Maškare na Čevu 2024

    Subota. 10.02. Pripreme za okupljanje pred karnevalsko ludovanje. Partner i ja prvo u Vidovec po stari kruh za patke a onda po izvorsku vodu za obitelj. Od Žganog vina prečicom kroz Železnicu do Završja. Tu se već feštalo, muzika trešti. Ekipa se zagrijavala, izbor sa desetak raznih rakija uz povelike krafne od pekmeza ili čokolade. Imamo dve sportske opcije. Maškare i ujedno druga trka /zimska/ Godišnja doba. Prije starta ulovio sam Japanku na prvu sa kukurijekom. Sve za konkretan cvijet. Prije starta uobičajena plesna himna za zagrijavanje. 
    Na trčanje, Njuška i ja krenuli zadnji. Uska staza, pa da nekog ne sruši niz obronak. Ovo mu je drugi puta da se penje na Čevo a prve maškare. Puhao je jak vjetar a moja prva maska bila je maratonac. Malo nas je bilo u ljetnjem izdanju. Ostali u zimskoj obleki. Izvedba moja bijedna. Nekad mi je trebalo oko 26 minuta sad 32 minute. Ipak smo preticali konkurenciju. Završio sam 32 od 54. Trkača je bilo pola pola-muško žensko. 
    Na vrhu je bilo žensko/muško, dve na jednog. Kategorija od 30 do 40. Bio je i poziv, nagni me. Neugodna razlika nastala jer su neke maškare došle mimo trke. Od strane Novog Marofa.
Kao i svaki puta, gore nas dočekao "pirat", vlasnik parcele Ivek sa kuhanim kobasicama. Dodatak su bili krafni i Aničini štrukli koji su po starom običaju ubrzo nestali. Tekući dodaci- razni sokovi i nezaobilazna graševina. Poslije blagovanje došlo je blagodat maškara i ludovanje. Slučajni kontakti. A možda i dogovoreno. Šuma nije otkrivala tajne. 
Imao sam razrađen pristup. Priđem s leđa i blago tihim glasom šapćem na uho. Kad se maškara okrenula, bilo je jao ili ahhhhhhhhh. Druga maska bio sam Freddy iz noćne more.  
     Prava noćna mora bila mi je u ponedjeljak. Zvoni mob. Javim se. Cvrkutavi glas. Bok radosti. Pomislim da me neka zafrkava. Pita me. Kad se vidimo? Pukne mi pred očima. Nagovorio sam izvjesnu maškaru "rahlo ovinjen", rekli bi Sovenci, da se čujemo jer joj muž radi u smjeni a moja žena ide na dva dana na neki seminar. Kad sam sredio misli od iznenađenja, kažem da ću se javiti kasnije. U međuvremenu žena je otišla i pošaljem sms: kad padne mrak neka se javi jer sam sām. Kasno popodne, žena na vrata. Meni se odsjekle noge. Bijesna jer neki prezenter nije došao. I nije bilo drugog dana. Žena na tuširanje a ja hladnu platu bacim kroz prozor. Zadržao sam sirovi i kuhani bijeli pinot. Padne sumrak. Sms: di si. Ja se smrznuo. Ne javljam se. Poslije nekog vremena zazvoni mob. Ja izvadim bateriju. Ujutro se javim. Jbg ispraznila se baterija. Jbg čekala sam celu noć.

