Erich Marie Remarquea

   Na zapadu ništa novo. Nesposobnost i neznanje. Od propusnice ništa, skoro cijeli ponedjeljak sam se natezao sa birokracijom, neki su bili na rubu plaća. Mogu se pohvaliti da sam jedan broj zvao u rasponu od 9 sati do 10 i 10, 323 /brzo biranje/ puta od toga sam uspio 3 puta razgovarati.  Čim je zapelo udrim po maksimi: ja radim za vas. Ali ne možeš dobiti nekog odgovornog. Namjerno ne želim koristiti poznanstva, da dobijem na telefon nekog elitnog jer bi to bio intelektualni poraz.
 Ako nisam u stanju sa svojim znanjem i vještinama izboriti se za svoje pravo. Bio bi jednak sa mnogim umreženima. A takvih u državi na tisuća tona. Ne spadam u tu kategoriji "zidara". Treba sačuvati čistoću duha, tijela a posebno savjesti i obraza.   
   Svakim danom nas obavještavaju koliko je propusnica izdano /700 000/  čak da je i 238 sa zabranom /izolacijom/ zatražilo.
Ali nikome nije palo na pamet da postoji mogućnost da su u nekom slučaju pogriješili.
To je nemoguće, jer su božanstva, nepogrešiva.
 Kao što će sad spasiteljski otvoriti tržnice. Ma nemoj, kako su pametni. Pa to sam odmah napisao da je odluka o zabrani bila neodgovorna. Zašto, pa na placu nema PDV-a. Nema veze što su tržnice na propuhu. Zaključak, u trgovačkim /stranim/ centrima je sigurno jer cirkulira uvijek isti zrak, nemoguće je pokupiti virus. Ali centri uplaćuju PDV-a i uvoznički lobi caruje, pinkica uvijek nekakva padne.  Dokaz uvozimo 50% onog što kod nas raste. Zadnjih dana u dućanima, talijanska salata, paradajz i španjolska brokula, jabuka??,... .. Srećom imam svog maslačka, matovilca, kiselicu, raštiku, koprivu, medvjeđi luk. Pojavila se i blitva a sladio sam se sa svojim domaćim divljim šparogama+veprinom/ fritaja/. Ostalo je još nešto mojeg uzgojenog kivija a u bananama su izdanci od 1 m.  
   Propusnica. Prvi set upita, blaga kritika išla u ured predsjednika, premijera, financija. Ministarstvo gospodarstva nema e-mail !!  Drugi set sam poslao jučer sa upitom da li smo u diktaturi. 7 dana nitko da suvislo odgovori, ukinuli mi građanska prava. Odoh ja u Jugoslaviju.

Zadnja izmjena ( Srijeda, 08 APRIL 2020 06:02 )

 

