaže da lažu. A imaju neoborive dokaze. 
Da slučajno gore pobrojani žive u naše vrijeme. Bili bi iznenađeni, kakav je to mračan srednji vijek.
   Spojim te njihove ideje, zamisli i misli u ovim kriznim i teškim vremenima. Od prijetnje totalnog rata. Treći svjetski se već vodi. Mi kasnimo u svemu. Od prijeteće zime, kolaps gospodarstva zbog cijena energenata. Strateških sirovina, hrane.
  Nemaš brige, imamo spasitelje sa paketom od 21 milijarde. To je 6% BDP-a po hvaljenju premijera. Snažna izdašna i jaka potpora svima, Kad se grane poslije oluje razgrnu, država je dala samo 0,6% jer ostalo je intervencionizam i prisila. Neki moraju imati netržišne cijene. To znači ključ u bravu  a trošak će se isporučiti u državni proračun. Tu bi uveo u priču Teoriju tržišta i cijena. Da je dao tih 21 milijardi iz proračuna, država bi bila propala od propale države.
Činjenica, mi nemožemo servisirati glavnicu duga, samo servisiramo kamatu. Odgodom.
   Na žalost. Dirigirane cijene najviše pašu bogatima. Što recimo ima sirotinja koja nema auto. Njima je svejedno da li je litra goriva 1 ili 1000 kuna. Ne participiraju u paketu. Mi nemamo socijalnu kartu i to težak propust. To je zbilja a virtualno je čista metafizika. Nema besplatnog ručka. U litru nije moguće ugurati 2 litre tekućine.
  Sve prisilne cijene vratite će se kao bumerang na tržišnu cijenu. Što onda. Koji će Mill biti kriv. Treba imati na umu da imamo inflaciju 12.3 % U teoriji je poznato da je 5% granična inflacija a 7 % je već ona koja hrani sama sebe. Digresija. Hvale se kako su odmah zaplijenili onom penziću 0,5 milijuna. Primijenio sam najstrožu konzervativnu prospektivnu metodu koliko će vrijediti ti novci danas. Samo 0,2 milijuna kada završi sudski proces. 10 godina uz očekivanu inflaciju 10%. Na tako dugi rok nitko ne može postaviti točan izračun ali može biti i gore. Pa će za te novce moći kupiti 10 dkg kikirikija.   
Ima primjera kako se u kriznim slučajevima treba ponašati. Izrael sam par puta spomenuo, indeksacija. Ima i primjer kad država sve materijalne negativnosti u državi preuzme na sebe. Tako Japan ima dug od 300%  BDP- a, spada u najrazvijenije zemlje.  
  A kako "paketić" snažno pomaže penzićima. Povećanje penzija najnižih od 1.1. 23- 1,5% I isto toliko u 2025.? Inflacija 12,3% Od vladavine Plenkovića 2016 povećane su 26,41%, hvali se. To bi bilo ovako, pokrivene su 2 godine. U ostalih 5 godina inflacija je pojela penziju. Hrana i energija otišla od 100 do 300 %. 
U Sloveniji prosječna penzija je ravna našoj prosječnoj plaći. JSM.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 02 OCTOBER 2022 05:38 )

 