Zadnja izmjena ( Utorak, 13 FEBRUARY 2024 05:36 )

 

Sam sām

     Trakavica. Akteri kao da su pali s Marsa. T kaže da se nema pravo objavljivati njegovu komunikaciju. Javna osoba prima plaću od poreznih obveznika. Osim toga poznati je po sportskoj disciplini, iskakanje iz paštete. Nema TV postaje ili poznatijeg novinara da sa njima nije divanio. Kao mega mudrolije da nam ne treba EPPO. Tvrdi da mnoge zemlje nemaju EPPO. Sudac opće prakse a nema pojma, pa lupeta.Točno afričke zemlje i azijske. U EU samo Švedska, Danska, Irska. Uređene zemlje. Mađarska ha,ha. Poljska u postupku. Mnogih postupaka ne bi bilo da nije EPPO podizao tužbe. Kao kod pajdašice ap-Gabice. Trenutno je suho zlato od ap /Koržinek/ na tatamiju EPPO-a. A kakav je u stvarnosti, otkrila je Đurđica Klancir. Kad su pitali 2011 za 3 stana od " di si lipota". Odgovorio je sa psovkama. Toliko o sigurnosnim procjenama. 
     Na sjednici Vlade ap se razgoropadio da netko ko prima plaću dila sa informacijama. Ma nemoj mi reći. Za jedne ne vrijedi kad se uzima plaća i brani javni interes a istovremeno drugi prima plaću i za vrijeme radnog vremen tjera zajebanciju sa službenim mobitelom.
  Moralni moralisti. 
 Za " di si lipa" kapa do poda. 300 000 poruka svaka čast. Mata Hari sa naših prostora. Tko će propitivati politički voajerizam kako se odrazio ap. Nije ni to bilo dovoljno pa je pridodan i pravosudni voajerizam. Naš premijer je odlučio da nam prodaje svoje VERBALNE KARDELJEVSKE bedastoće, ala reducirani izričaj. I jedni drugi su vjerojatno mislili na propali susret: sam sām.
     Dovedeni smo u situaciju, čekajući Godota. Antiprostor u antidrami. Nije tema. 
Kakva jebena sigurnosna provjera. To je za vrtić. S kim je bio u školu i sa kim je igrao nogomet, kakav je susjed. A da Godot ipak dođe u liku ino-stručnjaka za Poligraf. Na žicu, i to svi od Vlade, policije, carine, sudaca, tajnih službi  i to svakih 6 mjeseci. Provjetriti Augijeve štale. A šljam otplaviti. Sve ostalo je politička perverzija.
Rezultat. Svake godine 2 milijarde € slilo bi se u državni erar. Nestalo bi na crno i na sivo. Ne bi bilo ni bilog. Nekima su se bambure toliko rascvale da liče na paradajz. Ne bi bilo ni: jesi mi rješila ono ili direktno: nemoj zajebavati uzmi 10 000 €.  
   Za kraj. Kako se izvesni lik voli hvaliti statistikom i brojkama i uključujući " radosti moja" evo im ankete. Pokazuju da tužitelju treba uručiti cipelu. Oko 90% anketara. Jedna je išla čak do 92 %. A sad malo u bit problema. Za HDZ glasa 18 % građana. Dedukcija daje na znanje urbi et orbi da je konkluzija potvrđena.
   Konkluzija je istinita jer premisa daje da čak približno 10 % hadezeovaca zalaže da se tužitelju uruči cipela. 
Nikakvi prosvjedi neće više pomoći. Kaže analitičar i filozof Puhovski. Točno ali. Ima rješenje u 3 koraka. Odrediti dan za 8 /kolika je bila vladavina/ minuta da sve stane u državi. Sljedeći korak 8 sati glasne tišine. Treći korak 8 dana. Ubrzo bi imali čestitog i etičnog tužitelja.  

Zadnja izmjena ( Subota, 10 FEBRUARY 2024 03:45 )

 