Propusnica 2

        Pogrešio sam, isprika za pogrešno prezime. Štajner Karlo je kroatizirao svoje prezime. Autor 7000 dana u Sibiru, teška činjenična knjiga. Za koju je dobio "Goranovu" nagradu 1972 a uručio mu je nitko drugi nego, poluvaraždinec Gustl Krklec. Najljepši dio su zadnje stranice knjige, lišene umjetničkog dojma ali životne i danas. Kako neljudi odlučuju surovo o ljudskoj sudbini. Rehabilitiran od Vrhovnog suda SSSR-a. Rješenje za šefa policije u Moskvi papir za obrisati... i dobio izgon. Kad je nazvao u zadnjim minutama Centralni komitet, imao je sreću sa tajnicom. Tajnica ga uputila na šefa policije M. Rekao da je bio kod njega i sve pokušao. Tada je tajnica izrekla spasonosne riječi. Idite natrag k njemu, kad dođete biće sve riješeno. Vratio sa natrag dočekala ga nasmiješena tajnica poluboga a ovaj ga još ljepše primio. Dobio je dozvolu da ostane u M. A za vize sebe i žene trebao je razgovarati sa visokim funkcionarom CK KPSS, htjeli su da ostanu pod svaku cijenu. Knjigu sam čitao prije 40 godina, prvo je on krenuo u Hrvatsku. U Beču ga je od gladi spasila prostitutka, žena je naknadno došla. Čini mi se da je imao sina koji je ostao u SSSR-u.
I ja sam imao sreću sa tajnicom, koja je bila znalac, psiholog, nadasve profesinalac starog kova iz doba Jugoslavije a ne ove danas razbahaćene i nekulturne. 
  Događaj se odvija za vrijeme naše 3 Vlade /F.Gregurić/, Ministarstvo trgovine. Imao sam uvoz elektroda iz Jesenica, trebalo je banalno rješeje o odobrenju uvoza. Treba napomenuti da za vrijeme pokolja u Borovom naselju /91/ iz Savezne direkcije Beograd ista dozvola došla je za 3 dana po zahtjevu. Ja sam čekao 10 dana od dipl.stroj. Miljenka Babića /lik koji se selio iz ministarstva do H. gosp. komore. U tih 10 dana ide ležarina, trošak koji ne možeš pokriti maržom.
Kad sam ga nazvao kad će to odobrenje pitao me za vrećicu graha. Ne mogu napisati što sam sve izrekao. Nazvao sam broj ministra, javila se tajnica i zasipao sam sve argumentima i rekao da dolazim u Vlašku u 9 za 1 sat. Ako će me na putu zaustavljati policija da ću ih sve dostaviti u Vlašku. Tada sam vozio srebrnu pticu automatik 300D, težak 2 tone, imao je šasiju.
  Trebalo mi je manje od 1 sata, zaštitar me pitao samo za ime, svi su me čekali. Dočekao me je zamjenik ministra, Zlatko Gledec. Prvo sam zamolio da vidim Babića, rekao je da je na godišnjem ??? a razgovarali smo tel. u 8. Prešao sam preko te laži ali sam rekao sav iznerviran da mi daju papir i pisaći stroj da ću sam napisati odobrenje a oni neka samo udare žig. Gledec me zamolio da se smirim, da odem popiti kavu i kad se vratim da će me rješenje čekati. 
   A što se tiče Propusnice na e-mail sam im poslao novu poruku dobro jutro ili laka noć, ujedno sam poslao predmet predsedniku, prepoštovan, ministru gospodarstva i gradonačelniku Č. Iz ministarsva uprave se e-mail vratio jer imaju pogrešnu adresu, ha, ha, ha.
Ipak se Netko /možda ured predsjednika, nema sad previše posla/ / potrudio pa trknuo toga koji spava zimski san, da i u nedjelju radi.
   Danas u 14 i 12 javio se nepoznati i nepotpisani ali bez obrazloženja zašto nemam e-propusnicu. 
Pa gdje pronalaze takve osobe, nepismene i bez kulture/ bačen novac za team building, to se se inače ponese iz kuće-kućni odgoj/ kao da ja sam s njima pasao koze. 
Ta sveznajuća božanstva nemaju uopće dojam da su oni plaćeni da rade posao za koji su plaćeni od nas poreznih obveznika.
U Austriji ili Njemačkoj letjeli bi sa posla i nikad ne bi mogli više raditi u bilo kojoj adminstraciji državnoj ili lokaknoj.
  U Hrvatskoj su bogovi jer su udarači pečata. Poslati ih odmah kopati ručno kanale, da konačno zarade neku kunu od koje će plaćati porez.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 05 APRIL 2020 18:52 )

 