Urnebesna uredba

     Aktualno prijepodne. Urnebesno. Moji istančani radari  primijetili su čudesno, brzo ozdravljenje premijera od COVID-a, pa skoro za pola sata. Da li je to bio razlog da se izbjegne aktualac, pa put u New York. Moguće jer ni na jedno konkretno pitanje nije odgovorio već je vrijeđao i odgovarao samo na "volej" pitanja iz HDZ. Sada se priprema Poslovnik o ponašanju zastupnika. Bilo bi poželjno da se i "aktualac" uozbilji i da se na konkretna pitanja i tako odgovara. 
Zastupnici su po USTAV-u u Saboru da zastupaju građane i brane njihova prava a ne da svi zajedno slušamo demagogiju i bedastoće. To može slobodno ostaviti za svoje na klauzuri.
  Veoma konkretno i koncizno pitanje. Po kojoj cijeni prodajemo MOL-u naftu i plin. Nezna se. To je poslovna tajna. Davno je J.Mill napisao Bogatstvo naroda. Dakle cijenu nacionalnog blaga ne smijemo znati ali lupeži i lopovi mogu prodavati za svoj račun. Oštećena je država, narod, čije to vlasništvo a posebno su bezobrazno opljačkani dioničari INE koji su najviše oštećeni u krađi stoljeća 
Svjetska banka tvrdi da se 60 milijardi godišnje kod nas pokrade. Jedna milijarda je otkrivena a ostale ?
  Na pitanje zastupnika Troskota nije nijednom riječju odgovorio nego je počeo čitati" samohvalu". Nastala je urnebesna situacija u povredi poslovnika pa su čak 10 zastupnika po 3 puta bili kažnjeni i više nisu imali pravo se javljati. U toj kakofoniji Raspudić je "zakucao tricu" premijeru. Kaže Raspudić da se premijer pogubio da je samohvala trebala biti odgovor na 13 ili 33 pitanje. Volej pitanja. I nastao je urnebes od smijeha.
Između ostalog u paleti samohvale pohvalio se  paketićem /izvorno/ od 21 milijarde. Da demantiran tu laž. Nije to pomoć od 6% nego samo 0,6 koliko država daje a to je opet od poreznih obveznika. U tom paketu zamrznute su cijene ali na teret proizvođača i trgovaca. I uredno prolijao blasfemiju da ne može sve sama Vlada da i neka trgovci smanje marže. Pa neka prepoštovani otvori trgovinu, pa ćemo kod njega kupovati najjeftiniju robu. Moj otac bi mu rekao da je lako sa tuđim  po strnišću...
Pohvalio se i o krađi stoljeća, da su ih uhvatili / Vlada / jer je donijela uredbu. Tu sam tvrdnju razmontirao. Rekao je, da je ipak to zasluga Vlade, jer ju je on donio dok je još bio u EU ? Poznato je, Odluka u EU  donešena je 2015.
 A poznata je i brzina i ažurnost kao i kod saniranja potresa. Vlada je bila toliko brza da je donijela Uredbu o pranju 03.01.2019. U intermecu /4 godine/ svi zainteresirani su prali novac pa je u jednom trenutki nestalo veš mašina iz trgovina.
   Dobro sam pratio, od afere na dalje do ovog Aktualca. Nitko da se zapita čemu ISO 9001. Certifikat o kvaliteti i kontroli proizvodnje od istraživanja pa sve do prodaje. Nacional  20.09.22.donosi oprost od kazni 200 milijuna jer nisu dodavali aditive u gorivo. Trenutno DORH ganja ekipu koja je zaradila pojedinačno 2000 € za lažne COVID potvrde. 
Koj će ti k.... ISO norma i plaćaš ju svakih 3 godine ako ju imaš samo na memorandumu. Prva 2005, ja sam ju imao 1991.
Kompanija horizontalno i vertikalno organizirana. Straćara i šupa, Izvana gladac iznutra jadac. Leglo lopova.
Za kraj urnebesno. Kaže smijenili smo upravu. Bez otpremnine. Koju je on postavio. Bracek, rekel bi g. Jarnjak, to bumo još vidli kad podnesu tužbu, svaki za 4 milijuna + trošak odvjetnika+sud +kamate. U ugovoru stoji da bez otpremnine ostaju ako su napravili štetu dokazanu po sudskoj presudi. Tako da Barbara Dorić sa 39 godina može u urnebesnu penziju. 

Zadnja izmjena ( Subota, 01 OCTOBER 2022 04:52 )

 