Nije laž ako reduciraš

      Turudić ne laže, samo reducira izričaj. Slažem se sa ap. I ja često reduciram izričito. Graševinu sa radajnerom 3 srca. Ako ćemo se zajebavat. Vrhunsko objašnjenje zašto se Turudić u noćnim satima vozikao sa okrivljenikom. Svojim prijateljem i da su razgovarali o teferiču, kahvi i bar micvi. Te svoje lamentacije neka zadrži za svoju mamicu koja mu je dala anemičnu ispričnicu. Mogao je to jednostavnije reći. Ja ne lažem, samo povremeno izgovaram neistinu. To je pristojnije. Od mene. Fuj.  A tko mu je prijatelj kojeg se ne odriče lažeći.
    Bilo je to davno. Latin je vodio Latinicu. Među gostima prijatelj. Prvi puta sa ga vidio i čuo. Tema o moralu ili slično. Javi se on sa zanimljivom tezom. Vi zagrepčani trebate biti. Prije nego je to izgovorio, počeo je poskakivati na stolici i mlatarati rukama. Trebati biti malo oštriji. A oštriji znači biti umrežen, podmičivati, muljati i ostale poželjne moralne osobine. Još ga pamtim iz tog doba, kad je razdragano i upečatljivo hvalio. Prebrzo se vozio iz Italije i zaustavio ga policajac. Čovječe nema smisla da me kažnjavaš kaže on i da mu 100 DEM. Svi smo mi krvavi ispod kože ali javno se bahatiti to može samo najbolji prijatelj. A i prijatelj je imao slične podvige sa policijom. Osobno sam zadovoljan sa prijateljom koji nam je upriličio poštenje naših sudaca. Posebno onog kojeg zovu Kesa.  
   Zastupnica Benčić sve je uredno pobrojala iz Možemo zašto ne može biti tužitelj. Ni ona a ni na mnogim presicama ap da novinari pitaju krucijalno. Korespondencija se događala za vrijeme radnog vremena, sa službenim mobitelom i plaćenim razgovorima od poreznih obveznika. Znano je kako se slične stvari sankcioniraju u Švedskoj. To govori o nama kao državi. Da smo još primitivno društvo nedostojni da budemo dio zapada. Javi se advokata Lipote. Kaže da je pod pritiskom jadnica jer žena i majka. Ma nemoj me jb za 10 000 € . Jbg uzmi i ne zajebavaj. Mi smo dvi Vlajine.
  Ima i blentavo pitanje koliko su ti likovi uopće radili. Postavljam pitanje kao odgovorni gospodarstvenik. Odgovor nalazimo u društvenoj produktivnosti. Koliko ju takvih ništ koristi snize. Dokaz je u tokaru koji kod nas na tokarilici ima istu proizvodnost, kao u Njemačkoj. A plaća 3 puta manja. Kod nas je prvo zajebancija na radnom mjestu i to za račun poreznih obveznika a rade koliko im se ćefne.
     Zanimljivo i poučno. Mamici od Hermana preinačio zatvor u uvjetnu kaznu. "Lipota" od 3 stana nema progona a pajdašica kažnjena sa uvjetnom pa onda  ipak sa zatvorom. Još uvijek ga odgađa. Bratić osuđen na zatvor. Muljanje. Predmet iz 2015, dužan državi 4,23 milijuna €. Klasika još uvijek nije u zatvoru jer MU SE uredno odgađa.
 Za kraj. Uplatio sam za misu da izaberu svojeg dečka za tužitelja. Zašto bi mi bili bolji od Rumunjske a posebno Bugarske. Nismo mi nikakva država među 15 u svijetu mi smo u spomenutom polusvijetu. 
  Nije kraj. Štromar po nalogu objašnjava da je Lipota i njega zvala "srce moje". Dobro. Možda je trač a priča ide ovako. Po vlastitom priznanju Štromar ju izbjegavao. Neutvrđenog dana uleti Lipota kod tajnice tražeći Š. Š je prije naredio da ga nema kad ga Lipota traži. Pita Lipota jel tu. Tajnice nije. Ma šta nije i ljutito otvori vrata ministra građevine pred zapanjenom tajnicom. Stvarno ga nema. Nije ga bilo jer se sakrio pod stol.   