Propusnica

      Prepoštovani premijer kaže: sve smo poduzeli za očuvamo gospodarstva i stvaramo uvjete da ostane oni koji će nam trebati poslije COVID-19.
Stati ćemo iza radnika i hrvatskog gospodarstva???
  A kako to u stvarnosti izgleda. Točno prije 3 dana /02.04 u 18 i 40/ na hitan kontakt ministarstva uprave, šaljem upit zbog čega moja firma /ja/ nije dobila Propusnicu.  
Surovo i sirovo dajem proročanstvo, samo da ne prođem kao Jeremija 7 st.pr. Kr. Bio je toliki prorok istine, da je više puta osuđivan na smrt, pa spašavan.  Na kraju su ga kamenovali.
  Moje proročanstvo, za mjesec dva, tražiće se svijećom poduzetnika koji će moći raditi.  
Da se vratim iz prošlosti i budućnosti. Nemam propusnicu, ostaje mi jedino da zatvorim firmu. Nikome nikad dužan i nikad u blokadi. Nisu me uništili, jugoslavenski administrativci, četnici, rat, 30 godina lopovluka ali sad će me naša vrla administracija.
  Dakle moj rejting AAA. Naša država oko smeća, BB.
  Od hitnog kontakta poslije 24 sata, muk a na stranici ministarstva uprave, obavijest da rade od 0 do 24 ???. Više nismo ko Švicarska, nego smo ju pretekli. Čekam trenutak kad će početi raditi 25 sati na dan, kao licencirani bagerista.
U petak 03.04 zovem ministarstvo, na centrali ženska nezna kome da me da. Možda mami. Tražim osobu koja ima dovoljno znanja da shvati problem, Dobivam gđu Sanju Slokar. Najkraće, ne može mi pomoći jer je baš sad došla raditi / rade u smjenama, pola ih doma pola rade- sada u ovoj situaciji kad svi trebamo zapeti ???!/ Plaće im neće biti polovične. Upućuje me na Martinu Šoštar / ja sam se, kako nekakav bonton nalaže predstavljam tko sam- obje sam morao pitati sa kime razgovaram ? bez komentara/ koja mi kaže da pošaljem njoj e-mail sa objašnjenjem i kontakt mobitel da će mi se javiti. Oko 10 sati pošaljem, čekam do 15 sati. Ništa.  Zovem ja. Pita me ko sam ja, brzo ishlapile moje jadikovke. Opet se ponavljam. Veselo me obavještava da je moj e-mail prosljedila tamo kamo i ja.
  Kažem, nitko do sad da se javi. Daje mi preporuku da ju nazovem sutra /subota/. Začudim se, pa zar radite i subotom. O, ne, nazovite me u ponedjeljak odmah u 8. 
Zoran prikaz, zašto da se gospođa brine, kad joj ja zaradim plaću a ona će samo za to udariti slavljenički pečat. I onda se teško uvrede kad ih nazoveš uhljebom.
 Ali mi kaže, da pojedinci poduzetnici i obrtnici da ne mogu dobiti propusnicu.?? Nego da ju daju gradski stožeri. Ta mogućnost u Odluci uopće ne postoji. Ajde da nazovem svoje u Varaždinu, nažalost rade samo do 14 sati.
Sjetio sam se kako se osjećao, Karlo Steiner, jadno, bijedno i nemoćno a odgulio je u gulagu 20 godina. Konačno je 1956 pušten, /umro je Hazjajin 1953/. Došao u Moskvu ženi u svoj stan a dobio izgon /rok 24 sata/ iz Moskve. U protivnom opet 3-5 godina gulaga. Prošao je Danteov pakao a administracija radi do 15 sati. 14 sati je. Kuda krenuti i kome se obratiti. Srhvan, nazove telefonom ministarstvo. Imao je nevjerojatnu sreću da je dobio tajnicu koja je imala nešto u glavi. 
 Ja?  Mogu čekati Godota

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 05 APRIL 2020 06:12 )

 

Poraz maske

       Bila je pobjeda a sad je poraz maske. 
Neki se pitaju zašto su političari dobili vrhunske maske a medicinsko osoblje obične. Neznam, ali ni te ih neće spasiti nego samo postupak iz srednjeg vijeka, potpuna izolacija, recimo da su svetioničari. Kako kaže klupski kolega Zvonko nije virus kuruza. Virus je veličine nebodera ali u mikronima. Proći će kroz svaku masku, a najlakše prođe kroz oči. Pomaže plinska maska ali ne svaka. Moj savjet je da zdravi ne nose maske jer će tako dobiti lakše neku drugu zarazu.
   Društvo, čisti zrak je lijek.
   Svakodnevno se hvale kako se odlično nosimo sa virusom. Istina, samo to nije njihova zasluga, kite se tuđim perjem. Došli su na gotovo, na tuđi minuli rad.
Sve blagodati, /a moglo bi biti i bolje/ naslijedili smo od Andrije Štampara iz socijalizma. Još u staroj Jugoslaviji  /01.12./ tražio da sirotinja ima isti tretman kao i bogatuni.
Nije uspio u zabrani komercijalizacije u staroj ali u novoj/29.11./ je udario temelj koji danas imamo: Javno zdravstvo.
Za razliku današnjih kapitalista imao je čudan stav. Recimo, liječnik treba raditi tamo gdje žive ljudi a ne u ordinaciji. Još neobičnije je bilo da liječnik mora biti učitelj. Suzbio je endemski sifilis na Kosovu.
  Javno zdravstvo. Znači, da smo svi solidarni kod plaćanja koji imaju prihode a korisnici su bolesni imali li prihode ili ne. Značaj javnog zdravstva najbolje će se vidjeti u USA, gdje 37 milijuna stanovnika nema zdravstvenu zaštitu, jer svako plaća za sebe. Obama ju djelom uveo a sadašnji ju je stornirao i sav kapital preusmjerio u biznis plan. Gospodarstveni rezultati su mu izvrsni a ljudski će biti nakon prolaska virusa.
Stoga našima savjet, manje samohvale a više rada u nadolazećim vremenima i novim izazovima. Hitno, jer sada prave maske padaju. Iz Hrv. gospodarske komore javljaju da je sa 27.03. 60% naših vozača u izolaciji ???? Zbog sulude odluke.