Krivac

     https://www.youtube.com/watch?v=afymKpKkeHQ
  Vratio se iz Amerike. Profil osobnosti. Sve što radi smatra da je odlično i izvrsno. Česta poštapalica:" ovo što smo učinili veoma je dobro". Upravno proporcionalno, svi ostali ništa ne rade i kad rade onda su iz Kragujevca ??? /Grbin/ a posebno, za sve je krivac predsjednik Milanović.  
   Na pitanje kakvi će biti izbori u BiH odgovorio da je krivac predsjednik jer je izvrijeđao v. p. C. S. I zaključio da zbog uvreda nije ništa poduzeo da se poštuje USTAV. Kakva je to logika. Christian Schmidt dobiva solidnu plaću i treba adekvatno ostvarivati rezultate. Ako ga smeta kritika onda se neka okani posla. 
Premijer je zaboravio da u svom priznanju rekao da brinu o Hrvati već 16 godina. Rezultat. Nula. A da je predsjednik u zadnju godinu uzvitlao prašinu od EU institucija i OTAN-a
   A kako "dobro" radi B. Izetbegović. U siječnju su počeli pregovori u Neumu. Poslije sastanka daje izjavu Izetbegović. Da su sve dogovorili i da je ostala bez dogovora samo jedna mala sitnica. Ta "sitnica" trajala je u dogovorima i pregovorima do sada. A sutra su izbori. Koga je to B.I. pregazio ko potočić. Premijera i njegovu diplomaciju. Ali svi su drugi krivci.
Logika je podvrgnuta kritici. Molim odmah otići na konzultacije kod svjetskog prvaka logike gospodina Aristotela ali i kod J. S MilI.
Mill mi dao poticaj za esej o paketu apstrakcija. " Snažan, pravedan i sveobuhvatan paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna"
   Ima i dobrih vijesti. Dizel je 12,20. Prvo poskupio za 0,50 kuna a sad će 5x jeftinijiti po par lipa. Da se podsjetimo, 2008 barel 147 $ dizel litra 9,99 kuna, Danas barel ispod 90 $ litra 12,20. Logika. Nula. Matematički. $ je poskupio oko 24%. A gdje je razlika. U deranju potrošača. Bujično se puni proračun. A najveću korist ima MOL. On ne uzima srazmjerno profit u učešću vlasništva /50% ?/ nego tri puta više !!!
Kako ? Naša nafta po nepoznatoj povlaštenoj cijeni završava u Rafineriji MOL-a. Ima li krivca ? Ekstraprofit je u cijeni derivata. Krivac ? Koncesija se 3 puta plaća manje nego u domicilu MOL-a. Krivac ?
Zna se. Vojskovođa i general Josip Jelačić.

Zadnja izmjena ( Utorak, 27 SEPTEMBER 2022 05:56 )

 

Sport od petka do nedjelje

    Petak. Malo treninga, malo šumskih plodova. Šuma se prosušila. Daždevnjak više nema. Po kiši su obavili posao, sex. Sada mama nosi mlade u sebi do iduće godine. Početak nije bio obećavajući. Prvo je bila golubača i edulis, pravi vrganj i dalje ništa. Onda krenem u drugi becirk. Naletim na čopor mačaka. I sve krene na bolje. Slinavke koje su izašle ispod komada betona. Gljiva kad izlazi u njoj je par tisuća tona pritiska. Drugih gljiva ovaj puta ko šodra u Dravi i to mnogih vrsta. I onda nagrada za ugođaj oka a navečer se jelo sa jajima kao kod grofa Marcusa Bombellesa. Imao je prvi auto u Hrvatskoj. Starome su morali svako jutro napraviti vrganje sa jajima i obavezna je morala biti blagva. Vrganj je gnjecav dok pečena blagva pod zubima hrska. Moja šuma nekad je bila njegova. Nađem žutonog vrganja. Istovremeno me u krajičak oka ubode crveni klobuk. Ah, opet crvena krasnica. Na berem ih jer su gorke. Ili je možda muhara. Nije nema bijele pjege. I krenem da vidim koja je to gljiva. Bio sam ugodno iznenađen, blagva, jarko crveni klobuk. Nedaleko bila još jedna ali narančaste boje. Iz porodice Amanita, vrhunska gljiva. U blizina bila je najotrovnija rođakinja, zelena pupavka. Ne pomaže ni medicina u trenu odu bubrezi i jetra. Obje su iz Amanita i sve rastu iz bijelog jajeta. 
U kampu pečenjarenje, pljeskavica sa gljivama i ajvarom u somunu. Spaljujem nepozvanog gosta, hrast. Ispod moje bukve pokupim crne trube. Premalu sunčanica ostavio sam za sretnijeg nalaznika. Doma sam ih poredao po kvaliteti zdesna na lijevo.
 Subota. Na placu pajdašicu mam. Idem na kotlovinu. Nije bila gotova pa smo uzeli porciju jelenjeg gulaša. Tu se našla družba Fazan koji su ponudli salame i šunke od divljači i razne domaće sireve, prgice i sve smo to zalijali sa dva gemišta. Ručak za careve. 
Nedjelja. Da se potroše kalorije od placa. Sa partnerom sam otišao po kiši i vratili se po kiši. Pogledao sam meteo radar i izračunao da će biti rupa oko 2 sata bez kiše. Taman da odemo na brijeg i da se spustimo. Prvo 30 litara vode za piće. Onda gore i dole. Neizbježno tuširanje sa Žganim vinom i doma. Stigli doma a kiša udarila. Mi udarili po junetini i u dubinski odmor.   
 