Zadnja izmjena ( Utorak, 06 FEBRUARY 2024 05:35 )

 

Početak Globetke i završetak Preloga

     Na dan lipog sveca Blaža 03.02 prvo kolo u 14 sati po lipom sunčanom i toplom proljetnom vremenu u Globetki 200 radosnih trkača, odradili zadatak. Trojica iz kluba nastupili. Vremena nisu za pohvaliti, staza dobrano blatna i klizava. Za nas stare opasno preživljavanje. 
  Radosni sa postignutim rezultatima otišli smo na tuširanje a poslije na lipo proglašenje Zimske lige u Prelog. Predsjednik prvi u kategoriji, Zvonimir drugi. Posebno priznanje za njega. Bio je najstariji učesnik lige. Do sada je to na ligama bio Zvonimir ali Cmrečki. Ove godine je nešto bolešljiv pa mu želimo iskreno brzo ozdravljenje.
   Organizator pored proglašenja podijelio je lipe Diplome, medalje, nešto za iće i piće, kišobrane i za sladokusce tortu. Za kraj radosno kući pjevajući.  
 

Lipa radost

    Poslije ugodnog i toplog obiteljskog okruženja vikendom u ponedjeljak 27.08.2108 zaželio se lipote.
Budući mu je pulen i odabir, molim usrdno ap da nam podijeli informaciju, da li mu je taj dan bio radni pa je trebao pomoćnicu kod teškog pravnič/k/nog slučaja. Baš su cakani i bezbrižni. Nije ih poučio slučaj doktora koji je sumanuto mijenjao mob kartice i zivkao pajdaše političare. Nitko da mu se javi. Nova kartica ali izdajnički mobitel se uvijek prijavljivao tornju i otkrivao tko je vlasnik. Dok ga nije nazvao oberst BND-a. Pratimo vas i ujedno molimo da ne postupamo. Budite ljubazni pa se vratite u domaju. 
   I brat okrene auto prema domu. Austrijanci uhapsili svog doktora.
Prije petnaestak godina napisao sam da su Ameri uglazbili tehnologiju i programe, da se sve može prisluškivati i pratiti. Facebook ne koristim jer je rezident poznate agencije. Tehnologija je toliko napredovala da se prisluškuje i analogni telefon a da se na njega ne razgovara. Bez parice. A Novi mobitel je Orvel. 
   Što se tiče lipote i radosti neka im bude tužitelj. Ujedno predlažem lipotu za zamjenicu. Iako je ekonomistica predano je radila kao tajnica-pravnica u ministarstvu na Zakonu o sukobu interesa. Da se priča ne razvlači. Neka bude sve na jednoj hrpi.  
   Nevezano za gornu slatku bajku. Odlično je sve to naša kninska kraljica uvezala i premrežila. Na svoju ručicu ili je dio kurirske službe. Slavko. Mirko pazi metak. 
Metak može biti, razgovor i mobitel platio je porezni obveznik. U zapadnim zemljama fasuje se cipela. Baš i nije smiješno. Metak može biti i izmijenjeni Lex ap. Metak može biti svakakvi, čak i osnovano sumnjiv, metak u petak.
 