Zadnja izmjena ( Subota, 28 MARCH 2020 05:54 )

 

Popravni za 2008

      Drugovi ništa nisu naučili iz 2008 g. Bildaju međusobno kako su uspješni. Vrhunac nekritičnosti jučer na sjednici Vlade. Međusobno su si čestitali kako se dobro nose sa krizom. 
    Nisu svjesni trenutka, da sa virusom ne mogu više ništa napraviti sve je u božjim rukama i u rukama onih koji imaju zadatak da provode odluke. Ma kakve god bile. Na sceni su sada izvršioci, upravitelji, poslovođe, vratari......
Međutim, zadnji trenutak je za prave mjere, hrabre za gospodarstvo, ne parcijalne i patetično partikularne. Mjesec dana su profućkalo. Trebamo krizne ljude, empirija ih zove menadžeri i državnici. Pravi državnik će pronaći kriznog menadžera, stručnjaka, operativca koji će donijeti krizni plan za opstanak gospodarske aktivnosti u ratnom stanju. Plenković je odbio struku, jer je on sveznadar. 
    Kao i 2008 zakasnili su. Pa financ ministar smiruje riječima, polako još ćemo donositi mjera. Nema taj više što reći, pretekao ga SDP. Poslali su svoj program u Sabor. Treba odmah djelovati a ne spavati na lovorikama razno raznih zabrana.
    Slovenci imaju novu Vladu ali već imaju mjere, da ne spominjem Austriju ili Njemačku.
EU komisija sprema paket od 350 milijard € od toga je naših 1,5milijardi € /baš me zanima kako će ih sprčkati/. Njemačka je pripremila mjere od 730 milijardi€ ???
Naši se bave kako opteretiti naše oslabljene privrednike kreditima, ha, ha ha.
   Umjesto da se bavi nabavom, vrli ministar gospodarstva nek se izvoli primiti prodaje naših roba na ino tržišta. Ne samo on nego i vanjski ministar /koji se hvali da radi 24 sata/ zajedno sa cijelom svojom ekipom, ambasadora i konzula. Neka zaborave na kozice, škampe, jastoge, losose. Neka izvole pljunuti u šake i zaraditi svoju plaću na način da od prodaje te robe dobiju 10%. Ako ne žele to raditi ili ne znaju odmah doma na minimalac koji se nudi radnicima od 3250 kn.
   Neka pokažu veliki domoljubi iz minkenske bojne kako se ljubi domovina.

Zadnja izmjena ( Petak, 27 MARCH 2020 18:50 )

 