28 Polumaraton Varaždin

      Nedjelja 18.09.21, dan za odmor. Proslavili smo ga radno. Dan koji je posebno važan meni jer ga slavim kao drugi rođendan od 91. Zaobilazili su me razni meci od Škorpiona, AK 47, pancirni iz Flaka, trombloni- samo dva. 
Obojica, Zvonko na građanskoj, ja na vatrogasnoj od 4,8 km. Zvonko je održao sat trčanja za mladež. Na žalost u kategoriji M 60+. Kao i poštovani Zvonko Stipić /1936/ iz Križevaca. 
Sličan problem i kod mene, čak i nelogičniji. U mlađim kategorijama kategorije na 5 godina u starijim na 10 i završava sa M60+. I budi bolji od 10 godina mlađeg. Iako sam teško trčao, prolaskom kraj Starog grada odjednom čujem iza sebe kreketanje. Od straha se nisam usudio okrenuti već sam počeo sumanuto trčati, projurio pored poznatih trkača i uletom u cilj skočio u zagrljaj jedne ljepotice, panično vičući, spasi me. U toj juniorskoj kategoriji M60+ bio sam prvi, 2. Sagadin /SLO/ 1955 i 3.Varga 1952. Apsolutni pobjednik vatrogasne trke, kolega iz DVD Varaždin Solić.
    Umjesto da podržimo afirmaciju sporta i zdravog života, mi cupkamo uporno na mjestu. Ironman WTC na Havajima zbog Japanca Hiromu Inada pomaknuo prvo na kategoriju na 85+ a ove godine na 90+. U EU polaže se posebna pažnja, ko je najstariji na trci. Primjer polu ironmana 2018 Klopeinersee. Poslije mojeg proglašenja pobjednika u kategoriji i kao najstarijeg učesnika, organizator je učinio lijepu gestu i pozvao legendu austrijskog triatlona Hansa Pajera /1938/ i dodijelio mu zlatnu medalju a da  nije sudjelovao na trci. Isto tako Kregar Miro na svako organiziranje olimpijskog triatlona na Bledu pozivao je prvog slovenskog državnog prvaka.
   Od goreg može biti i gore. Još gori slučaj. Po uputi sam slao klupska sportska postignuća na adresu Zajednice sportskih udruga Varaždin. Poslije 4 neobjavljena članka idem vidjeti gdje je zapelo. Asistentica Anica Sitar procvrkutala je, da je Izvršni odbor ZSU donio odluku da se objavljuje samo za mlađe. Dakle šaljem po uputi onda te nitko ne obavijesti, da se više ne moram truditi tj. glupirati. Odluka ima veze i sa kućnim odgojem. Napad na individualitet i integritet. Za svakog objektivnog, poštenog, neetična odluka. Sociološki divan osjećaj kad ti sportaši bivši okrenu leđa. Tu bi uveo u problematiku da smo u klubu svi iz primarnog sektora, koji stvaraju novo stvorenu vrijednost od koje se puni proračun i autoriteti primaju plaću. Ujedno jako afirmativno za sport kod starijih građana i poticajno za mlađe. Koliko je to poštovanja prema uloženom trudu i novčanim sredstvima. Nameće se pitanje profesionalnosti i društvene odgovornosti za rad u sportu. Tako po nekim autoritetima uporno i objektivno svaki dan sve više napredujemo, unatrag. 
  Iz gornjeg je kristalno jasno, smisao i misao, bitak i vrijeme. Heidegger 
Baš sam našao vremena razbacivati se sa biserima.
 

