Prozirno podmetanje

    Bio sam slobodan da kažem prof. Kelleru u najvećoj dvorani dupkom punom studenata, kad me prozvao da se izjasnim o njegovoj tezi. Neki su i stajali jer veće dvorane nije bilo na Kenedijevom trgu. Pratio me glas enfant terrible. Mlađe kolege sam,  tada sam imao 34, svojim neformalnim pristupom profesorima vukao sa sobom, sa jednog predavanja na drugi. Nisu mi priznali višu FOI sa diplomom, nego samo jednu godinu i razlike. Slušao sam predavanja sa 1, 2 i 3 godinom. Sa 3 godine FOI spustio sam se na drugu i kao prva generacija diplomirao. I zbrisal sa faksa FOI koji sam ja nazvao  FUJ fakultet, na Kenedija.
  Moj odgovor profi da se s njim u njegovoj tezi slažem ali samo u malenom dijelu. U prvom momentu je štucnuo a kad je došao k sebi, više ozbiljno no iz zezancija primjetio: kolega vi znate da morate kod mene na ispit. Još su njegove riječi zvonile u grobnoj tišini dvorane kad ja ubacim alibi rečenicu. Nadam se profesore da neće biti retorzije na moju verbalnu bravuru. Izazvao sam pomirljivi smijeh, he, he...i olabavio je situaciju. 
     Uvertira je za AP. U potpunosti /ni mrtav/ se slažem s njim kako se branio kad su mu na nos nabili njegovog člana partije, koji je optužen za krivotvorene COVID testove. Bez imalo odgovornosti i samokritičnosti branio je "svojeg". Kaže prozirno podmetanje. Ustvari nije ga branio nego je rekao da mu je dosta da se spominju "Njegovi" a cijela garnitura SDP ? u Rijeci ima korupciju sa članom SDP-a. Čistunci, zna se, omjer 100:1.
   Ne ulazim u krim radnje i njegovog i od SDP-ovog. 
Ali ću biti slobodan u potpunosti i sa odgovornošću primijetiti. Spletom okolnostima baš je to iz HDZ-a. Inovativan balavac koji se hvalio da je drugi RIMAC. Kupiti i prepakirati. To je još neotkrivena inovacija. Balavac je bio dobavljač državnih rezervi i institucija koje su na proračunu. Dakle sa 20 godina se naučio poslovati sa državom. Po novinarima najviše je kupila bolnica od prof. dr. sc. Alemke Markotić, dr. med.
 Ponavljam ne ulazim u krim radnje ali je znano da su AP i njegovi nabavljali cjepivo i opremu za COVID bez javnog natječaja i da je to i dan danas tajna tko, kome, kada i kako. To je najočitiji kriminal. Brane se da su spašavali u hitnosti živote građana. A imamo najveću smrtost u EU. Do sada smo bacili 6 milijuna doza cjepiva a naručene su još 6 milijuna. Da li je to kriminal. Za AP nije. Osim toga novinari su iskopali da je balavac imao već prije problema sa zakonom. I da je kažnjen za krivotvorenje novčanica?! Država voli raditi sa dosje likovima. 
Za razliku od Horvata, koji tvrdi da nije član SDP-a, dok AP zna da je član, i u odnosu na HDZ-e nabave, Horvat se javio na međunarodni natječaj. Znači sve je bilo transparentno.   
   U što sam siguran. Da se  AP neće sa mnom složiti. Jebeš Testove. Da "Roman o poslovnosti" ima sretan završetak. Treba  " testirati" završni račun. Neto dobit 40% .? Posebni pogled i pregled na troškove. Naime u HR, u državnoj admistraciji nema ljudskih resursa koji znaju kupiti pola kile krumpira od kumice, pa posežu za lumenima-balavcima da im uvoze testove. Od zarade se može lako namiriti neki mister 10 %. A da sistemska korupcija ne bude samo priča. Treba pročešljati tateka građevinca i to sve uglaviti sa mamicom odvjetnicom koja sa svojom imovinom /po novinarima istražiteljima/ može kupiti cijeli Halić brijeg plus susjedne Varaždinske Toplice.
   Pitanjce Poreznoj, da li su pitali pozorno i prozirno za porijeklo lovice za Lamborgini.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 30 APRIL 2023 04:37 )

 