Ubrzano učenje

      Kritike su bile učinkovite. Tržnice će proraditi a i vozači su na raspolaganju. Demagoško objašnjenje stiže u 18 i 10 minuta na N1. Da je virus popustio u napadu pa je ratno stanje olabavilo. Pohvalili se da ide drugi val pomoći. Pisaće te paketa mjera, po modelu da se mački reže rep desetak puta. 
   Što se tiče pomoći, molim ljubazno, nemojte nam više pomagati. 
Pridružio se i dr. Škoro napisavši doslovne sve ono što i ja, samo drugim riječima. Pozvao vladajuće da ne skupljaju političke bodove i da oni nama otvore račune koji plaćamo poreze. Na kraju eseja zahvalio je svima koji se sad bore sa virusom i bogami spomenuo i vozače. Nadam se da ne prepisuje.
   A sad malo lažnoj financijskoj pomoći. 
 Pomoć je poticaj kad nema posla a da se radnik ne otpusti i za to se dobije 3250 kuna neto na tri mjeseca ali se radnik ne smije otpustiti na 6 mjeseci. Tu mjeru korupcije neka slobodno koriste HDZ-ovci. Nitko razuman to neće koristiti, pa će radnici završiti na Burzi.  
Pričaju o pomoći od 30 milijardi kuna. Šarena laž, 12 milijardi se odnosi na odgode plaćanja poreza. To je bez veze odluka kao i mnoge druge.   
Da država uzme kredit uz 1% na 3 mjeseca, kako se hvale da dobivaju od stranih kreditora, onda je taj poticaj od 12 milijardi košta samo 15 milijuna.
Isplata u novcu išla bi zajedno oko 5,5 milijardi a to je ravno koliko su spiskali na Uljanik. 
    Da sam na ispravnom putu kao i mojih 60 000 patnika i jadnika, potvrđuje stav bivšeg direktora Europske banke /Mario Draghi/ koji je rekao da će gubitak realnog sektora država morati apsorbirati u cijelosti ili dijelom kroz svoju bilancu. To znači preuzeti gubitak ili prevedeno na jednostavan jezik. Otpisati a svoje ponuđene kredite neka objese mačku o rep kojega sijeku desetak puta. 
    Prije će virus biti poražen, nego naši ekonomski sveznadari donijeti ozbiljne, konstruktivne, razumne i razumljive odluke odjednom za pomoć gospodarstvu.
 

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 26 MARCH 2020 21:29 )

 

Kaos, zvan dvije države

      Da je kaos, dokaz o hvaljenim mjerama za gospodarstvo. Iz početnih 10, upućuju privrednike kako će se zaduživati kreditom. Moja im je preporuka bila, neka si oni uzmu kredit za svoje plaće. Iz tih 10 zbog sveopćeg nezadovoljstva odjednom izmislili još 63 mjera da se pomogne privredi. Ni to nije zadovoljilo one koji nose ovu državu na svojim leđima. Otpis ili ništa.
    Dobili smo dvije države, oni koji imaju a ne rade i oni koji rade a nemaju.
Kako objasniti te mjere. 
     Kao domaću zadaću Štefeka. Vrati se Štefek iz škole i pita ga tata kak je prošel sastavak. Mali kaže, nikak, učiteljica je odmah znala da si ga ti pisal i stric Joža. Pa kak je to mogla znati. Neznam, kad sam sastavak pročital, rekla je da takve glusposti nije mogla napisati samo jedna osoba.
   Odgovor privrednika na mjere. Drago mi je da od male grupe razumnih u kojoj se nalazi i moja malenkost od tog malog upozorajućeg zametka danas imamo 60 000 malih i srednjih poduzetnika koji traže jednakost u krizi. U petak 20.03 upućen je prijedlog u Vladu. Ništa se ne događa jer je to završilo u ministarstvu gospodarstva a do danas nema odgovora. Na te teme nema bildanja. Caruje nesposobnost i neznanje. Nismo restrukturirali administraciju i sad će nam ona doći glave.
   Zašto dvije države. Moj primjer, trebao sam nešto oko aplikacija za Fond energetike i zovem 17.03. Odjel za građevinske dozvole. Javi se cvrkutav glas, mi danas  ne primamo stranke. Pitam, dali radite. Naravno da radimo. Pa kako radite ako ne primate stranke. Onda ne radite. 
Eto ne rade a plaća u 100% iznosu ide. Realni sektor koji ne radi, za taj nerad će plaćati sva davanja kao da radi. Dakle, ovo je s ruba pameti. Ne radiš dobiš plaćeno, dok onaj koji zbog više sile ne radi taj mora državi platiti /i ostalim-parafiskalnim/ sva davanja. Ako ne može platitu neka digne kredit uz povoljnu kamatu. I uz blagoslov Štefekove zadaće.
   Da li je ovo trenutak da se čuje glas 60 000 poduzetnika, koji su 80% privrede Hrvatske. Mogu poručiti vladajućima a oni će izvrsno shvatiti jer to im je u zapisano u korijenu partije.
No pasarán a uzvik je skovala La Pasionara.
    Bedasta odluka o vozačima, pored toga optužuju trgovine za dizanje cijena. Ne shvaćaju da su se promijenili dobavne faktore i da su krivci oni koji su izbacili naše vozače iz kabina. Kalkulacija daje novu cijenu, a kazne će imati rezultat da neće biti nekih roba. Još bedastija je zatvaranje tržnica. Kud će sad poljoprivrednici sa svojom robom. Još više će se uvoziti strana roba i veliki strani centri će zarađivati. Trebalo je organizirati dezinfekciju kao u trgovinama, koje su zatvorene a tržnice su na propuhu. 
Kud će sada sa proizvedenim  cvijećem, sada su došle u cvijetnu fazu, sprovodi su minimalizirani. Zatvorene mnoge maloprodaje, kao za bicikle. Pa u tim trgovinama nema gužve a sada nam treba svaka kuna u proračunu.  Totalni kaos, stoga ministru gospodarstva cipela. A može i ministrici poljoprivrede.  Čime se Horvat bavi, nabavom maski i medicinske opreme, rekao Beroš. Postao refernt nabave a gospodarstvo se raspada. 
Trebali su svima kojima sada propada roba omogućiti da se kao gotov proizvod proda doma ili u inozemstvu. I tako se hvale da su svaki sat na veze sa stranim ministrima. Ako mogu drugi uvoziti nama, zašto mi ne možemo izvoziti njima.
I tko će nadoknaditi štetu. Nije važno.
Jer, imamo ne jednu nego dvije države.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 26 MARCH 2020 17:18 )

