Taštinu zamjenio za suštinu

      Kad ap naleti na stručno šamaranje i nema ozbiljnog ili barem prikladnog odgovora onda pribjegava difamaciji, kleveti i posredno blaćanje. Dakle predsjednik Vrhovnog suda pošalje pismo ap. Ovaj kaže da ga nije mogao pročitati a zamjera P suda što je prvo iznio problem u javnost. Čitaj važne dokumente a manje mudrovati i klevetati. Predsjednik suda  alarmantno upozorava da je sudstvo u rasulu. Štete se broje u milijunima €. Neki investitori su odustali od namjere riječima, kad postanete ozbiljna zemlja. Pa se tako ap našao strašno pogođen kad P suda kaže da u demokratskim zemljama imaju i normalne plaće. Nije mu to dobro sijelo, dobrano mu prisjelo. Imao je kiselu facu. Taština proradila. Protumačio da nismo demokratska zemlja. 
     A suština ? P suda, što je najvažnije nudi reformu sudstva ali ne to nije bitno. Bitan je bio napad na P suda koliku ima plaću. Ni to nije znao a nastoji ostaviti dojam da je najpametniji i da se u sve razumije. I takav napad zove se ad hominem, kad nemaš argumenta. Interesantno, suštinski problem, ni riječ o plaćama jadnika koji skoro mjesec dana štrajkaju zbog bijednih 560 €. Imaju minimalnu plaću a neki i ispod minimalne, pa moraju slijedom zakona dobivati dodatak plaći. To je suština.
  A tko je u pravu, Predsjednik suda ili ap. U pravu je predsjednik Milanović. Kaže da je ap imao gdje i od koga naučiti u onom sustavu. Da mi je znati ko je napisao onaj panegirik o Kardelju. I onda se dogodi koincidencija.
    Neki dan mi dođe Štef sa pričom da pazim što pišem jer je i on lijepo i krasopisno pisao o Kardelju. Gledam ga u čudu. On nastavlja. Da ali sam dobio kolac /debelu jedinicu/ od učiteljice. Pitam što je bilo. Za domaću zadaću imali smo opisati lik i djelo Kardelja. Dođem doma, kaže Štef i pitam starce kako da zadovoljim učiteljicu. Tata je htio reći: pa kresni ju. Zbog mame se ugrizao za jezik i kaže da će on sa bratom napisati taj uradak. Navečer su ta dvojica to napisala. Ode Štef u školu. Kad je došao doma tata ga pita kak je bilo. Štef, pročitam to ja u razredu. Učiteljica je odmah znala da si ti pisal i stric. Pa kako je mogla znati. Zakolutala je  očima i promrsila: to nije mogla napisati samo jedna budala.  

Zadnja izmjena ( Srijeda, 28 JUNE 2023 17:38 )

 

Kostrena 2023

     Krenulo se 24.06. u 5 sati sa zebnjom prema Kostreni. Promet na autoputu od Varaždina bio je gust i očekivalo se da će od Zgb biti još gore. Spasitelj se pojavio u vidu lika Franje Janića Cape /zanimljivog zvanja-bravar/ koji je sa svojim drugovima otišao u šumu Brezovica i digao ustanak. Povodom tog događaja je neradni dan. I mnogi su ustanak kao da su bili sudionici spojili u produženi vikend, pa je ostatak puta bio relativno prihvatljiv. 
Članovi kluba nastupili su na državnom prvenstvo u supersprintu u Kostreni. Kao i svaka organizacija triatlona u režiji TK Rivala. Bio je to festival triatlona. Od najmlađih do elite seniora. Sveukupno oko 500 triatlonaca. Žene su po propisu odvojeno nastupile. Okolnosti trke različiti. Neizbježni vrući zrak i stimulativno čisto more od 20 stupnjeva. 
 Iako je trka supersprint, težinski bi se mogla prevesti u sprint po postignutim vremenima. Natjecateljska staza teška, veoma je slična olimpijskom triatlonu u austrijskom Veldenu. Izlaz iz plivačkog dijela strmi je uspon od 100 metara do tranzicije. Tu su u prednosti bili mlađi triatlonci a lošiji plivaći. Bic segment sabijen u 2 km sa 5 kružnih vožnji. Od ta dva km jedan otpada na brdski dio. Spust je bio veoma opasan jer je bio dvostruki zavoj prije raskršća pod pravim kutom. Bila su dva pada od toga jedan težak. A koliko je bila teška staza govori da su trojica odustala a trojica diskvalificirana.
Iako u raspisu nije naveden pasta party, ponuđen je izvrsni mix bečke sa produženim povrtnim rižotom i veganski obrok. Predsjednik se pobrinuo za pivo, prva serija bila je hladna a druga više nije bila u tonalitetu jer je auto bio cijeli dan na suncu.
  Ukupno nastupio 71 triatlonac. Naša tri asa u svojim kategorijama prvi, uzela tri zlata. Poredak ukupno Tumpić 65, Sir 63, Pichler 62. Nismo krenuli pjevajući, ali smo se kući vozili pjevajući. Nije bilo gužve a auto je utonuo od zlata.            