Panika

     Zbog obveza nisam jučer nisam bio pri sebi pa imam informacije iz druge ruke. Rešetalo se guvernera o čemu pišem već godinama, da HNB ne radi svoj posao, nema monetarne politike. Moj profesor Šokman /10.01.37 Sračinec/ i viceguverner okreće se u grobu. Veliki broj zastupnika je opaljivalo šamare guverneru. On mrtav hladan. Baš ga briga i za one neodgovorne izjave prošle godine i najave a ove je okrenuo tjurak, rekli bi Srbi. Zanimljivo pitanje od znalca Troskota gdje su nestale 25 milijardi  €.  Odgovor ???  Ima ih koji brane ekonomiju u državi kao Grozdana Perić /HDZ/ koja je sve zgrozila svojom ekonomskom pismenošću tvrdeći da svi kritičari nemaju pojma. Panično i manično. Pod hitno joj treba provjeriti znanje iz ekonomije. I ko je bio mentor kada je diplomirala. Budući da sebe smatra da je ekonomski guru. Na kraju eseja neka objasni makroekonomsku neravnotežu.
    Panika je i kod AP. Nacional je pisao o Vanji Marušić i odmah je uletio AP sa demantijem. Kaže. Nacional piše nebuloze, boze. Je piše nebuloze jer se AP našao u transkriptu između Gabi i Jose. Kad smo kod Jose, župan Jelić tvrdi kad je preuzeo grad Knin, našao je prihode i rashode u kunu, 50 milijuna. Dobra štela. A u stvarnosti dugovi su bili 125 milijuna koje je sve u potpunisti sanirao. Još je dodao da svugdje gdje su preuzeli vlast stanje se financijski popravilo. Da, boza nebuloza.       
     I sad primjećujemo. Više nema uzdignutog čela. Ni podizanja kože čela prema kosi. Gard glave je spušten i izbečene oči. Postao je nervozan, kenjkav, cendrav, zajedljiv, plačljiv, mušičav i sitničav. Potpuno se pogubio. I dalje ponavlja sve što je učinio da je bilo izvrsno. Rezultati. Biću opet prorok. Jao si ga nama kad se pipa novaca iz EU zatvori.
    Ovo je za Perićku. Jedan ministar / neću ga imenovati/ izgleda je dobio krivi šalabahter pa se hvalio. A izgledalo je to ovako što je i istina, da najviše novca dolazi iz EU. Od toga je 80 %  /!/ je investicija i daje rast BDP od 5 % !?. Predvidjeli su, najnovije rast u ovoj 2023 od 2,2 % !!  Znači ništa od obećanih  6%. 
  AP treba nabaviti malo boljeg makroekonomistu ili dobrog muljatora za konvergenciju.
Ako će rast biti od 2,2 % onda mi ništa ne radimo, nešto turizam. Bez EU mi smo u minusu 2,8 % što je katastrofa a ako dodamo inflaciju mi uredno napredujemo unazad sa 15%. Predvidjeli su inflaciju od 7%. Kako će proći zahtjevi za povećanje plaća. Pljušte iz svih tercijarnih sektora.
   Imamo nelogičnost. Plaće su male. Samohvala AP da se dižu plaće, najviše ikada. BDP Strmoglavo realno pada. Proračun pun ko brod. Smanjili zaduženost.
Molim Perićku koja se razumije u ekonomiju da razmrsi ovaj Gordijski čvor. Aleksandar Veliki mirno pajki u Veneciji pa ne može pomoći.
Informacija za ljubitelje armiranog željeza. Kod stare Vame došla su opet 2 puna šlepera.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 27 APRIL 2023 06:01 )

 

6. Čakovečki polumaraton Zrinskih

     Nedelja, 23.04.24. Polumaraton. Uz njega i građanska trka na 5 km i pridruženi vatrogasci iz Javnih postrojbi, profesionalnih i DVD-a. 
Trojica članova nastupili na 5 km a  predsjednik kluba i na vatrogasnoj. Uzeo je tri odličja. Uspio završiti trku i biti dva puta drugi. U vatrogasnoj trci bio je bolji trkač mlađi 12 godina, Rajko Smrzlić, jer nema kategorije M70. Pa je bilo proglašenje u M 60. Predsjedniku se smrzle suze za zlatom. U građanskoj M 70 bolji je bio Perica. Prošle godine bilo je obrnuto. Ponekad se umiješa sudbina u znaku koljena. Mala utjeha je bila u dobrom vojničkom grahu sljubljenim sa točenim pivom. I domaći kolači.  
    Za drugo mjesto kaznili ga litrom Zelenog silvanera iz vinarije Novak te bučinim djevičanskim crnim uljem, litra Bister i 0,5 litra od Žmegača. Posebno su ga obradovali sa novčanom nagradom od 75 €. Svaki učesnik dobio majicu dry fit i još neke sitnice.
Predsjednika u utorak čeka ispit na magnetskoj rezonanci da dozna koje ga rješenje čeka za koljeno. Tehnika će dati svoju ocjenu. Po domaćem bi rekli otišla baba sa kolačima. 
Ostala dvojica, Zvonimir Tumpić i Zlatko Sir uspješno su isporučili svoje fizičke sposobnosti.   
 Unatoč izvrsnim uvjetima, sunčano, idealan pritisak i temperatura sa pjesničkim lahorom od 733 takmičara 41 je odustalo.   
 

