Helikopter Mi 8

      Ipak se kreće, kak bi rekao Galiei. Istina o obnovi 1995-1997 tj. grudica se zakotrljala. Zna se. USKOK će uskočiti /napokon/ a Horvat se znojio pred kamerama. Da li će biti i lavine.
Znakovita mu je izjava da je dogovorio sa županom i gradonačelnicima da se ti srušeni objekti što prije maknu. Pa će se krivci na sudu moći braniti, nema dokaza. Kako do istine. Prvo projektanti, onda čapiti izvođače i one koji su ih odabrali, svi su morali imati certifikate. Onda pitati nadzorne inženjere, isto certifikat, a mnogi su i sudski vještaci.
Koja je Vlada bila i koja se hvalila da su obnovili Hrvatsku. Vlada, šesta po redu. Vlada HDZ-a, ministar obnove Jure Radić i potpredsjednik Vlade, no sve je to bio i u 5 Vladi. Nema ga, ali su ostali njegovi zamjenici. Gle i sadašnji župan sisački je bio u ministarstvu. Sad je trenutak da doznamo ratne profitere. Prosijati sve pobrojane aktere i doznati ćemo gdje je lova završila. Ovaj puta im ne može biti Milanović krivac.
Posebno treba napomenuti da su izvođači imali vrlo dobre cijene i zna se tko ih je odabirao. Čačić tek sada kaže da su tu bile i rodbinske veze. Ne.
   Nažalost neki su bez argumenata napali nadzorne inženjere. Ako je duboka država, HDZ- Radić, odredio takvu obnovu onda dio odgovornosti snose i projektanti jer su po zakonu morali poštovati protutrusnu gradnju. A ako su se poštivali zakonski propisi i protokoli onda je to kriminal na nižoj razini. I zna se, tko je krivac. Poslije izgradnje dobiva se uporabna dozvola. !!!! Koliko smo upoznati ljudi su stanovali u njima.
   Osam dana po potresu vidi se nesposobnost države da pruži odgovarajuću skrb i organizaciju.
Obični građani su pokazali veći nivo empatije a i organiziranosti. To što je bio kaos na terenu, samo je potvrda da nemamo institucije i ljude od organizacije da usmjeravaju i koordiniraju procese i raspored ljudstva. Sve je stihijski.
Najbolji dokaz, podatak, jučer u jutarnjem radijskom razgovoru Trut spominje čovjeka do kojeg još nitko nije stigao. Poslije podne se  probila vojska do njega.
Trut, šef hrvatske civilne zaštite, nezna kako tome čovjeku pomoći. Kako mu dopremiti kučicu ili kamper.
Hrvatska ima vojne helikoptere, piloti moraju imati određeni broj trenažnih sati. U sklopu vježbe prebace se i takvi tereti. Poznato je da na svijetu najviše sati naleta pilota u Izraelu, odmah do njih imali su jugoslavenski piloti. Toliko o civilnoj zaštiti.
   Zanimljivo da su problemi u brodogradnji, Đ.Đakoviću.......onda Zagreb potres, sad ovaj, prilično jadno rješavani. Dok je kod Agrokorpe sve ukomponirano, zakon, podzakonski akti, odvjetnička društva, cijela Vlada, ekipe, stručnjaci, direktori a neki još dodaju i Borg grupu. Sve je bilo sjajno odrađeno. 
Već sam jednom to napisao, krucijalnih strukturnih reformi neće biti. Opravdanje će se naći u gornjim problemima.
Stoga ne čudi da je plan razvoja hrvatskog gospodarstva i BDP-a za 2030g predviđen 75% prosjeka EU. Izvrsno, Mađari su tu negdje ovog trena, a naši sosedi Slovenci su na 88%. Dakle 2030 bićemo dno dna.
Uz filipike.