Inflacija

     Gledam 01.02. mog sugrađanina kako se sramoti i glupira. Moram biti korektan prema sebi a i njemu, te mu isporučiti sve moguće pohvale. U mjesec dana postao ekonomski guru i doktor ekonomskih nauka. U ekonomiju se razumije ko Marica u krivudati puteljak. Isto kao i njegov šef. Na čelu sa svim njihovim savjetnicima i njihovom jeftinom demagogijom.
Nisam vjerovao svojim ušima. Ja sam kao nevjerovani Toma. I kad vidim i čujem ne vjerujem ništa, sve što dolazi od space shuttlova.
Bilo bi idealno da ih samo mrzim. Ili da sam mrzitelj svega i svačega ili da sam bolesnik. Šutnut u glavu. Nažalost sebe demantiram a potvrđuje to nauka, zakonitosti događanja i što je najgore svakodnevna zbilja. Konačno tu je statistika, naša, iako lažna i donekle ispravak u Eurostatu.
   Novopečeni ministar gospodarstva zbori o inflacije od 1,6 %. Mora da je polazio i Bogoštovni fakultet kad je nadahnuto pričao o nadolazećem euforičnom dobu. Samo da nam ne teče med i mlijeko. Ili je to pročitao u Komunističkom manifestu, pandamu govoru Krista na Gori. U očekivanju i dolasku vremena kad ćemo svi biti spašeni od samih sebe.  
   Vratimo se in media res, bi rekel zaboravljeni bagerista. Iako smo još uvijek u vrhu EU po inflaciji naši slave inflaciju od 4,5% kao da su olimpijski pobjednici. Biću sad prorok. Koliko će to biti naporna demagogija sad pred izbora kad će imati klauzuru i šprancu kako su sa svojom sposobnošću pobijedili nemam zvana inflacija. Sveti Juraj ubija aždaju. 
      Kad će biti inflacija na 0 ja ću javno pogubiti sebe. Kibi dabi.. Ukrao sam od Tuđmana. Dugo ja piskaram u entropiji. O njoj sam puno puta pisao i objašnjavao. Primjetio sam da mnogi poznati ekonomisti i analitičari objašnjavaju inflaciju. Drage moje i dragi moji. Nisam primjetio da je netko spomenuo entropiju. To je zakonitost fizike koja nam ukazuje da polako ali sigurno idemo u katastrofu. Na kraju eseja će sve  biti kristalno jasno. 
Isto kako imamo lažan BDP tako nam je i lažna inflacija. Potvrdu o lažnom BDP /nije direktno potvrdio/ ali posredno, neki dan na N1 guverner HNB izrijekom  je potvrdio moju tezu da je za rast BDP zaslužne velike količine novaca iz EU fondova. Međutim. Zatajio je ino doznake naših radnika za što on jako dobro zna. Jer HNB to posebno vodi bilačno. Sramota ga priznati. Ostaje nevidljivo a to isto ulazi u potrošnju tako i u BDP. Kad naši inozemci dođu u Hrvatsku i daju na ruke svojima novac. Lažna inflacija caruje kod nas.
    Inflacija treba biti pokazatelj življenja onih koji su na margini života i na prosjeku primanja. Bogati i tajkuni ne poznaju tu disciplinu. Dakle ona je za nas 30%.
 Kad bude inflacija 0. Tada će spomenuti moći utvrditi koliko su cijene otišle na gore prije galopirajuće inflacije. A koja korist od inflacije na nultoj razini. Mogu ih usrećiti sa informacijom da su ostali bez ekonomske kupovne snage za 30% a možda i više.
Dakle da ljudi znaju i da se stalno to ponavlja, ap vam je uzeo vašu budućnost za 30%.  Vidljivo na penzijama. 2016 ap i njegovi obećali da će penzija biti 60% prosječne plaće. Trenutna je prosječna plaća 1100 €.
Po tome bi penzija trebali biti 660  a ne kao sadašnja 450 €. Razliku je pojela jeftina demagogija-inflacija-nesposobnost ap i klike. A nije ju nadoknadio.
 Indeksirao, kako pametno traže suci. Davno sam spomenuo Izrael, kod kojeg nema masovnih štajkova jer su uređena država a od rođenja su u ratu.
    Za kraj molba. Fino rečeno. Nemojte me uvjeravati da je mjesec u lokvi vode. Ali može malo grublje. Nemojte mi pišati po leđima i uvjeravati da to pada kiša. Grublje neću napisati zbog kućnog odgoja.