Zadnja izmjena ( Ponedjeljak, 26 JUNE 2023 04:18 )

 

Aquacity 2023

    Sezona domaćih triatlona je krenula. Ustajanje u 4 jer je  patkica počela kreštati tj koriti male pačiće. Pačići ulaze u isporuku od 28.05. To je bio poseban dan. Od 6 jaja 6 malih. 2 bijela i 4 smeđa. Nažalost distribucija prirodnih zakona je okrutan. Bijeli i smeđi preselili su se u drugu dimenziju. Nahranim patku mamu i pačiće ali i malu patku koja ima neurološki problem. Ozljedila ju kuna. I ona želi biti mama. Sjedi na 2 jajeta. Naredim svima hranu i vodu. Psa pustim van da se olakša. Ide prvi puta na triatlon. Bićemo štafeta. Ja plivam i bic a on trčanje. Pokušati ću sačuvati koljeno.
U 5 i 20 minuta učinim sunčanu jogu. Prikupim zamjensku energiju koja mi fali od netreniranja. 
      Dođem na denstinaciju i debelo sam zakasnio iako sam došao sat ranije. Neki kao da su kampirali na Aqui. Članovi kluba sa licencom su na startu. Trka uzbudljiva.  Plivanje u jezeru. Do tranzicije poluplivanje i polutrčanje. Staza poplavljena. Nema preljevnog kanala da otiče voda. Plivanje nam bilo prosječno, bic dobar u zavjetrini a trčanje po vrućini svima slabo. Posebno moje loše trčanje, morao sam se usaglašati sa mojom štafetom. Pas je imao potrebu da prvo obilježava okoliš a onda je još ispraznio crevca. Tako da sam morao neke 3 puta preticati bez žmigavca. Nisam došao u limitu ali smo zajedno pobijedili u štafeti. Bili smo jedini. Bitno da je bio prekrasan dan i još ljepši doživljaj i druženje.
Zvonko i Zlatko nikad bolji. Posebno Zlatko koji je imao najbolje vrijeme do sada na toj  stazi. Mladen me slijedio doslovno u korak. On je najmlađi od licenciranih i trebao bi me naslijediti. Još malo se treba potruditi.     

Zadnja izmjena ( Utorak, 20 JUNE 2023 05:00 )

 

Vanovski cener Ivanovec

     Subota popodne 10.06 u 18 sati startala trojica klupskih mušketira na Vanovskom ceneru. Ali u skraćenoj verziji cenera od 2,8 km. Bila je to rekreacijska izvedba. 
Sa veoma dobrim prolaznim vremenima. Organizacija vrhunska. Na čelu sa Božić Joškom. Za 5 € osigurana trkačka staza sa špalirom navijača. Okrijepa hladno pivo, koliko ko može podnijeti, bečka šnicla krumpir salata sa bučinim uljem. 
  Posebna pogodnost, masaža za trkaće. Jedina zamjerka. U cilju su ručno vodili rezultate pristiglih trkača.
 Zvonko je postigao najbolje vrijeme kao najstariji takmičar, Zlatko najbolje sezonsko vrijeme a ja sam zamalo donio lampaš. Ali ne zbog loše izvedbe nego zbog "ručnih popisivača" koji su izgleda bili malecko dobrano "nakićeni" pa su me smjestili daleko iza Perice iako je on ušao u cilj poslije mene. Ponekad je distribucija očekivanja nerješiva varijabla.
Ovaj puta na trku nije išao moj pesonja jer mu je u posjet došao August kojeg zovemo Gusti pa je morao biti domaćin. 
   Sve u svemu dan je završio sa bogatom zadovoljština. Još uvijek živi i zdravi. 
 