Inflacija

    Napraviti ću iznimku. Pohvaliti Vladu i AP. Po prije najavama AP je obećao da će ove godine potpuno nestati inflacija. Jučer je to potvrdio guverner NBH. Sljedeći mjesec je očekivati blagu i razvojnu inflaciju. Kao u naprednim zemljama EU. Primjer Švicarske od 3 %.
Konačno i dobra vijest. A to znači da će se sve podivljale cijene vratiti na staro. 
    Ima i još jedna dobra vijest odnosno obećanje. Nadam se ne inflatorno, jer tih obećanja bilo je previše. Ministar građevina obećao da će do zime svi stradali u potresu biti smješteni u svoje objekte. U svoje kuće ili zamjenske.

Zadnja izmjena ( Subota, 01 APRIL 2023 04:34 )

 

Popeo se prvi puta

       Petak je i zovem Petka. Trebam ga hitno a njega nema. I tako nevoljko prođemo pored njega na brijeg. Po običaju uzimamo si vodu. Uvjeti vremenski sasvim drugačiji od varaždinskih. U VŽ mirno, Ivanščica pod udarima vjetra. 
   Neugodan vjetar. Ništa nam neće pokvariti dan. Dan je sunčan. Prekrasan. Biće opet ugodno druženje sa njuškom. U autu je bio nemiran, ne voli duge vožnje. Kod Žganog vina se zagrijavao i onda do 5 km napravio najmanje 10 km. Ispred mene, pa iza, levo desno, joj ulice alaj si pijana, kad ja iz čađave Mehane iznilazim. 
    Na 6 km nailazimo na zaostali snijeg sa kojim je ponovio igru od 26.02. Jedva sam ga nagovorio da idemo dalje. Na vrhu temperatura 8,6 C. Jak vjetar, osjet oko 0. Poslije napora, njuška dobila vodu. U dolini visibabe su davno nestale, na Ivanščici tek procvale. Snimili smo panoramu Ivanca i VŽ sa metalnog vidikovca. U povratu sklonili smo se od vjetra na stazu preko Mrzljaka i snimili se sa žabama i davdežnjacima. Vjetar je bio jak i na ovoj strani planine, lomio je vrhove jelki.
   Kod Mrzljaka nas zapahnuo topli zrak od 20 C koji se dizao iz doline. 4 godišnja doba u 1 sat vremena. Davno je to bilo. Doslovno smo, vozač i ja poslovno za par sati prošli kroz 4 godišnja doba. Kupanje u moru, Split, preko Bugojna kiša i snijeg do Banja Luke- Boska, imali su vrhunsku pizzu. Do doma još 2 g. doba.    
 