Zadnja izmjena ( Utorak, 05 JANUARY 2021 06:15 )

 

Cicerone sretan rođendan

      Nekako se potrefilo da na taj datum 03.01. imamo domaće oratore filipika.
Ne trebam se ponavljati, dovoljno je gledati komercijalne TV, samo ne državnu TV, na kojoj se govornici prekidaju kad ističu istinu, pa onda društvene mreže masovno prenose sramotne cenzure.
Još je opasnije po državu kad postoji samocenzura. 
Ali to nije sve, gleda u kameru i laže. Upitali izvršnog direktora Crvenog križa pa gdje su ti kontejneri iz državnih rezervi. Ovaj mrtav hladan kaže da nisu trebali aktivirati jer je do došlo do navale pomoći iz stranih zemalja. Vrhunac gluposti da će novac dijeliti svima isto. Ko i ona vrhunska glupost gdje u Zagrebu knjige za školu dobivaju svi. Tako i onaj koji je socijalni slučaj i unuci Iveka Todorića. 
Onda župan Žinić tvrdi da je šteta 3 milijarde a još nisu stručnjaci rekli svoju riječ, ali nezna koliko mu treba kontejnera 300 ili 500 a po volonterima više od 1000.
Pečat je dao i svojoj filipikom ministar vanjski Goran Grlić Radman. Ispalo je da je spasio ovu katastrofu jer je razgovarao sa stranim kolegama. Možda su trebali divaniti sa mojim pajtom Štefom.
  Otkrio nam je u to svojoj filipiki, u Petrinji, da je on zna što je zbrinjavanje postradalih jer se on za rata bavio humanitarnim radom i to je tri puta naglasio.
Eto sada znamo da kad se hvalio da je došao iz Švicarske 1991, po njemu je to bilo jaaako opasno i odmah se ubacio u obranu. Humanitarnu. Oni koji su bili u rovu njima nije bilo opasno, njima je bilo kao izlet u Las Vegasu.
   Te filipike daju rezultate. Nikud nikam. Kao odluka da se potrebiti za kontejner mogu javiti putem e-maila ili mobitelom. Sjajna vijest posebno za one koji nemaju struju. A ima ih koji ju ni od rata nemaju.
Te majstore treba skratiti za glavu.
Ne dekapitirati, nego im se zahvaliti na funkciji /cipela/ i filipikama za preplaćen rad.  Nisu u stanju organizirati posao oko potresa.
Pomoć dolazi sa svih strana a oni neke vraćaju. Hranu, od OPG-ova bacaju a ta ista se prodaje u našim trgovinama. Volonteri-kuhari traže da se šalje svježa hrana da postradali ne jedu svaki dan grah sa kobasicom. Neki su zamislili da filipikama mogu nahraniti ljude. 
Vrhunac gluposti od Truta, kaže, došli su navijači, napravili kaos, zbog njih nismo mogli raditi, glavinjali, pili su i tukli se. Da bi se drugi dan bezobrazno opravdavao kako su ga nespretno prenijeli. Osobno sam ga čuo i vidio kad je lupetao tu glupu rečenicu. Cipela.
 Poslije tjedan dana će ustrojiti operativni stožer za koordinaciju svih potreba na terenu. Bolje ikad nego nikad.
Naši Ciceroni u svojim se filipikama kod potresa u Zagreba pravili se važnim, podatkom, da je bio strašan potres prije 140 godina.
Nisu naveli da je za 30 dana ??  Zagreb obnovljen /povjesničar Dragan Damjanović FF/ i da je kao humanitarac August Šenoa zaradio upalu pluća i umro.
  Nikud nikam  
 