EU Obveznice

     Iznimno uspješan plasman euroobveznice Republike Hrvatske u prvoj transakciji na međunarodnom tržištu kapitala nakon ulaska u europodručje. Gledam našu dalekovidnicu, Katedralu duha, duhovnosti, istine i pravovremenih vrhunskih informacija.
 Neki glavonja koji se voli igrati alpiniste daje informaciju novinarima a ovi nepismeni i glupi ne provjeravaju vijesti. Derali su klupe i trošili naš novac uplaćen za njihovo školovanje a naučili su biti poslušne sluge. Temelj vijesti- 5 W -Who (tko), What (što), When ( kada), Where (gdje), Why (zašto), te How (kako). Udarna vijesti je kako su se investitori doslovno potukli da upišu naše obveznice. Potražnja 6,4 milijardi a prodano 1,5 milijardi €. 
   I tako red bezveznih vijesti, pa red obveznica ko međimurska gibanica i na vrhu vrhnje. Pustili  finac ministra koji se hvalio nekakvim  reformama. Fantomskim. Izgleda da taj ne čita ni vlastitu stranicu u ministarstvu gdje radi. Molim ga da pročita izvješće MMMF-a
Uporno i uredno tratim vrijeme, čekajući najvažniju vijest koje nema. 
   Da čujem za koliko su domaće ulagače zajebali. Ali ima objašnjenje, montipajtonovsko.
Razina ostvarenog interesa, kao i postignuti konačni uvjeti izdanja snažna su potvrda kredibiliteta Republike Hrvatske kao izdavatelja na međunarodnom tržištu, te povjerenja ulagatelje u gospodarstvo i javni dug Republike Hrvatske, posebice nakon ulaska u europodručje i Schengen od 1. siječnja 2023.
  Nije mi jasno kakve veze ima kredibilitet, kad zajam moraš vratiti. Ima još voda, zemlje, šuma, obale...ili pak EU područje ili pak Schengen. I tako taj zajam čeka nekog drugog Milanovića koji će ga morati vratiti.
Jedina veza je prinos. Domaćima su uvalili 3,65 kad je inflacija frktala sa 13 % Sada kao pada, samo još malo pa je neće biti. Pa su tako šengensko široke ruke dali prinos od 4,047. Kao što sam u 2 mjesecu najavio inflacija je svoje uzela. A da u HR nešto duboko ne valja kad je jučer u Saboru Hrebak objašnjavao ekonomiju. Policajac. Nije jedini političar opće prakse imamo liječnike "opće prakse"
  Liječnik i gradski vijećnik koji je dizao ruku da se može Bandić obijesno zaduživati, nije sazvao konferenciju i bijesno kritizirao novo zaduženje pored svim onih šlepera koji dovoze bespovratne milijarde €. Di su pare? Ali je jadnog Tomaševića prozvao za kredit a bio je reprogram Bandićeva kredita i uz manju kamatu.
  Toliko o poštenju i liječničkoj moralu. Ništa čudno, ima dobar background od mamice koja pored basnoslovne plaće, dodjeljivala nezakonite penzije zbog čega je uredno zatvorski kažnjena. Odgoj, kućni.
Čemu zaduživanje sada. Kad je proračun pun ko brod. Treba platiti povećanja plaća i kupiti izbore. A možda se nekome spašava kapital, jer zapadne banke naplaćuju čuvanje lovice. Zaduženje proglašeno vrhunskom isporukom.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 08 JUNE 2023 04:55 )

 