Prvi put u kampu

     Na dan trogodišnjice potresa u Zagreba u isti sat krenuli smo nas dvojica, moj Canis Familiaris i ja, proslaviti početak obnove. U kamp. I sa željom da jadni ljudi bude barem do 2033 u svojim kućama. AP se danas na Vladi pohvalio da su ubrzali obnovu i da će sav novac darovan biti potrošen. Fućka se njemu za ljude. Pohvalio se da je obnovio i isporučio 0 kuća. 
  Moj CF rekao da će ići sa mnom ako mu kupim varaždinske klipiće i rotkvice te naberem naramak tratinčica. Strašan je ljubitelj cvijeća, stalno je među narcisima moje mame. Prazni crijeva. 
   Dok sam ja učinio sunčanu jogu, sunce mi se ujutro uvuče u postelji. Zajedno se volimo u 6 i 20. CF je učinio jogu zvanu, slomi mi vrat. Duhovno opremljeni uzeli smo 3 vrste kobasica. Nisu bile pseće. Jedne ni pas nije htio. Kupio sam od ivanečke mesnice 3 para. Reklamiraju se tradicijom od 1947 ?!  A počeli su proizvoditi jučer. Da li su u istom pogonima od moje familije to neznam ali vidim želju da imaju tradiciju pa su stavili poslijeratnu godinu. Inače i dan danas ima ljudi koji posebno hvale jeger od moje familije. Ivanečka mesna industrija bila je 1945 oteta od vlasnika, mojeg djeda i njegova brata. Dotepenaca iz šume. Točnije od udbaša. Druge su bile od /2 para/ Špara, kranjske. Treće su od starih znanaca sa Borla, 1 par.     
     Usput prema kampu, odnijeli smo mojim roditeljima narcise a u Plodinama smo kupili banane. CF obožava poslije kobasa smazati bananu. 
Brzo smo preko sedam gora i dola u kampu. Jedino nije bio za prelazak preko potoka Plitvice. Morao sam ga nositi preko brvna. Kamp. Prvo doručak, CF suha hrana, ja kiwi. Vatra i pečenje kobasa. Već se na žaru vidjela razlika u kvaliteti. Idealno je bilo pečenje jer je vjetar išao prema zapadu pa je bilo ugodno za pripremu. Foto, tamnija kobasa, Borl a ostale dvije više sliče parizeru. Iz Ivanca, prilično su slane i organoleptički loše, vuče na kiselost. Srećom imali smo rotkvice. Cijena za tu reklamiranu tradicije 1947 Premium skoro 9 €, a sa Borla 7 €,
   I sad da mi netko kaže, kupujmo Hrvatsko.
CF nije bio previše naporan ali je bio gladan kao pas. On je pojeo pola para a ja sam uspio samo jedan za povrat utrošenih kalorija. Na tih pola para on 1 litru vode ja litru sa B2, B6 i B12. Najbolje kobase bile su očekivano Borlske, ivanečke i kranjske goli k. .. 
  Poslije blagovanja, trening u gađanju. Treba biti u formi. U povratu smo bili samaritanci. Oslobodili smo patka koji je došao loviti ribice a ulovio sam sebe u zamku za štakore. 

Zadnja izmjena ( Srijeda, 22 MARCH 2023 19:32 )

 

Centrum Mundi 2023.

     Ludibreg 18.3. subota. Idem na trku tužan a istovremeno i sretan. Tužan kolika je bešćutnost HDZ-etove većine u Saboru i njihovih pristaša, stališa. Pokazali su pravo lice demokracije a posebno suosjećanje za bližnje, empatije i brige po USTAVU. 
   Nijedna Vlada nije imala toliko korumpiranih ministara a neki su prebačeni u hladovinu Sabora na 6+6 mjeseci. Ti isti su digli ruku za majku umrlog djeteta sa posebnim potrebama. Marš drugi dan raditi. 
Iako je predlagateljica / 6 mjeseci/ gđa Mrak Taritaš prije glasanja molila da HDZ-e slobodno stavi na glasanje kao svoj prijedlog. Glasali su po naredbi AP. Ne. 
Sretan sam jer ih propisno ogadio G. Vojković u Indexu. Posebno sam sretan da će im se za gnjusan "ne" nabijati na nos dok su živi. 
Na djelu je moralnost i demagogija na sceni. Zastupnica Lukačić /invalid/ rekla ništa od toga. Pa su dali bljutavo objašnjenje da će oni sveobuhvatno donijeti snažan i pravovremeni Zakon. Javnost je unisono orkestralno odmah negodovala. Na to negodovanje AP od straha za svoju stolicu na brzinu je sazvao konferenciju da stiša buru u javnosti.
   To se dogodilo odmah u ponedjeljak 20.03. U 18 sati i nešto. AP je jako osjetljiv na svoj lik i djelo /u pitanju je vlast/, tankoćutan i nježan ko tratinčica. Za glasački debakl u Saboru. Srbi za takav čin imaju uzrečicu: prdnuli su u čabar. Moj otac bi rekao pokakali su motku. AP je rekao znakovi rečenicu. Zakon je će biti pravodoban, snažan, koncizan, bla, bla...dobiće 10 mjeseci naknade poslije smrti djeteta ali će ministar dodati još neke pogodnosti što je on pripremao već dugo u Zakonu. 
     Pa da. Dugo ga je pisao. Unatrag 48 sati, kad je išao Lola Kati.    
    I tako je trka iz centra Svijeta pala u treći plan iako su bile dvije trkačke discipline. Od 10 km i 4 km.Od 10 km bila je za Sjeverozapadni kup. Ove godine bez mene. Nastupio sam na 4 km. Točnije vukao sam lijevu nogu isto kao Putin desnu. Trudio sam se da me konkurencija ne prestigne. Stari znanac još iz one države a trkački partner našeg nikad neprežaljenog Bandića, car Halili Kamer bio je 4. Vrijeme moje, bijednih 22 minute. Iza mene ostao je uporni Zvonkec /Cmrečki/, kojeg na foto nema jer nije ušao u Zakon. AP je rekao, Zvonkec /Frka Petešić/ vrati slajd....   