2020 godina

       Lijep okrugli broj, biće ga lako zapamtiti. Naročito po nevolji koja je zadesila cijeli svijet. Ne pamtim toliko umrlih u kratkom roku. Ne usudim se otvoriti novine zbog parta, otišli prijatelji, znanci, vršnjaci... A katastrofa na Banovini, ostane se bez riječi. Nesreća baš po sirotinji. Ne ponovila se. Nije mogla gore završiti.
Sad sam siguran da je to božja kazna. Krivnja. Na nama. One koje smo odabrali. 
U potresu gdje suza suzu smjenjuje. Kad se ostane u trenu bez svega, pa suze tuge presahnu a onda suze koje teku bez riječi jer je stigla pomoć od običnih ljudi. I treću noć, novogodišnju, neki su proveli na otvorenom bez ikakvog krova nad glavom. Reporteri našli obitelj od 8 članova, imaju samo neki najlon razapet. Gdje je tu država i Crveni križ. 
 Šalju statičare na teren, umjesto da su odmah prvi dan popisali jadne ljude koji nisu imali ni kruha ni hrane ni vode ni struje.
Skakutali su oko Petrinje gdje je 76-a ruka u Saboru. Reformisti. Oko Siska ništa, jer je gradonačelnica /SDP/, došli su kad je u kameru rekla istinu.  
Za Majsku Poljanu se doznalo tek drugi dan. Lekenik, Žažina, Glina, Strašnik, V. Jabukovac, Dodoši ......njih samo reporteri spominju.
Propali ministar na bodogradnji, dobio je ponovo šansu pa vodi građevinu. Treći dan se hvali da su osigurali 26 agregata za struju. To nije ni za jedno selo.
Ali su se odmah pohvalili da su iznašli mogućnost da daju 120 milijuna pomoći. Tonom kao da su oni dali iz svog džepa. Sve će to platiti porezni obveznici. Dobro je rekla zastupnica Selak, izborni profiteri. 
Crveni križ je posebna priča, sve je rekao Fred Matić. Odavno ja dajem samo osobno. Za vrijeme rata znamo kako je to bilo u Varaždinu.
Svjedoci smo i kakva je bila obnova poslije rata. Torcidaš pokazuje kuću koja je izravnana sa ledinom i kaže, vidite vire samo neke žice.  Da, gradilo se sa armaturom Q 92 debljina žice 4,2mm. Istražiti da li su troškovnici bili u toj dimenziji ili je izvođač projektiranu mrežu i ČBR iskoristio za svoj račun. Lopovluk gdje god pipneš u ovoj državi. 
Za kraj mudraci mudruju o solidarnosti, zakon za Zagreb produžiti na Banovinu. To sam im odmah napisao, donosite zakon za cijelu državu. Ovako će svaka katastrofa zahtijevati novo saborovanje i mudrovanje o pomoći. Nemamo ni jednog zakona koji je od prve, već imamo pokušaje od 15 do 20 puta da se popravlja.
Podatak za potres. Za 8 mjeseci u Skoplju je napravljeno 30 000 stambenih jedinica a kad će krenuti sanacija u Zagrebu oni su imali 70 000. Trenutno po Zagrebu zidove da se ne sruše osigurali selotejpom.
Pa sretna bila 2021. 
Foto: izrada replike moje prve jelke, ukrasi su stari oko 70 godina. Sačuvao sam ondašnje salonske bombone, koji bude sjetna i topla sjećanja.
Spašena je rastuća jelka.

Zadnja izmjena ( Petak, 01 JANUARY 2021 06:38 )

 

Za kraj godine

      Godina koja će se pamtiti po neizvjesnosti i nevoljom koja nas je zadesila. Izazvali smo prirodu našim neodgovornim ponašanjem. 
Nije bila sportski uspješna kao prošla, ali smo svejedno osvojili triatlonske kupove.
Trojica mušketira Zvonimir Tumpić, Zlatko Sir sa predsjednikom nastupili su na domaćim trkama u organizaciji HTS ali i na mnogim multisporskim trkama i ligama.
Tako da je brojnost medalja slična prošloj godini jedino nema ino medalja.
A predsjednik se potrudio da se vrati u mlađe dane pa je nastupio na Spartankoj trci. 
  Za sportske uspjehe zahvaljujemo firmama na financijskoj pomoći Leonardo d.o.o i  Adriatic osiguranju.
Te donatorima sa prirodnim proizvodima OPG Šincek i Mesnica Šanjek
Pomoć su nam još pružili Thule, Tim Panex, Weyland Corporation, P Beretta, Orbis, Copy centar Manuela i Plavec Fiket studio, Metal-gal.  
   Ugodni nadolazeći praznici, svima, koliko budu mogli biti u ovim uvjetima.
Nadajmo se, da će nova godina biti bolja.
 