05.06. 1973

     Na današnji dan osvanuo sam u uniformi JNA na Plesu. Služio sam vojsku kod privatnika. Dopratili me do kasarne otac i pajdaš Ivek /više ga nema / vozeći me u Peugeotu 404. Iako sam imao dijagnoze, anemičan i platfus, nisam izbjegavao obvezu prema državi. Ako nisi za vojsku nisi ni za ženu. Prošlo je 50 godina kao da je bilo jučer.
   A gdje sam izbjegao. Nije me bilo 03.06. na 15 izdanju Rapskog triatlona. Na svima sam bio a sada šepav nisam. Ni ostali članovi nisu nastupili. Jedan je radio subotom, drugi operirao oko a treći nije išao jer ga sin nije htio voziti na trku. 
   Sjetim se Borka koji mi je čestitao. Reče svaka čast. Na Supetru /nema više te trke/ bilo je nedjeljom državno prvenstvo u super triatlonu. Borko prvak, ja, treći Marinić. Kad on otpliva 1500 m, za to vrijeme ja uspijem 750 m. Za 6 dana kod Ive triatlon festa u Splitu. Ja na olimpijski, Borko na ss triatlon. Borko ima stan u Splitu, ja sam vozio i nastupao. Bilo je naporno ali sam osvojio triatlonski kup. Na kraju sezone na Jarunu prvi mi je čestitao Borko. Bilo je još poduhvata. Olimpijski u Veldenu / nema više te trke/ bilo nas 300. Za tjedan dana isto olimpijski u Portorožu. Opet je bilo 300 triatlonaca. Među njima iz Veldena nastupilo samo sedmorica. 6 Slovenaca i . Te godine u 21 dan završio sam 4 olimpijska. Sam došao sam otišao. Osvojio AATC. Nekad je bilo obvezno za AATC barem 1 olimpijski, sad više ne. Dosta su super triatloni pa čak i aquatloni. 
  Ali nisam izbjegao 04.06 šepanja na bregovitih 7 km Lančić Knapić. Samo je bilo 34,5 trkača i jedan četvoronožni. Lampaš u cilj donio.
 

MMMF

     Prije stanovitog vremena bila je samohvala o rastu BDP-a, pa da će inflacija pasti na 2 % od naših vrhunskih vladajućih stručnjaka na čelu od ap i guvernera NBH. Bilo mi je sumnjivo kako orkestrirano zajednički imaju iste podatke. Vlada i NBH. U ozbiljnim zemljama koje imaju državnu centralnu banku ne idu niz dlaku političarima. HNB ne radi ono za što joj je primarno, očuvanje cijena. Nebitno i neteme su primarne. Cijeli komprimitirajući slučaj zaboravim.
   Tražeći neke podatke svratim na stranicu Min. financija i naiđem na izvješće Misije MMF. Dakle nisu Misiju pompozno najavili ali su se koristili njezini podaci. Misija navodi da su HR vlasti pristale na objavu izvještaja. Hvala na konferenciji ap a i guvernera, nisu komentirali duboko zabrinjavajuće podatke. Pored 36 savjetnika u Vladi i desetak pomoćnika i zamjenika guvernera nismo u stanju dobiti relevantne podatke gdje brodi naš brod. Nego nam to drugi izračunavaju.
Pa kad smo kod tih podataka, kamo nestao rast od 6% BDP-a. Spao na samo 2,2%. Već sam spomenuo. Predvidjeli su proračunsku rupu od 18 milijardi a ono skoro 2 u plusu. Kakvo je to planiranje. Branko Horvat se slatko smije sa sv. Petrom. Ovim doktorskim meštrima treba rebalans proračuna ne za par mjeseci nego na dnevnoj bazi. 
MMMF u dijelu Fiskalne politike, traži spisak kućanstava i reforma socijale te predlažu za sirotinju vaučere. U strukturnim politikama, kažu nema reformi / 7 godina fijuk/ i povećati produktivnost. Ha, ha, ha. Možda za 77 godina. Ništa od Poreza na  imovinu jer vodi u sigurnu propast na izborima. 
A kako je to izgledalo u velikom intervjuu u Globusu 16.12.2020. Kojeg sam sačuvao jer sve što ap obeća danas, sutra je to netema. Za svaki sljedeći dan izmišlja neke nove teme u kojima je pametan, sposoban pravovremen, sve odjednom rješava i samo juri naprijed u nove pobjede. Kako je rekao Predsjednik Milanović- Kumrovečka škola. 
  Nahvalio reforme u Globusu, podcrtao sam ih, dokazao da parazitiramo na novcu EU. Pitanje, gdje je novac. Novinar je pitao za skepticizam prof Bičanića. Nije direktno odgovorio već je izvukao alibi da je Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021-2023 radilo 12 ekspertnih timova. Nažalost kao u svim krucijalnim politikama jadno i bijedno. Dokaz potres i poplave. Sav program je prepisan iz školskih uđbenika. 
Gdje je problem. U znanju, rješavanju problema, istinskih stručnjaka a ne partijskih uhljeba i manje demagogije i konferencija. Znači samo reforme ili bi Bandić rekel-idemo delat. 
Zadnja porazna informacija. Mato Crkvenac nije imao ni kune bespovratnih fondova, čak je morao sanirati kredite od Šukera po 9% !??!. Na raspolaganju je imao 450% manje novaca od ap. A napravio 2 puta više koristi državi. Vrijeme je da ap počne delati makar još par mjeseci do izbora.