Plin, budi volja Tvoja

       Što sam stariji sve sam više u mladosti. Rano jutro, prognoza za petak. Cijeli dan kiša. Na brzinu se spakiram za šumu. Uzeo sam samo nepromočive cipele ostala obleka normalna. To znači da ću biti mokar do kože. Da ponovo osjetim kako je to bilo na vojnim zadacima. Nije se moglo žaliti. Izvrši pa se pokušaj žaliti. 
   Usput prema kampu kupim kukuruz i stari kruh za patkice. Ciklona je donijela kišu ali i jak vjetar. Na putu do šume morao sam posjeći akaciju da prođem a bila je i kad sam se vraćao. Domaće ljenčuge akaciju nisu maknule. Parkiram. Uđem u šumu, kiša šušti po lišću. Idući prema kampu pokupim 7 sunčanica 2 kraljevke i 2 golubače. Naišao sam i na daždevnjake. Trojku sam uspio zajedno snimiti. Ukupno ih je bilo 11. U kampu kaos. Baš na mjesto na kojem obično stojim ili sjedim, parkirao se srušeni hrast. Vjetrolom je imao posla u mojoj šumi. Na svečanost sam malo zakasnio. Zakasnio na svoj pogreb. Kažu da Bog čuva bedake i pijance. Nakon šume, za 3 sata eto mene kući. Nema veze što fali jednostavan prijedlog, kod. Sve više poznatih likova potvrđuju činjenicu da su završili visoke škole, imaju doktorate a standardni hrvatski jezik im je mađarski. Padeži su im kao i diplome a prijedlozi su im se pogubili. Kako su mogli završiti osnovnu i srednju školu.   
     Kući došao, kad je počeo Odbor za gospodarstvo. Šef odbora je onaj Tušek koji je mitio sadašnjeg načelnika Oroslavja. Proslavio se drugarskim pozivom u HDZ: kaj bi ti štel biti. Počelo je odmah vatreno za šefa HERE, Žamboki D. Oporba ga je izrešetala a čak su mu iz HDZ-a rekli da je protočni bojler.
     DXT i OMS to su firme koje su trenutno aktualne oko plina. Registriranih ih ima 40 a prodavale su plin samo 14 i tih 14 HERA nije mogla kontrolirati sa 80 zaposlenih.  Žamboki i njegovo vijeće / 5 / ima pet auta, 5 šofera, 5 tajnica.  Žamboki ima 25 000 plaću a poznat je iz afere Karlovačka banka. Za nagradu je izbačen iz HDZ-a i prebačen u HERU da ništa ne vidi, ništa ne čuje, ništa nezna. 
28.08 napisao sam da neće valjda INA ponovi kupiti svoj plin. Na Odboru nije se saznalo ko konačno jede žabe. Točnije mnogi su vitlali plin ali samo unutar granica. Na konekciji sa SLO i H nije se pojavio. Kao što je poznato, HERI je nepoznato ko je vitlao i kome je išao plin. A HROTE po svojoj obvezi prati samo da je transakcija "0". Kupi se količina plina, ista mora biti prodana. Znači plin nije prešao granicu. A gdje može biti. Samo na 3 mjesta. Kod LNG terminala ili skladište INE. Svi trgovci plina su samo papirnato skladištili plin. Kako nitko neće reći gdje je, onda ću to ja. Plin je u skladištu Okoli. INA nije prodavala direktno u zalihe Okoli nego su prodavali /Škugor + ostali/ okolo po 24 € /MWh. Zbog krize, Vlada naređuje da HEP kupuje po 133 MWh i trpa u Okoli. I tako plin od INE ode okolo da bi došao u Okoli. Istovremeno ekipa trpa lovu na tekući račun tateka.
Dolazeći dani će pokazati tko je sve vitlao sa plinom, HROTE tvrdi da se prodalo 40 milijardi TWh.
Nepobitne činjenice, INA je u 6 mjeseci imala dobit od 1,5 milijardi. Kolika bi bila tek da je prodavala po svjetskoj cijeni, trenutnoj po 450 € /kWh. Država je gadno oštećena ali i dioničari. Zašto plin nije prodan ino kupcima ? Banalno, jer je prodavač odredio krajnjeg kupca bez obzira koliko bilo posrednika. Inače bi tekući račun bio prazan. Institucijama neće biti težak posao.      
 Korisnici terminala za UPP / ukapljeni prirodni plin/ odnosno LNG – su tvrtke INA, HEP, MET Croatia Energy Trade,MVM CE Energy Croatia  i PPD. Na kraju plinske balade treba proslaviti, nešto ubaciti u kljun i zalijati.
Za večeru ostalima pohao sam sunčanice a za sebe sam golubače sljubio sa pačjim jajima jer su hrskave pa su zamjena za blagve. Prilog, salata od eko mahuna iz mog vrta sa mladom kapulicom i crno ulje. Umor me ubrzo svladao i zaspao sam ko stari panj u šumi. San je bio morbidna noćna mora. Sanjao sam kako su me daždevnjaci okružili u šumi, digli se na zadnje noge, zaplesali i počeli kreketati. 

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 19 SEPTEMBER 2022 05:15 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 9 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas14
mod_vvisit_counterJucer216
mod_vvisit_counterOvaj mjesec681
mod_vvisit_counterSve1848085
Sponzori