Zadnja izmjena ( Utorak, 21 MARCH 2023 05:43 )

 

Banke

       Pripremio sam dva eseja o posrtanju moralnom i politički AP. A u svezi nove veze opet HDZ-eta. Novinari i svekolika javnost napala je zbog istrage od godina dana. AP je opravdao da se ništa nije zataškavalo već se procesuiralo. Izgleda da je bila jako duga kava. Predsjednik države bio je veoma jasan i transparentan. Neka to AP priča na nekom molitvenom doručku. Digresija. Privode župana sa lancima. Pa nije gangster, narko boss "El Chapo". Valjda da AP može reći da institucije rade.
    Tema. Sad su se svi odjednom raspisali o dubokim svjetskim bankarskim problemima. O tome ja povremeno pišem. Proizvodi i alati u bankarskom miljeu je zadnjih par godina tri puta više porastao nego materijalna proizvodnja. Ispada da banke rade 300 posto brže i kvalitetnije nego strojevi. 
Ako se uhvatim Marksa, rad, predmeti i proizvodi rada su opipljivi temelj ekonomije. Bankarski alati su virtualni, nepostojeći, avatarski. Jer imaju, ponavljam agendu Ponzi. Na jednu uloženu monetarnu jedinicu lako daju kredit od 7 jedinica. Daje se nešto čega nema. Istog trenutka banka nije likvidna. A lihvarstvo je kamata. To je bankarski lopovluk koji uzročno ima posljedicu, da vlasnik isplaćuje direktorima bonuse. Najčešće ide cash ali i dionice pod motom da ga se drži na "lancu". A kako to u "poštenom bankarskom" izgleda primjer je/ poslije 3 banke / u USA i četvrta FRB, gdje su znavajući za svoju nelikvidnost, direktori rasprodali svoje dionice za teške milijune. Banku je spasio konzorcij banaka. Kod nas, na teret poreznih obveznika uvlače se političarima u "pozadinu" pa im servisiraju njihove marifetluke. Nažalost i to nije sve, rade sa mafijašima ali i sa  tajnim službama.
    Primjer, kažu da mega banaka, Credit Suisse ima problema. Spasila ju UBS banka, koja je servisirala Ivekovu Agrokorpu sa kamatom od 10% ? Problem CS je malo stariji i to zbog pohlepe i gramzljivosti. Poznata je bila po povjerljivosti bankarska tajna -klijent. A klijenti svakojaki. Od pokvarenih političara, gangstera- Amera, tajkuna, naročito ruskih koji su dok su išle milijarde $ isplate za otkup Istočne Njemačke u Moskvu, za par dana su $ bili u Zurichu. I to su svi znali i Zapad i Moskva. Tako su nastali oligarsi a ruski političari su im bili pokrovitelji. Bilo je slučajeva da su tajne službe imale crni polog u banci kao iz poznatog a nikad osvijetljenog slučaja Oliver North. Osuđen, pa oslobođen jer se glavni svjedok za 5 godina prisjetio da je lagao.
Švicarska nije u EU pa radi što hoće ali je FBI uspio isposlovati da na njihov zahtjev uz sudski nalog zatraže podatke. A to je značilo da se novac sklanja. I sad su bankari u problemu. Prijeti domino. Efekt. A naš ministar Primorac kaže da nema problema. Neće biti ako su banke u stanju odgovoriti na zahtjev deponenata. Znano je da nam talijanske banke upravljaju financijskim tržištem a Središnja talijanska banka objavila da je gubitak talijanskih banaka u Italiji za 2022 g. 9 milijardi €.   
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 2 od 76

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas15
mod_vvisit_counterJucer216
mod_vvisit_counterOvaj mjesec682
mod_vvisit_counterSve1848086
Sponzori