Zimska liga

   Jedva sam dočekao da se maknem od teških tema, kao od državne korupcije i nesposonosti da se vlada Covidom i posljedicama. Svemoćni ministar Marić kaže da će neki dobiti božićnice a neke koje su zatvorili, 75000, praktički otkaz. Još tvrdi da nije samo privatni sektor pogođen. Neka onda otpusti sa državnih jasli 75000 uhljeba, po predizbornim obećanju dva puta, prije 9 godina i sada vjerodojstveno. A sebi i svojim pajdašima neka isplaćuje mjesečno 4000 kuna.
    Siguran sam da sve strukturne projekcije koje se naslanjaju na nedavno usvojen državni buđet pasti u vodu i da neće biti rasta u sljedećim godinama kako su planirali. On nije uopće svjestan što se iza brda valja. Nisu samo problem 75000 nego su na njih naslonjeni i dobavljači. Pasti će potrošnja, ostaće će gola javna potrošnja pa će pasti i BDP. Marić ekonomista, ne razumije ekonomiju. Samo Bog zna, što nas čeka. Za koliko će buknuti burza rada a ti će biti goli trošak buđeta. Ekonomija je zafrknuta kategorija društvene znanosti. 
  Savjet, ponovo proučiti političku ekonomiju socijalizma i kapitalizma. 
Okrijepljen nevoljama /ne sakramentima/ a i nevidljivim neprijateljem, koji je preuzeo vlast u gradu i županiji, odoh na bijelu pokritu Ivanščicu. Iznenađen sam bio, kolika je bila posjeta ljubitelja prirode. Sva parkirališta su bila popunjena. Ovaj puta nije bilo sulude upute Stožera kao u proljeće kad su naredili da se ne smije u planine.
 Uz sve stroge mjere i kronometarski start odradili smo ligu. Postignuto vrijeme nije vrijedno spomena, kad nisam brdski trkač. Startao sam prvi a završio kao treći odostraga.
    Iako je dan bio maglovit preporodio sam se na stazi od 10 km. Ugođaj se upotpunio prekrasnom šumom koja je bila posuta injem. Ova trka mi je bila 118 da se uspinjem na vrh, stoga sam svaki metar staze i okoliša memorirao kao da zadnji puta trčim. Nikad se ne zna. Nezaboravan doživljaj za srce i dušu, za noge baš i ne, posebno za desno stopalo
 Na kraju sam bio zahvalan na ljepoti prirode i na izvorskoj vodi, zvano Žgano vino. Ta voda je moje pogonsko gorivo i doping. Tko zna da li će i naši potomci tu ljepotu imati.
https://photos.google.com/album/AF1QipOFt-ka1mubaKDMY4aRKry8hBDgSW9dwdKSiPTQ   

Zadnja izmjena ( Utorak, 01 DECEMBER 2020 05:50 )

 

Zvonimir Bonoventura Šagi

     U ovim tužnim danima sjećanja, još jedna tužna vijest. 16.11 u 88 godini, otišao je moj kateheta, pater Bono, neki su ga zvali crveni pop. Malenog i sitnog rasta a u tijelu dinamit ljudskosti i skromnosti. Kao sluga Božji obavljao je crkvene zadatke, pored vjerskih obreda i dužnosti svojeg franjevačkog-kapucinskog reda, bio je u pet mandata provincijal HP Leopolda Mandića i jedan mandat predsjednik svih provincijala Jugoslavije. Četiri puta bio je u Rimu na kapituri Reda mira.
 Ostale dužnosti neću navoditi bilo bi ih previše.
  Omiljen među vjernicima i običnim ljudima a smetao je mnogima. Uvijek je bio na pravoj strani imao je taj božanski dar, kada ima previše nepravde, a on može pružiti utjehu i podršku. Takav je bio kad su se u prošloj državi proganjali svećenici. Bio sam svjedokom mnogih razgovora njega sa mojim ocem. Obojica su gajila međusobno poštovanje ali je bilo i oštrih diskusija i nepopustljivih stavova. Onda je moj otac najčešće primirio razgovor rekavši: vaša butiga vaša a moja je moja. Pater je ostao isti kod istih stavova i za ove države, pa opet nije bio omiljen od establišmena. Za njega nije se moglo naći mjesto u crkvenoj hijerarhiji kao recimo biskup ili kardinal.
   Napisao je pored mnogih članaka recenzija, osvrta, eseja i 17 knjiga. Mala digresija, poslije osnovne škole sve rjeđe sam odlazio u Crkvu iz nekih razloga, neću ih navoditi. Pa mi je po majci slao poruke da dođem na razgovor. Ja sam još bio zelen da bi imao jasnu sliku svog okruženja ali neke stvari nisu mi se sviđale ali za to nije bio kriv Bono. Kod njega sam imao uvijek otvorena vrata. Imao sam solidan background, moj otac a imali smo u familiji svećenika. U Banja Luci biskupa Alfreda Pichlera koji je odgulio 6 godina strogog zatvora u Jugoslaviji.
  S vremenom sam počeo odlaziti na razgovore. Uvijek se radovao iako sam dolazio ne najavljem, kad sam imao slobodnog vremena. Sa svakog razgovora odlazio sam sa nekom njegovom knjigom i posvetom. Posebno me je dojmila knjiga "Da sol ne obljutavi."
Razgovori su bili od crkvenih do naših dnevnih posrtanja. Spremao sam se da poslije Nove godine odem u posjet ali sam odlagao zbog COVIDA, Nažalost čudni su božji putovi. Cijeli Kapucinski samostan je bio zaražen i otišla podebela encklopedija znanja i iskustva. Knjiga "Sa svetiljkom vjere u društvenoj zbilji" ostade nepotpisana.
Pored mnogih priznanja, najveće mu je od predsjednika Josipovića /agnostik/ koji mu je dodijelio odlikovanje Red Danice sa likom Ruđera Boškovića /za znanost/. Budući je bio živahan i zdrav, Stožer mu je skratio najmanje desetak godina života kao i mojem prijatelju I.Š. /70g./ Prijateljev otac obrađivao je vinograd /kosina/ traktorom u 92 godini. Od malena smo se družili iako smo išli u razdvojene osnovne škole. U srednjoj tehničkoj zajedno smo učili iako nismo bili u istom razredu, trošile nas iste cure. U vojsku do kapije odvezao me sa svojim Peugeotom 404 a pratio je nas moj otac. Zajedno smo počeli raditi u LTA danas MIV, zajedno otišli u poduzetnike. COVID nas je razdvojio.      