Zadnja izmjena ( Subota, 03 FEBRUARY 2024 05:48 )

 

Privatna kompanija

     Opa Đurđa. Iz izvrsno financijski rekonstruirane,  uz pomoć muljatora, takozvane kompanije Fortenova, stiže jučer vijest da će se prodavati dijelovi kompanije.
  Pa zašto pobogu. Na što je spala nekadašanja Agrokorpa koja je godinama bila najveća kompanija na tlu države Hrvatske od stoljetja sedmog. Neverjetno bi rekli sosedi Slovenci. Oni su ostali bez svog konjičeka Mercatora. Aj, jaj, jaj, jaj
   Sada će ap, a to su ga već novinari pitali i prije o nekim događanjima u Agrokorpi, kazati. Pitijski mudro: to je privatna kompanija. Dakle uzeli Iveku a dali Pliveku.
I sad opere ruke ko Poncije Pilat. To je privatna kompanija. I ostade mirna Bosna pod Tvrtkom.
    E nije bracek, rekel bi Jarnjak. Bila je ona i prije privatna.
Imala je poteškoće koje je Ivek mogao isto tako riješiti rasprodajom ili po stečajnom Zakonu koji je još uvijek na snazi. Bez Lex Agrokorpa. 
    Na kraju balade sve ispalo isto. Danas je Agrokorpa isto zadužena kao i kod Iveka ali okljaštrena, bez nekih dijelova koji su se prodali. Usput su oštećeni mali dioničari. A namireni muljatori i predatorski fondovi koji su mlatili sa pozajmicama zaradu koju po prinosu nema ni droga. Spominje se i naša drupa Borg.
   A sve ovo gore ide na mlin Iveku kod arbitraže. Gospodarske Neznalice trasiraju američku presudu u korist Iveka. Ako Ameri prihvate otimanje Agrokorpe Ivek može otvoriti šampanj. Pametnim plasiranjem bilančnih kretanja u imovini Agrokorpe u arbitraži, garantira povrat imovine. A kako je ona devastirana Ivek si bude uzel lovicu.
  Hrvatskoj će ostati teret duga a akterima Lex Agrokorpe vječna slava i lova. Tužitelj će imati prekrasan zadatak.

Zadnja izmjena ( Četvrtak, 01 FEBRUARY 2024 04:05 )

 

Zadnje kolo Prelog

     Ujutro 27.01. bistro, neznatan minus. Pogled kroz prozor. Sunce se sprema izaći. Dimnjaci susjednih kuća su aktivni. Neki ispuštaju ugljično-dušične spojeve od plina a ima ih i od ugljena uz plinske i sumporne spojeve. Poneki se griju i na klasično-drva. Kod mene je obrnuto. Grije me vjerni prijatelj. Solarna elektrana koristi ponuđenu prirodnu pojavu, privilegiju za sve. Na dan 27.01.24 proizvela 17 kWh. Istovremeno je smanjila zagađenje zraka C02 za 12 kg. 
   Dodatna pogodnost prirode, mogu se u zatvorenom balkonu sunčati a da je vani recimo-15 stupnjeva. No nisam se sunčao i znojio već sam natopio majicu znojem od cijepanja granja kod proljetnog čisćenja dvorišta. Ujutro. Poslije podne druga majica okupana znojem na trci u Prelogu. Nastupila trojka. Posebno je bio takmičarski nabrijan treći član kluba koji je tako startao da sam ja letio zrakom kao u crtiću a kolega "otvorio prozore" da i njega ne pokupi. Njuška nema kolegijalnosti. Jako je egoističan. Samo je njemu bitno da bude zapažen. Kao da je član poznate partije. Protegnuli smo noge po osunčanom nasipu i sa užitkom upijali zadnje proljetne sunčeve zrake uz gemišt- kuhano vino s čajem. Njuška je u autu pseće kekse guštao. 
   Zadnje kolo deveto. Sljedeće subote saznati ćemo koliko smo bili uspješni. 
 

<< Početak < « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » > Kraj >>

Stranica 6 od 89

Login
Brojač posjeta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterDanas378
mod_vvisit_counterJucer3193
mod_vvisit_counterOvaj mjesec43415
mod_vvisit_counterSve1951918
Sponzori