 

Peta kolona

        Kao da smo u Jugoslaviji, danas 25.03. na konferenciji za krizu u 9 sati, ministar zdravlja optužio liječnike da su peta kolona. Šef sindikata liječnika sve negira i kaže da u sadašnjoj situaciji stres je pojačan. Ili kaznenu prijavu na sunce.
Pohvalio sam stožer da su se dobro organizirali. Stvarno jesu. Ispala je najčešće samopromocija i bildanje da su Veliki dečki, jer su ratu /drugi nisu/, a svi redom iz minkenske bojne. Pače iz bivšeg režima. Pa onda imamo ovakve ispade, peta kolona, reklama nepoćudnih roba itd....
   Znači organizacija na vrhu izvrsna, na terenu kaos.
Donose se odluke, kao maske, dozvole za kretanje pa onda ide objašnjenja na objašnjenje. Koliki je kaos /šteta nemjerljiva/ nastao samo zbog odluke da vozači /domaći/ čim dovezu robu iz inostranstva idu u izolaciju, dok im nisu prevoznici objasnili da se to tako ne radi pa su sad organizirali konvoje i stajanke za vozače. Nažalost sad je naših 45% vozača u karanteni a strani prevoznici mlate zaradu. A istovremenu ide preporuka stožera da se sada treba raditi jer ako stane privreda imati ćemo bankrot na bankrot. 
Kad sam kod vozača, da im ja jedini odam zahvalnost, jer su oni po meni pravi junaci. Na svakoj konferenciji stožera a danas i svaki govornik u Saboru zahvaljuje, redom policiji, sestrama, liječnicima, vatrospascima, vojnicima, volonterima popisivačima štete potresa /što i treba/ a nitko da se sjeti osoba koji prevoze neophodnu robu za reprodukciju i prehranu. Odvojeni su od obitelji /dok svi pobrojani nisu/ spavaju i jedu u kabinama ili kontejnerima. Po ovom vremenu, snijegu, sjevernjaku, na pustoj cesti zabavljaju se kotačima od 80 kila kad ga treba mijenjati. Svi pobrojani tu povlasticu nemaju. A izloženost virusu maksimalna, u svim okolnim zemljama doslovno divlja. Dok, osim medicinskog osoblja ostali nisu toliko izloženi.
    Sve poduzete mjere bi trebale ostaviti dojam da je to ekipa spasilaca, a na to ukazuje česte tvrdnje da kod nas nije toliko strašno kao u okruženju do čak kako se u Švicarskoj čeka 7 dana na analizu zaraze  a kod nas samo 24 sata. Istovremeno nam izolirani šetaju okolo raznoseći virus ili partijaju sa društvom kao sisački župan i njegov sin /vodi stožer/.  
   Vodi se rat protiv virusa i taj rat se ne može dobiti. Virus je iz linearne jednadžbe ušao u ekponencijalnu. Stanje otežava što je ušao među liječnike i bolnice. Za sada krivci nisu označeni. Međutim rat za organizaciju gospodarstva u ratni uvjetima i spas proizvodnje pustili su kaosu.
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 10 od 57

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas98
mod_vvisit_counterJucer410
mod_vvisit_counterOvaj mjesec5926
mod_vvisit_counterSve1716700
Sponzori