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 26 NOVEMBER 2020 18:49 )

 

Kolona sjećanja

     Budući sam dao skromnu mrvicu za ovu državu u smislu razdruživanja i obrane, izraziti ću impresiju za obilježavanje tragedije Vukovar. Biću primjereno pristojan sa konzervativnim stavom i alibijem, argumentacijom kao uredni porezni platiša. 
Plenković i njegovi štapski bojovnici nemaju što tražiti u koloni, ni sada kad je Covid a i kad ga neće biti.
  Pobjegulje i specijalci iz "minkenske bojne" ako se već guraju u kolonu, mjesto im je u zadnjim redovima i da se skrivaju da ih nitko ne vidi, kao što su to radili 91.
Odredio je sebe, neke iz Vlade i neke njegove, po njemu koji mogu biti prisutni iz slavonskih županija. I članovi trgovačke koalicije, Srbi. Ostali dio Hrvatske ništa. Biću osobit, pored Vukovaraca i Varaždici su dali poseban obol u obrani Vukovara. I sad netko koji je za obranu bio nitko, da se uslikava. Ako već želi izraziti zahvalnost može to učiniti na Mirogoju ili Oltaru domovine, pa neka učini ono što nije 91. 
    To je poseban dan pijeteta i martirija za Vukovarce, pa im je mjesto u prvim redovima. Samo za njih, koji su to djelom pokazali i njihovi potomci, posebno onih koji su ostali vječno u obrani grada. Što se tiče Srba, poželjno bi bilo i posebno mjesto za one koji su puškom bili na pravoj strani. Njima je mjesto također u prvom redu.
   Da netko nema ni trunke morala a da sebe ne promovira, izjava Plenkovića sve govori: moja Vlada je ozakonila 18.11. kao neradni dan. Dakle poslije 30 godina sjetiti se da to bude poseban dan. Za takve naknadne radove Marija Selak Raspudić u Saboru je prozvala Plenkovića izbornim profiterom. Bio je toliko iznenađen tom konstatacijom da je počeo nešto nesuvislo replicirati a završio je da je friška u Saboru i da ima lepršavi nastup. 
Tu sramotni izjavu, a često ju ponavlja, odluka da neradni dan više vrijedi nego 3 mjeseca obrane Vukovara. Mali podsjetnik, Vukovar je branilo 2000 branitelja a platilo životom 12000 napadača.
Cijeli novosadski korpus ostao sa generalom uništen, a Trpinjska cesta otišla je u legendu sa svojim braniteljima i hrpom srpskih uništenih M84 i ušla u sve svjetske vojne akademije. 
  Ima ljudi koji se svojim činom ponosa, ne hvale se, za razliku od onih koji se sramote.   
Pravde uvijek ima. Jučer je trgovačka koalicija trebala odati počast na više mjesta. Netko se našao pogođen i izitiran pa je državni tajnik Milas u trenu postao virozan a kako nisu bili u mogućnosti naći nekog zdravog, koalicijski partner je odao počast sam i preuzeo krivicu za nedolazak tajnika?. Plenković je sve to lapidarno objasnio, kao šum u komunikaciji. A poseban šum je nastao kad je ratni zapovjednik Škabrnje /koja isti dan pamti masakre nevinih/ Marko Miljanić poslao poruku da ne šalje ilegalce iz trgovačke koalicije. Jer će to teško uznemiriti Škabrnjane. 
   Imamo šumovitu državu.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 18 NOVEMBER 2020 06:17 )