Zadnja izmjena ( Nedjelja, 04 JUNE 2023 05:41 )

 

Isporuka na dan 30.05.

    Pola sata čušpajza. Nisam gledao, da mogu večerati bez povraćanja. Ek. komentatori su po starom dobrom običaju ismijali isporuke. Pohvalio se da su plaće narasle po mjerama statističkih vrijednosti preko 55%. Počinjem opravdano sumnjati u inteligenciju ap. Penzije narasle 37% po ap. Pa sad očekujem da penzioneri glasaju za one koji se tako brinu za one koji su ih školovali i dali im kruh u ruke. Krasno im je ap uzvratio. 
Fenix znači nije terorizam kako je ap najavljivao. Ispalo da su Uvozni mineri, koji su bili naivni i tražili pare. Teško su pogriješili, zakasnili su.
Ministar kojeg ni vlastita majka ne razumije /po predsjedniku Milanoviću/ uspio je 300 % potrošiti uspješno EU bespovratne pare za potres i to na vrijeme. Mada uz malu odgodu od 3 godine. Financijaši bi rekli, potres su riješili uz poček. Eh, ima sitan problem. Kućica slobodica bude čekala još par godine da izgrade. 
  Najvažnije da kuće u Zgb i na Banovini uopće nisu obnovljene. Bitno. Da je ministar sprčkao novac. To je još jedna vrhunska isporuka bedastoće. A novinari lujke. Pa pitaju kako će sad riješiti postradale. Najgluplji gluplji lakonsko odgovor: iz proračuna.
Kolektivna inteligencija na propitivanje. Zar nisu mogli odmah zagrabiti u državnu kasu i ljudi se ne bi patili 3 godine u kontejnerima ili straćarama,  kod obitelji ibogtepitajgdjesvene. Ili da si ljudi sami izgrade ili poprave. Tek sad poslije 3 godine dali su tu mogućnost. Intersatno u svojih 7 godina ap nikad priznao da je nešto pogrešno napravljeno.
 Sve je velebno, grandiozno, pravovremeno, veličanstveno, kolosalno, epohalno, nitko do sad, neponovljivo i nevjerojatno, pošteno. Uz komentar docirajući: ja mislim da je to dobro. Moj otac je stalno na "misliti" bez krzmanja znao reći. Misliti je drek znati.
Ispalo je da su isprobavali svoj uhljebarij herbarij na sirotim ljudima. Mijenjali ministre kao na Fordovoj traci uz tihi rad, ne za dobro građana, kako su položili zakletvu, nego za sebe i svoje.
Pompozna najava reforme. Bacanja novca i vremena bez veze a inflacija to već svela u normalu. 
A kako bi to priučeni ekonomista riješio. Davno sam predložio. Prvo nemamo socijalnu kartu. Ali imamo spisak birača kojih je više nego stanovnika u HR. Kad bi bila socijalna karta, moglo bi se urediti knjige, prijevoz i prehrana u školama. Ne svima. Siromašni plaćaju te pogodnosti. Tajkunima. 
  Najvažnije, soc.karta bila bi mjera za dobivanje svaki mjesec vaučer. Onaj koji bi vaučer mijenjao za novac ostao bi bez potpore a pomagaću drastična novčana kazna.
 Svi bi bili na dobitku. Država bi dobila natrag pare i povećanje BDP-a. Sirotinja bi vaučer odmah potrošila. Tu završam a početak je za izvješće koje je nenadano osvanulo na stranici Min. financija od MMMF-a 
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 5 od 81

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas72
mod_vvisit_counterJucer104
mod_vvisit_counterOvaj mjesec525
mod_vvisit_counterSve1871605
Sponzori