 

Ako zora ne svane

      Ode Kićo, ispraćen svojim pjesmama. Najdražom svojom pjesmom a pjevao ju je na svakom svojem koncertu" Otišao sa mirisima jutra"
  Sudbina je htjela da je baš ujutro 6 i 50 otputovao opjevanom pjesmom zore.
       Naši životni putovi, njegov i moj bili su neka paralela. Poznat je kao pjevač, i to Šokac, pisao za i pjevao na Krapinskom festivalu i to na kajkavskom. Sa pjesmom smo bili spojeni ali za ono što se manje zna bilo je i Hrvatsko proljeće. Nismo bili udarne osobe kao neki koji su završili u Staroj Gradiški na robiji ali smo bili na liniji da mnogima vadimo "mast", uvijek na granici da te smjeste iza rešetaka.
On je, sa scene kontrirao srpskim estradnjacima koji su se sprdali u teškim vremenima sa Hrvatima. Predvodio ih je beogradski pjevač Đorđe Marjanović a nije ni zaostajao zabavljač, Milovan Ilić Minimax, koji je otkrio Fahretu Jahić /Lepa Brena/. Kada je u plavom kupaćem trikou pjevala Čačak, Čačak.
Taj Minimax često je pričao vic. Uđosmo mi beograđani u Dubrovnik /Zagreb/ a ono svi "ustaše". Kićo je uzvraćao u stilu tih vremena 70-tih, kad su masovno naši pjevači išli tezgariti u SSSR i gdje su tukli vrhunske honorare. 
   Kaže Kićo, ode Marjanović u Rusiju a svi beograđani ostali bez đoke.
I ja sam se osjećao pozvanim da začinim Hrvatsko proljeće pa kad kod je bila prigoda, pjevala se zabranjena pjesma, Ustani  bane.Osobno, poslije 1991 pa do danas ni jednom. 
Osim toga bio sam organizator protesta u početku studentske godine1971 ispred FOI u Varaždinu. U Zagrebu su bili masovni studentski protesti a u Varaždinu se uspjelo okupiti oko petnaest nas i derali smo se: Hoćemo Savku doktoricu, nećemo Milku šnajdericu. Derali smo se desetak minuta i razišli smo se. Da bi za pola sata došla Marica da nas pokupi.
Da se podsjetimo na ta vremena. Milka, jer je bila na liniji, avizirala je predsjednicu Vlade Jugoslavije. Tvrdila je, da se je borila nogama i rukama ali Broza nije mogla odbiti.  
  Kiću sam upoznao slučajno 25.10. 2014. Darivatelji krvi bili su pozvani na akademiju dodjele zahvalnice krvi / 75 puta/ u Kralja Zvonimirova 5 Zgb. Kako ja nisam od velike priče, govornici su mi bili dosadni pa sam izašao u aulu, ponudio se švedskim stolom i već sam bio na odlasku, kad se iz dvorane razlije veseli bećarac.
Kićo je bio gost, da ga možeš poželjeti. Tako ja ostanem a slučaj je htio da smo se dokraja, do fajrunta družili. Ostali smo u kontaktu. Često je dolazio svom prijatelja Ivana N. iz Bedekovčine koji mu je pisao kajkavske popijevke.
Za kraj našeg druženja ispričati ću njegov vic. Znao je pitati koga je bolje imati, Parkinsa ili Alzheimera. 
Bolji ti je Parkins, kaže, pola se nažalost prolije ali se ipak pola popije, dok kod Alzheimera ne znaš gdje si ostavio flašu.
  A zora je svanula.

Zadnja izmjena ( Subota, 14 NOVEMBER 2020 04:28 )

 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 65

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas57
mod_vvisit_counterJucer192
mod_vvisit_counterOvaj mjesec664
mod_vvisit_counterSve1787713
Sponzori